Obavijesti

Lifestyle

Komentari 80

Razinu hormona sreće možete povećati prirodno i jednostavno

Razinu hormona sreće možete povećati prirodno i jednostavno
1

Naše tijelo proizvodi serotonin, hormon zaslužan za to kako se osjećamo. Moguće je podignuti njegovu razinu na više načina, jer život je prekratak da bi ga provodili u turobnom raspoloženju

VIDEO

Kada je balans serotonina u tijelu poremećen, dolazi do depresije i ostalih poteškoća u ponašanju. Serotonin se stvara u mozgu, u pinealnoj žlijezdi koju nazivaju i trećim okom - centrom naše duše.

Serotonin je neurotransmiterska kemikalija koja regulira mišićne kontrakcije, regulira tjelesnu temperaturu, apetit i osjećaj boli, a upravlja i našim ponašanjem, krvnim tlakom i disanjem.

'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'
'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'

Nedostatak serotonina odgovoran je i za nemogućnost oslobađanja uma od negativnih misli, za nedovoljno interesa za ljubav i seks, a može biti i krivac za to da nekoga ili nešto ne možemo izbaciti iz glave, piše portal Bebamur.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postoji više načina kako se razina serotonina može povećati u tijelu:

Više svjetlosti

Najidealnije je boraviti na suncu, ali ako sunca nema, u kući treba biti dobro osvjetljenje pa postavite nekoliko svjetiljki više kako bi vaš dom tijekom tmurnih dana bio svjetliji - osjećat ćete se bolje.

Pazite na držanje

Pognuto držanje u ljudima izaziva osjećaj manje vrijednosti, iako toga nisu svjesni. Uz to, nivo hormona sreće se smanjuje što pak vodi svim problemima koji su nabrojani ranije u tekstu. Zato, ispravite se, jer ćete se tako osjećati samopouzdanije, a time i sretnije.

Hrana je važna

Složeni ugljikohidrati bogati su triptofanom - aminokiselinom koja je zaslužna za regulaciju proizvodnje serotonina. Pod složene ugljikohidrate svrstava se tjestenina, riža, kruh, žitaricama, krumpir, grah itd.

Nedostatak triptofana u tijelu vodi lošem raspoloženju i tjeskobi. Stručnjaci savjetuju kako je bolje umjesto posezanja za, na primjer, pečenim krumpirićima ili nekim pecivom, pojesti puretinu, jaja, banane ili orahe.

Pjevanje pomaže

Prema nekim istraživanjima, pjevanje s grupom ljudi u tijelu potiče oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi - serotonina i oksitocina. Ako nemate s kime zapjevati, pjevajte sami, na primjer - dok se tuširate ili kuhate omiljeno jelo, sigurno ćete se osjećati bolje i sretnije.

Redovito vježbajte

Koliko god bili u gužvi, dnevno možete odvojiti 20 minuta za vježbanje, ako to zaista želite. Fizička aktivnost uvelike doprinosi dobrom raspoloženju, a i zdravlju općenito.

Spavajte dovoljno

Kvalitetan san je neophodan za proizvodnju hormona sreće pa pazite na to kako i koliko spavate. Važno je da se budite odmorni kako bi mogli pravilno funkcionirati.

'Za bolje raspoloženje si upalim Star Trek i začas sam sretniji'
'Za bolje raspoloženje si upalim Star Trek i začas sam sretniji'

Još nekoliko savjeta

Šetnja po prirodi na svježem zraku doprinosi osjećaju opuštenosti i sreće kao i druženje s prijateljima. Sreću u vama izazvat će i bavljenje hobijem koji volite, slušanje muzike, opuštanje uz dobru knjigu...

I važno je zapamtiti da se povećanjem serotonina, povećava razina dobrog raspoloženja, ali je i dobro raspoloženje  zaslužno za proizvodnju hormona sreće u našem tijelu - te dvije stvari su povezane kao dvosmjerna ulica. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje