Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razlike žena i muškaraca: Rad srca, probave, treptanje, okus...

Za žene se kaže da su nježniji spol, no u nekim fizičkim karakteristikama jače su od muškaraca. Srce im brže kuca, imaju jači imunološki sistem pa su stoga otpornije na bolesti

Često se smatra kako je tijelo žene i muškarca u temeljima vrlo slično, no postoje neke razlike za koje možda niste znali. Donosimo vam osam neobičnih činjenica o ženskom tijelu.

1. Žensko srce kuca brže

Veličina srca kod žena iznosi dvije trećine ukupne veličine srca muškarca. Teži u prosjeku 120 grama, dok je srce muškarca otprilike 180 grama. Međutim, kako je žensko srce manje ima više otkucaja po minuti. Točnije od 78 do 82 puta, dok muško srce ima 70 do 72 otkucaja po minuti.

HOPA CUPA Intimnosti nakon 60. godine: Bilda se mozak i jača pamćenje

2. Sporije probavljaju hranu

Probavni sustav žene hranu probavlja pet puta duže u usporedbi s muškarcem. Razlog tome je što žene u prosjeku imaju manje želuce koji proizvode manje kiseline za razgradnju obroka. Sporija brzina probave također je povezana sa ženskim hormonom estrogenom koji ima opuštajući učinak na debelo crijevo, pokazuju istraživanja američke Kliničke udruge.

Red heart in hands from above. Healthy, love, donation organ, do | Autor: dreamstime Foto: dreamstime

3. Imaju jači imunitet

Jači imunološki sustav kod žena leži u njihovim genima, točnije u kromosomima. Svaki čovjek ima 23 para kromosoma. Spol određuju dva gena. Kod žena dva X kromosoma i kod muškaraca jedan X i jedan Y. Dvostruki X kromosom kod žena ključan je za dodatnu snagu ženskom imunološkog sustava jer X kromosomi sadrže više gena povezanih s imunitetom.

4. Trepću više od muškaraca

Muškarci u prosjeku trepću 14.5 puta u minuti, dok su kod žena treptaju češći i brži, oko 14.9 puta u minuti. Smatra se da se to događa zbog više razine ženskog hormona estrogena koji stimulira proizvodnju maziva, uključujući i suza. Suze se sastoje od tri sloja - sluzi, vode i ulja, objašnjava Glenn Carp, očni kirurg iz klinike London Vision.

- Muškarci imaju više testosterona koji bolje stvara suze koje bolje navlažuju oči - kaže Carp.

Woman relaxing with closed eyes at home | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

5. Koža im je mekša i osjetljivija

Koža kod muškaraca je tvrđa i gušća za razliku od ženske. Samim time osjetljivija je na vanjske podražaje. Zbog toga žene češće dobivaju akne i bore. Za ovo su također zaslužni hormoni. Muškarci prirodno imaju više testosterona koji čini kožu debljom i otpornijom.

6. Više plaču

S obzirom na stereotipe, ovo je jedan od najstarijih. Međutim studije pokazuju da žene uistinu plaču više od muškaraca. Krive su hormonalne razlike, ali i društveni uvjeti. Žene u prosjeku plaču 30 do 64 puta godišnje, dok broj plakanja kod muškaraca iznosi od
šest do 17 puta na godinu. Višak testosterona utječe na manje suza kod muškaraca. Osim toga, suzni kanali kod muškaraca su veći pa suze lakše ostaju zaustavljene.

Foto: Dreamstime

7. Imaju bolji osjet okusa

Mnoga istraživanja su pokazala da žene razlikuju više okusa hrane od muškaraca. Odgovor se krije u tome što one imaju više okusnih pupoljaka na jeziku. S evolucijskog stajališta to se povezuje s njihovom zaštitom potomstva, tijekom i nakon trudnoće. Također imaju i intenzivniji osjet mirisa od muškaraca.

PAMETNE I SNAŽNE Žene putuju na Mjesec: NASA odjele vode tri znanstvenice

8. Fizički su fleksibilnije

Pliće zdjelice kod žena čini ih fleksibilnijima u području kukova u usporedbi s muškarcima. Samim time imaju veći raspon pokreta. Razlike u fleksibilnosti veće su za vrijeme trudnoće. Hormoni estrogena, proestrogena, i relaksina opuštaju vezivno tkivo u mišićima što otvara mogućnost boljeg rastezanja i pripreme za porod.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (98)
  • i mogu raditi više stvari istovremeno za razliku od muškaraca😂

    13. 5. 2019,   13:23
  • Kako fino testira onu jagodu na slici. Uhh.😊

    13. 5. 2019,   14:13
  • kažu da žensko srce kuca najbrže uz pogled na jahtu/maybach/ajfon itd. itd. oja noja drž' se Reg'ce mojaaa ujs!!!

    13. 5. 2019,   13:26