Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Rasprodaja u Botaničkom vrtu: Mesožderke su već od 30 kuna

Rasprodaja u Botaničkom vrtu: Mesožderke su već od 30 kuna
9

Biljke prodajemo da bismo zaposlenicima kupili zimske cipele, napola u šali, a napola ozbiljno kažu u Botaničkom vrtu. Ako netko veliku biljku ne može ponijeti, može je platiti i po nju doći kasnije

VIDEO

Ponesite svoje torbe i košare jer vrećice kod nas ne možete kupiti. Ovog puta prodajemo više od sto vrsta biljaka, no nekih samo po jedan primjerak, rekla je dr. Sanja Kovačić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:55

Stručna savjetnica u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu jučer je s kolegicom dr. Dubravkom Sandev pripremala biljke za “malu vrtnu rasprodaju”, koju organiziraju nekoliko puta godišnje. Biljke se mogu kupiti danas od 16 do 18 sati i sutra od 9 do 12 sati u izložbenom paviljonu, pa savjetuju da se dođe na istočni ulaz, mostićem preko Miramarske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Biljke koje mi uzgajamo su iz porodica važnih našim studentima za znanstvena istraživanja. Razmnožavaju ih, pa ih je uvijek više nego što trebaju - rekla je Sanja Kovačić i dodala da su uzgojene “po starinski”, u običnoj zemlji i bez supstrata.

Svojih 45 metara živice djedica pretvorio u ogromnog zmaja
Svojih 45 metara živice djedica pretvorio u ogromnog zmaja

- Mnogi se razočaraju kad vide da prodajemo samo biljku ili dvije od pojedine sorte. Neke sad ni ne izgledaju lijepo poput onih u trgovačkim centrima. No imamo neobičnih sorti orhideja, na primjer, čija je cijena između 75 i 100 kuna - pojasnila je dr. Kovačić.

Ima biljaka koje su posađene još 60-ih godina prošlog stoljeća, poput luka penjačice. On spava zimi, a na proljeće pušta vitice, poput onih kakve imaju šparoge. Posuda s tri luka stoji 100 kuna.

- Taj luk je više od pola stoljeća u našoj zbirci - dodale su savjetnice. Brižno su gledale i ostale stare velike biljke, od kojih im je teško odvojiti se. No narasle su i nema za sve mjesta u stakleniku, kamo ih moraju spremiti prije zime.

Ne daju im bebu iz bolnice dok ne plate račun od 836.000 kn!
Ne daju im bebu iz bolnice dok ne plate račun od 836.000 kn!

Pandanus je rijetka biljka starija od 20 godina i za nju traže 500 kuna. Istu cijenu ima i veći spatifilum, iza kojeg se skrivaju na fotografiji. Onaj manji prodat će za 350 kn. Najskuplji su ogromni fikusi i dvije palme stare 30 godina i visoke četiri metra, koje bi prodali za 2000 kuna.

- Mesožderke može svatko uzgajati, no mora se držati tri pravila. Moraju rasti u tresetu kiselosti do tri ili četiri. Da ne bi kiselost porasla, treba je zalijevati kišnicom ili destiliranom vodom. Mora biti na izravnom suncu najmanje četiri-pet sati na dan - rekla je dr. Dubravka Sandev. Upozorila je i na to da sve mesožderke, a ima ih više vrsta, traže puno vode.

U Botaničkom vrtu posebno paze da biljke koje prodaju nisu zaštićene, ali ni one invazivne vrste, koje bi mogle napraviti štetu u prirodi.

Na rasprodaju u paviljon smjet će ući do tridesetak ljudi, pa mole za strpljenje. Ne primaju kartice. Ako netko veliku biljku ne može ponijeti, može je platiti i po nju doći kasnije.

Naša liječnica osmislila test za rano otkrivanje raka gušterače
Naša liječnica osmislila test za rano otkrivanje raka gušterače
  • Prva sadnja - Botanički vrt osnovan je 1889. Gradnja je počela 1890., a sadnja bilja 1892.
  • U vrlo stare, vrlo male i vrlo bogate vrtove spada ovaj zagrebačkog PMF-a s 5500 vrsta i 20.000 biljaka.

Što nudi Botanički vrt PMF-a danas i sutra

Perunike 5-40 kuna

Podanke crne perunike, kao na slici, prodavali su po 70 kn, a sad su 40. Imaju i podanke drugih sorti. Stoje od pet kuna, ovisno o veličini i sorti.

Fitonija 30 kuna

Sobna biljka ima mrežaste listove koji mogu biti žuti, crvenkasti ili zeleni. Zimi mora biti na temperaturi između 18 i 24 stupnja.

Anturion od 60 kn

Toliko stoji manja sobna biljka koja može imati crveni cvijet. Ima i biljaka viših od metra s velikim listovima, a one stoje 150 kuna.

Puzavci od 20 kuna

Ima ih raznih vrsta. Može se kupiti mala penjačica koja tek treba narasti, no ima i biljaka dugih oko dva metra po stotinjak kuna.

Difenbahija 20 kn

Mali primjerci tih zelenih sobnih biljaka su 20 ili 30 kuna. Velike difenbahije stare nekoliko godina u velikim posudama stoje 100 kuna.

Mesožderke

Posudica s biljkom mesožderkom stoji od 30 kuna, skuplja je što je u njoj više biljaka. U istoj posudi ponekad zajedno rastu i dvije vrste.

Za akvarij 10 kuna

Imaju i višak raznih vrsta vodenog bilja koje se može staviti u akvarij. Dio velike biljke koji zovu čuperak ili grmić, stoji 10 kuna.

Đumbirovke

Stoje 100 kuna, a rastu u velikim posudama. To su ukrasne biljke i nisu predviđene za jelo kao njihovi srodnici. I one su ipak jestive, ali ne sirove.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...