Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razlog zašto djeveruše imaju jednake haljine je zapravo jeziv

None Foto: Dreamstime

Taj običaj datira iz doba starih Rimljana, a razlog zašto su sve djeveruše identične nije nimalo romantičan. One su tada služile za nešto sasvim drugo, nešto strašno

Kada bi mladenke znale zašto njihove djeveruše nose jednake haljine, odnosno, kako je kroz povijest uopće došlo do toga - zgrozile bi se. Razlog tome nije nimalo romantičan, naprotiv - jeziv. 

Jeste li se ikada zapitali zašto je to baš tako, zašto djeveruše na svadbi moraju izgledati identično. Razlog tomu seže daleko u povijest. Dakle, taj običaj datira još iz doba starih Rimljana. Djeveruše su služile kao mamac zlim duhovima i bivšim partnerima mladenke. Ako se nešto loše trebalo dogoditi, one su prve bile na udaru.

Foto: Dreamstime

Tada su sirote djeveruše nosile jednake haljine kao i mladenka, a što ih je bilo više, to je bila manja šansa da će zli duhovi ili bivši partner napasti pravu mladenku. Uloga djeveruša bila je zbunjivanje tih neželjenih gostiju, a ne da lijepo izgledaju uz mladenku. Biti djeveruša u to doba svakako nije bilo nešto što bi djevojke poželjele, piše Country Living.

Komentari (27)
  • Ovo je stvarno jezivo i ruke mi se tresu da ni gemišt ne mogu iskapiti!

    20. 5. 2017,   08:16
  • Kad pišem imam puno manje problema s mucanjem nego kad govorim

    20. 5. 2017,   08:37
  • Zato se ja palim na djeveruše jer me ti duhovi tjeraju na to :))

    20. 5. 2017,   09:06