Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti

Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti

Na prvi pregled vida dijete treba ići između 3. i 4. godine, a i prije ako uočite da škilji, naginje glavu, ima česte glavobolje ili vrtoglavice. U prvoj godini oko može ‘bježati’ jer razvoj nije gotov

VIDEO

Poremećaje vida kod djece roditelji većinom otkriju tek nakon što dijete krene u školu.

Najčešći poremećaji u dječjoj dobi su dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam i ambliopija. Zato je oftalmološki pregled jedan od najvažnijih, a treba ga obaviti najkasnije do četvrte godine.

- Do godine dana oko može ‘bježati’ te razvoj oka i vida nije u potpunosti završen. Ako ne postoje vidljivi signali poremećaja vida, pravo vrijeme za pregled je između 3. i 4. godine - pojašnjava dr. sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog iz Poliklinike Bilić Vision.

Kratkovidnost se zbog manjka svjetla pogoršava tijekom zime
Kratkovidnost se zbog manjka svjetla pogoršava tijekom zime

Simptomi po kojima roditelji mogu primijetiti da nešto nije u redu većinom su isti kod sve djece. Kako pojašnjava doc. dr. sc. Ivana Mravičić, subspecijalist strabologije i dječje oftalmologije iz Klinike Svjetlost, obratite pažnju na to prati li dijete pogledom predmet, škilji li ili pokriva oko, ima li bijelu zjenicu, suze li mu oči pretjerano, ima li vrtoglavice, glavobolje i umara li se brzo. Prilikom prvog pregleda, već s tri godine, moguće je utvrditi i eventualne druge poremećaje vezane uz naslijeđe, a ne samo poremećaje oštrine vida. Kad se ustanovi problem, potrebne su kontrole dva puta godišnje i redovito nošenje naočala.

“Slabovidnost i strabizam mogu se ispraviti redovnim nošenjem naočala”, kaže dr. sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog iz Poliklinike Bilić Vision

- Tu treba biti dobra suradnja djeteta i roditelja, jer dijete nekad ne želi nositi naočale, srami se, smetaju mu ili zaboravlja, pa se može pogoršati slabovidnost na jednom ili oba oka. Strabizam ili škiljavost također je pogreška pozicije oka, koja može uzrokovati slabovidnost, a rješava se nošenjem naočala, u kombinaciji s vježbama ili operacijskim zahvatom - pojašnjava dr. sc. Bilić.

Budući da se vidne funkcije kod djeteta razvijaju do osme godine, ističe dr. sc. Mravičić, ako se na vrijeme uoče simptomi, veća je vjerojatnost da će se ispraviti. Ipak, ponekad je vrlo teško, pogotovo manju djecu, motivirati da nose naočale.

Zbog premalo igre vani, djeca su sve sklonija kratkovidnosti
Zbog premalo igre vani, djeca su sve sklonija kratkovidnosti

- Dijete je najbolje motivirati tako da mu se kaže kako mu naočale sad pomažu da bolje vidi, a kasnije će možda postati i nepotrebne ako ih redovito nosi - savjetuje oftalmologinja Ivana Mravičić.

Laserska operacija tek nakon 18. godine

Naočale služe da dijete vidi dobro i da se stanje dodatno ne pogoršava zbog naprezanja. Samo nošenje naočala ne može ispraviti slabovidnost ili strabizam. Nošenje leća ovisi o sposobnosti djeteta da ih stavlja i vadi, što je obično u višim razredima osnovne škole. Laserska operacija moguća je tek nakon 18. godine, ako je dioptrija stabilna najmanje godinu dana.

Naočale moraju biti lagane i fleksibilne

Prilikom izbora naočala vrlo je važno da dijete sudjeluje u izboru jer će tako lakše prihvatiti nošenje naočala. Današnji moderni materijali omogućuju da naočale stoje stabilno bez klizanja. Naočale moraju biti fleksibilne, a okvir od laganog materijala. Ne smiju žuljati, a leća mora biti od polikarbonata, materijala koji se teško može ogrebati ili razbiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti