Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razbijeno 5 mitova o noktima: UV lampe ne mogu izazvati rak

Oni koji žele zdrave i lijepe nokte često se susreću s poplavom krivih informacija. Kako bi pomogli ženama da raspoznaju činjenice od mitova, stručnjaci su razbili neke od najčešćih mitova o noktima

'Bijele mrlje na noktima su znak nedostatka vitamina'

Ako imate bijele točkice ili mrlje na noktima, postoji velika šansa da ste prvo posegnuli za vitaminima. No bijele točkice i mrlje se ne pojavljuju uvijek zbog nedostatka vitamina i željeza. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Manikerka Serenity Fox je rekla da su bijele mrlje na noktima često posljedica ozljede ili traume nokta, piše Daily Mail.

To je zato što se nokat sastoji od 100 slojeva čvrsto upakiranog tkiva. Ako se zrak zarobi između slojeva i nokti su na neki način oštećeni, mogu se pojaviti male bijele točkice, a ponekad i linije.

Ove ozljede noktiju nisu ništa za zabrinjavanje. Samo treba vremena da taj dio nokta izraste - ponekad čak i četiri mjeseca.

Starenje i suhoću kože uzrokuju slobodni radikali - POGLEDAJTE VIDEO:

'Nokte uvijek treba rašpati u jednom smjeru'

fotolia | Autor: fotolia Foto: fotolia

Rašpanje noktiju samo u jednom smjeru, pogotovo ako ih pokušavate skratiti, nije samo nepotrebno, već i dugotrajno.

Da biste skratili nokte, treba ih rašpati naprijed-natrag, kao i sa strane na stranu. Međutim, dobro je rašpanje završiti s par poteza rašpicom samo u jednom smjeru.

Tako ćete izbjeći da vam nokti na nekim dijelovima ostanu oštri ili nazubljeni.

'Nokti trebaju odmor od lakova kako bi disali'

Foto: Dreamstime

U prošlosti lakovi su bili rađeni od raznih kemikalija i potencijalno su mogli ljudima naškoditi. Ali, napredak u proizvodnji lakova je osigurao da nokti i pod lakovima dišu te nije potrebno raditi pauze između mijenjanja lakova.

- Nokti ne dišu poput ostalih dijelova tijela, na njih utječe voda. A zbog toga, uvijek savjetujem ženama da nose barem proziran lak na noktima - objašnjava Serenity. 

'UV lampe mogu uzrokovati rak'

Foto: Dreamstime

UV svjetlo ili ultraljubičasto svjetlo, uglavnom je nevidljivi oblik svjetlosti prisutan u sunčevoj svjetlosti, solarijima i lampama za nokte, objašnjava Allure.

- I premda se u prošlosti javila zabrinutost oko upotrebe UV svjetla za njegu noktiju, zrake koje emitiraju lampe se ne smatraju dovoljno jakima da uzrokuju bilo kakvu štetu - izjavila je Iman Davomoni iz tvrtke Purely Polished.

Međutim, napomenula je da ako ljudi i dalje imaju nekih nedoumica, da uvijek mogu zamoliti manikera da se služi LED svjetlom.

'Čuvajte se jeftine manikure'

Foto: Dreamstime

- Kod izbora salona u kojem bi radili manikuru, ne bi trebala biti presudna cijena, već higijena, kako ne biste završili s gljivičnom infekcijom - savjetuje Iman.

Kod izbora salona bitno je provjeriti je li pribor za manikuru steriliziran te koriste li se novi jednokratni proizvodi (otvara li ih manikerka pred vama?).

- Usluga može biti jeftina ili ne baš najbolja, ali ako se požuruje proces uređivanja noktiju ili ako su proizvodi stari ili loše kvalitete, vaša manikura će trajati jako kratko - zaključuje Iman.

Komentari (80)
  • ''Slučajno'' znam...Solin...šta mi žena sve vidi po noktima koje rade ''stručnjakinje''...je strava. Sterilizacija i dezinfekcija alata je njima nepoznat pojam, a zna se da se gljivice PRENOSE upravo tim načinom - prljavim alatima. Također, i jeftini kineski lakovi...UV lampe ( ili LED ) nisu štetne, ali jeftini, nekvalitetni lakovi svakako jesu. Radit doma, s onim kompletom koji kupe na ''Njuškalu'' za 100 eur...nije manikura, nego prčkanje. I vrlo vjerojatno stvaranje ogromnog problema nekome, a sve radi neznanja, i neadekvatnog postupanja i loših materijala.

    16. 12. 2018,   16:34
  • nemam takve n okte ..kad poželim lak , nalakiram kući i traje ..ne patim za dugim noktima .

    17. 12. 2018,   13:07
  • Zar još uvijek UV lampe i te silne pećnice i rendanje noktiju-uništavanje i dug period oporavka noktiju-lijepo predjete na metodu prah (SNS) i milina-nit "rendanja" nit lampe!Jos u vijek imas svoj prirodan nokat i kad god poželiš skineš SNS i imas sve prirodno!

    17. 12. 2018,   08:44