Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rak dojke sve češći u mlađih žena, krive su moderne navike

None Foto: Fotolia

Odgađanje majčinstva nakon 30-e i kraće dojenja povećavaju rizike od raka jer povećavaju broj menstrualnih ciklusa i izloženost estrogenu, pokretaču tumora

Prekomjerno pijenje, prejedanje i premalo kretanja faktori su koji doprinose povećanom broju karcinoma dojke kod žena mlađih od 50 godina, piše Daily Mail. Iako se žene te životne dobi nisu smatrale rizičnom skupinom, danas je svaka peta žena s malignim rakom dojke u 30-ima ili 40-ima, pokazuje istraživanje britanskog Centra za istraživanje raka.

Znanstvenici tvrde da su moderne životne navike glavni krivac za povećanje broja oboljelih, a jedan od razloga je i odgađanje majčinstva, kraće razdoblje dojenja i korištenje hormonalnih kontracepcijskih pilula. Trudnoća prije 30-e smanjuje broj menstrualnih ciklusa žene, čime se smanjuje njihova izloženost estrogenu, hormonu koji je pokretač najvećeg broja slučajeva tumora dojke.

Broj pacijentica s rakom dojke u posljednjih je 10 godina narastao za 18 posto kod svih dobnih skupina, no najveće je povećanje među mlađim ženama.

- Iako je rak dojke česta bolest starijih žena, danas je situacija takva da pravila nema te treba proširiti svijest o važnosti samopregleda i kod mlađih generacija - rekao je Chris Askew, direktor Centra za rak dojke.

Dodaje kako bi žene s povijesti raka dojke u obitelji trebale redovito odlaziti na liječničke preglede, odnosno jednom na godinu. Pozitivan je podatak da se smrtnost mlađih žena od raka dojke prepolovila, a tome doprinose kampanje koje upozoravaju na važnost rane dijagnoze bolesti.

Prema podacima Registra za rak Hrvatske, kod nas svake godine oboli oko 2300 žena, a rak dojke je vodeći uzročnik smrtnosti od svih malignih bolesti.

Komentari (16)
  • zasto prikrivati pravi razlog, doktori sute jer imaju sto radit, kemija suti rade punom parom a za rak dojke krivci se znaju ali svi sute,,, svaki sprej i sprej protiv znojenja ( smrada) i otklanjanje dlk je pravi i odgovorni krivac znojenje js normalna bioloska pojava a zlijezde provokate dobiju pravi popizditis i evo vam vraga

    3. 5. 2013,   12:42
  • a kaj je sa stresom, radnim vremenom- sad se radi skoro cijeli dan, ? sve to utječa na hormone, sve više i više se boluje od raka ne samo dojke već rak napada i ostale organe, a sve zbog modernog načina života (stresa, juranjeve, nezadovoljstva i .........)

    3. 5. 2013,   13:55
  • te moderne navike će nas ubit.

    3. 5. 2013,   14:56