Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Razbijanje mitova: Koliko često treba kupati i šišati ljubimce

Razbijanje mitova: Koliko često treba kupati i šišati ljubimce
1

Psa je potrebno redovito raščešljavati i četkati da ne bi došlo do zapetljavanja dlake, no to je zahtjevan posao pa vlasnici radije pribjegavaju šišanju, kaže veterinarka Tatjana Šoban

VIDEO

Kupanje pasa igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože i dlake, no ne smije se primjenjivati prečesto. Koliko često, ovisi o više faktora: tipu dlake i kože, te načinu života. Za većinu pasa dovoljno je kupanje jedanput mjesečno. Psi sa masnijom dlakom, poput baseta, mogu se kupati i češće, objasnila nam je dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet. iz Veterinarske ambulante Goldi u Zagrebu. 

Kaže da kratkodlake pasmine, poput bigla te vajmarskog ptičara, treba kupati rjeđe, Također, psi sa vodootpornom dlakom, poput zlatnih retrivera, ne bi se trebali često kupati kako bi se sačuvala prirodna masnoća kože i dlake.

POGLEDAJTE VIDEO o sposobnostima pasa:

Pokretanje videa...

01:16

- Sjeverne pasmine pasa, koji imaju gusto krzno sa poddlakom poput samojeda, malamuta..., trebaju rjeđe kupanje i često četkanje, kako bi se uklonila mrtva dlaka, a masnoća bolje distribuirala po dlaci i koži. Ukoliko se pas voli valjati po blatu, kupati u lokvama, naravno da je potrebno češće kupanje - dodala je.

Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!
Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!

Naglašava kako, u svakom slučaju, ljubimce treba kupati kada je to stvarno potrebno i izbjegavati to raditi prečesto - da koža i dlaka ne bi postale suhe i perutave obzirom da se kupanjem gubi prirodna masnoća kože i krzna.

Kako pravilno kupati psa?

- Ukoliko kupate psa kod kuće, a ne u profesionalnom salonu, potrebno je prije kupanja dobro iščetkati dlaku. Voda mora biti mlaka, koristiti treba isključivo pseći šampon, prilagođen psećem pH kože. Nakon šamponiranja je potrebno dlaku dobro isprati i nakon toga psa dobro osušiti, pri čemu treba paziti na toplinu fena, najbolje ju je ispuhati mlakim zrakom ili prirodno osušiti, nikako vrućim fenom - pojasnila nam je ova veterinarka.

Mačka lizala lampu himalajske soli pa joj mozak jako natekao
Mačka lizala lampu himalajske soli pa joj mozak jako natekao

Šišati pse ili ne?

- Što se šišanja tiče, ono bi se trebalo izbjegavati, jer je dlaka prirodni izolator koji psa štiti i od hladnoće i od vrućine. Psa je potrebno redovito raščešljavati i četkati, kako ne bi došlo do zapetljavanja dlake, no to je zahtjevan posao pa vlasnici radije pribjegavaju šišanju psa da bi se dlaka lakše održavala. Šišanje je opravdano ukoliko je to jedini način da se krzno održava čistim i nezapetljanim - savjetuje dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet.

kitten on the carpet

Ne bi trebalo šišati ni mačke

- Mačke se iz istog razloga ne bi smjele šišati, jer ih dlaka čuva od hladnoće i vrućine. No često svjedočimo jakoj zapetljanosti mačje dlake, naročito kod perzijskih mačaka. Tada je, na žalost, jedino rješenje šišanje u nadi da će se nakon njega mačja dlaka lakše održavati i neće doći do ponovne potrebe za šišanjem - napomenula je veterinarka.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu