Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Razlozi zašto su žene ponekad gladne kao vukovi i dlakave

Razlozi zašto su žene ponekad gladne kao vukovi i dlakave
1

Stres je glavni okidač za brojne bolesti, a utječe i na rad hormona u tijelu, odnosno remeti njihovu ravnotežu. Tu su simptomi neravnoteže i koji hormon je problematičan

VIDEO

Kad vas uhvati neopisiva želja za slatkim, okrivite hormon grelin. Odgovoran je za napadaje gladi jer stimulira centar za apetit u mozgu. Njegova razina raste prije, a smanjuje se nakon jela. Ako odmah nakon ručka osjećate potrebu za novom porcijom, grelin je u punoj moći i potrebno ga je obuzdati. To se postiže uz pomoć pravilnog sna, tjelovježbe i zdrave prehrane.

No stres je glavni okidač za brojne bolesti, a utječe i na nadbubrežnu žlijezdu, koja tada luči previše kortizola i adrenalina - hormone stresa. 

- Oni utječu na smanjivanje količine progesterona koji je ključan u postizanju trudnoće, a donosi i mnoge bolesti - tvrdi doktorica Ksenija Krajina Pokupec. Pojašnjava i da se uz manje lučenje hormona hipofize, poput estrogena i progesterona, javlja izostanak ovulacija, a smanjuje se i lučenje hormona štitnjače. 

- Niža razina progesterona povećat će muški spolni hormon testosteron, pa djevojke imaju problem s pojačanom dlakavošću, aknama i izostankom menstruacije - otkriva Pokupec i  dodaje da je probleme moguće riješiti uz malu pomoć prirode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pripremam čaj i dvije vrste tinktura za regulaciju rada žlijezda, za uravnoteženje razine hormona i protiv stresa. Pomažu stolisnik, kamilica, konopljika, imela, matičnjak, kopriva, peršin, borovica, sladić i crvena djetelina, maslačak ili vodopija - kaže. Ženama koje pate od nepravilnog rada hormona savjetuje da iz prehrane izbace mlijeko i meso, tjesteninu, brze ugljikohidrate, alkohol i šećer. 

Fotolia

- Preporučuje se hrana s više voća, povrća s topivim biljnim vlaknima koji će nam pomoći izlučiti višak estrogena iz organizma i spriječiti njegovu resorpciju - kaže doktorica. Posebno preporučuje narančasto povrće jer vitamin A pomaže u proizvodnji ženskih hormona. 

- Glavičasto povrće, brokula, luk zbog sumpornih spojeva i kemferola koji će regulirati rad štitnjače, ali i kalcij, magnezij, cink, željezo ili kupinovo vino. Pomažu i zob, bademi, komorač ili anis, ružmarin, masna riba, jaja, orasi i lješnjaci - savjetuje Pokupec. No ako osjećate neprestanu glad, riječ je hormonu kortizolu. Zbog stresa i užurbanog načina života njegova razina se lako povisuje, pa se javljaju pojačani apetit i želja za slatkim, otkriva nutricionistica Sandra Krstev Barać. 

- Javljaju se nemir, napetost, nesanica, anksioznost, pa čak i depresija. Slabi funkcija imuniteta, a moguć je i razvoj povišenog krvnog tlaka te bolesti srca i krvnih žila - kaže Barać i dodaje kako je bitno promijeniti životni stil ako želimo balansirati kortizol. 

- Meditacija, joga, šetnja prirodom i duboko disanje samo su neki od prijedloga koji mogu pozitivno utjecati na razinu kortizola i općenito zdravlje - kaže.

  • Simptomi neravnoteže  Akne i upaljena koža na donjem dijelu lica mogući su ako se u tijelu povećala razina testosterona te bi u tom slučaju trebalo obaviti pregled. I pretjerano znojenje može upozoravati na nižu razinu estrogena i neredovitu ovulaciju. I kod poremećaja menstrualnog ciklusa i neredovite menstruacije uzrok mogu biti stres, problemi sa štitnjačom, niski estrogen ili sindrom policističnih jajnika.
  • Inzulin Inzulin je hormon koji luči gušterača i služi za regulaciju šećera u krvi. Prijenosnik je energije u krvi i mišiće. Zbog manjka ili viška inzulina tijelo teže regulira glukozu u krvi, a to se vidi kroz žeđ i česte odlaske na zahod.
  • Kortizol Kortizol je glavni krivac za debljinu i žudnju za hranom bogatom ugljikohidratima. Luči ga nadbubrežna žlijezda, a visoka razina dovodi do pojačanog apetita, anksioznosti i nesanice. Nedostatak kortizola vidljiv je kroz gubitak kose i osteoporozu. 
  • Paratiroid Paratiroid regulira krvni tlak, rad organa i razinu kalcija u kostima. Ako tijelo proizvodi previše paratiroida dolazi do dehidracije, bubrežnih kamenaca i osteoporoze. Prekomjerno lučenje dovest će do grčeva u stopalima ili rukama, kao i nepravilnog ritma srca. 
  • Melatonin Ako se tijekom dana osjećate pospano, a navečer odmorno i poletno, metalonin ne radi kako treba. Zadužen je za naš unutarnji sat i bioritam, a možete ga vratiti u formu uz pravilnu prehranu i kvalitetan san. 
  • Progesteron Progesteron dominira tijekom drugog dijela menstrualnog ciklusa, kad stimulira rast endometrija za prihvat jajašaca. Ima važnu ulogu u središnjem živčanom sustava i djeluje opuštajuće, što objašnjava promjenjivo raspoloženje i razdražljivost tijekom menstruacije. 
  • Tiroid Tiroid je odgovoran za apetit, energiju i jačinu menstruacije. Višak tiroida rezultirat će nervozom, valovima vrućine ili jakim lupanjem srca, dok njegov manjak usporava organizam. 

Lanene sjemenke za ravnotežu spolnih hormona 

Mljevene sjemenke lana su odličan izvor fitoestrogena lignana, koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa. 

Kokosovo ulje regulira hormon progesteron 

Tjelesne masti utječu na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim time i ovulacije. Za normalnu ovulaciju potrebno je 18 posto kvalitetnih masnoća kojima je bogato kokosovo ulje. 

Nutrijenti iz jaja uvode red u aktivnost hormona 

Jaja su dobar izvor korisnih nutrijenata: Kolina, luteina, željeza, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D i vitamina E koji pridonose zdravom reprodukcijskom sustavu. Osobito je važan vitamin B6 koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona. Jedno jaje osigurat će i šest grama proteina. 

Maca prah uravnotežava hormone u menopauzi 

Maca prah ili “ginseng s Anda” može potaknuti produkciju estrogena i ublažiti tegobe vezane uz menopauzu - osobito valunge i noćno znojenje. Preporučena doza je od 1500 do 3000 mg kroz tri doze na dan. 

Ograničite unos kofeina, čaja i alkohola  

Previše kave podiže razinu kortizola i usporava rad štitne žlijezde. To ne znači da se u potpunosti trebate odreći kave. Ispijanje svedite na minimum i držite se crne kave bez šećera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru