Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak

VIDEO

Allen Civlak, stručnjak za pranje rublja i šef britanske kompanije 'Mary's Kitchen Flour Sack Towels', objasnio je uobičajene mitove o pranju rublja. Okvirno, ručnik traje od dvije do pet godina, a vijek trajanja ovisi o kvaliteti proizvoda, koliko često se koristi i kako se održava. Naglasio je nekoliko problematičnih teorija i mitova te otkriva kako njegovati ručnike na pravilan način.

Mit 1: Ručnici trebaju samo hladnu vodu

Iako je hladna voda odlična za neke materijale, ipak nije najbolja opcija za ručnike. Naime, samo će toplija voda ubiti bakterije koje se talože na ručnicima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

roba 01:39

- Važno je provjeriti naljepnicu za pranje svakog ručnika za preporuke o temperaturi jer one mogu varirati. Vruća voda, obično oko 60°C, učinkovitija je u ubijanju bakterija i uklanjanju masnoća s tijela koje se kriju u vlaknima ručnika - izjavio je.

- Kako biste izbjegli oštećenje vlakana, birajte srednje intenzivni ciklus pranja i sušenja. Operite ih svakih par mjeseci vodom u koju ubacite malo bijelog octa, kako biste uklonili naslage deterdženta i zadržali miris svježine - naglasio je stručnjak.

Benefiti čaja od bazge - idealan je proljetni saveznik za zdravlje
Benefiti čaja od bazge - idealan je proljetni saveznik za zdravlje

Mit 2: Više deterdženta znači čišće ručnike

Ispostavilo se da bi prevelika količina deterdženta za čišćenje mogla uzrokovati probleme s pranjem, naglasio je.

- Ovo je jedna od onih zabluda. Višak deterdženta može pogoršati ručnike ostavljajući za sobom talog koji ih čini krutim i manje upijajućim. Kako bi bili pahuljasti i mekani, koristite deterdžent visoke učinkovitosti i pridržavajte se njegovih uputa - izjavio je Civlak.

Učenici svoje vršnjake potiču na sport, najbolje čekaju nagrade
Učenici svoje vršnjake potiču na sport, najbolje čekaju nagrade

Mit 3: Omekšivač čini ručnike pahuljastima

- Omekšivač može izgledati kao dobar dodatak rutini pranja rublja, ali on zapravo oblaže vlakna ručnika, smanjujući njihovu sposobnost upijanja tijekom vremena. Preskočite to i prihvatite prirodnu teksturu čistih ručnika. Za dodatnu mekoću, ubacite pola šalice bijelog octa u ciklus ispiranja - predlaže.

Mit 4: Mokri i u košari

- Vlažni ručnici su leglo bakterija i plijesni. Uvijek objesite svoje ručnike da se potpuno osuše nakon svake upotrebe prije nego što ih bacite u košaru. Protresite ručnike odmah nakon što završe sa sušenjem kako bi bili što mekši - ističe.

Mit 5: Pranje ručnika s ostalom robom

Za ovo veli da obavezno treba preskočiti, to nije dobra navika.

- Ručnici mogu zadržati dlačice s druge odjeće, stoga je najbolje prati ih sa sličnim predmetima kao što su prostirke za kupanje ili krpe za pranje kako biste smanjili prijenos dlačica. Uvijek razdvojite ručnike različitih boja prije pranja kako biste spriječili promjenu boje i izbjegavajte pranje bijelih ručnika s ručnicima u boji kako biste zadržali njihovu svjetlinu - istaknuo je.

Mit 6: Nove ručnike možete koristiti odmah

Kao i odjeću, ručnike uvijek treba oprati prije prve upotrebe.

- Pranje novih ručnika prije prve uporabe jednostavan je način da produžite njihov životni vijek i osigurate da su čisti i sigurni. Brzo pranje pomaže ukloniti sve kemijske ostatke i omekšati tkaninu - veli Civlak.

Čudesna biljka: Crni kim liječi nadutost te jača imunitet i žile
Čudesna biljka: Crni kim liječi nadutost te jača imunitet i žile

Mit 7: Ručnike treba sušiti na radijatorima

- Izbjegavajte sušenje ručnika na radijatorima jer se mogu oštetiti. Idealno ih je sušiti u sušilici ili vani, na otvorenom - naglasio je.

Prije slaganja u ormar moraju biti u potpunosti suhi.

Pranje ručnika

Mit 8: Ručnici traju vječno

Naravno da ne traju zauvijek, čak ni oni najkvalitetniji.

- Visokokvalitetni ručnici od materijala poput pamuka ili bambusa mogu trajati nekoliko godina uz pravilnu njegu, ali ni oni neće trajati zauvijek. S vremenom svi ručnici gube sposobnost upijanja. Ako postanu kruti, tanki i ne upijaju toliko, vrijeme je da ih zamijenite i obnovite svoju kolekciju - izjavio je stručnjak za Daily Star.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje