Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recept i savjeti za najukusniju pečenu puricu na vašem stolu

Recept i savjeti za najukusniju pečenu puricu na vašem stolu

Pecite je naopako, tako da joj prsa budu okrenuta prema dolje. Tako će se masnoća slijevati prema naprijed pa će ih učiniti sočnim i puno ukusnijim nego inače

VIDEO

Purica s mlincima sinonim je zagorske i zagrebačke prigradske kuhinje, a najčešće se poslužuje na svečanim obiteljskim ručkovima te je neizostavan dio jelovnika za božićne i novogodišnje blagdane. Tajna dobre pečenke s hrskavom koricom i sočnim mesom je u dugom i laganom pečenju, ali i dobroj prethodnoj pripremi mesa. Puricu morate dobro očistiti i oprati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

Prije pečenja najbolje je da meso odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se ravnomjerno ispeklo iznutra i izvana. Izvadite ga dva sata prije pečenja iz hladnjaka. Tijekom pečenja puricu obvezno treba prelijevati sokom od pečenja i povremeno zalijevati vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od jednostavnih i učinkovitih je savjet Nigelle Lawson koja pokušava olakšati dežuranje u kuhinji kraj purice - u pećnici je pecite naopako, tako da joj prsa budu okrenuta prema dolje. Tako će se masnoća slijevati prema naprijed pa će ih učiniti sočnim i puno ukusnijim nego inače. Pečenka će tako biti sočnija.

Za soljenje potrošite 1,5-2% soli na težinu purice. Meso je dovoljno dva puta okrenuti nakon što je dobilo boju. Kako purica ne bi bila suha, najbolje ju je peći prvo na visokoj temperaturi od 200°C do 220°C, a zatim kad se blago zarumeni, smanjiti na 140°C-160°C. Nastavite je peći dugo i lagano. Vrijeme pečenja ovisi o težini purice. Kilogram mesa peče se 30-40 minuta, a za svaki kilogram više potrebno je još toliko vremena.

Moguće je: Slatka janjetina, pečena sarma i purica s ražnja
Moguće je: Slatka janjetina, pečena sarma i purica s ražnja

Puricu obvezno posolite izvana i iznutra, a sočnost je zajamčena ako je držite jedan dan u marinadi od začinskog bilja, povrtnog temeljca i ulja. Možete je peći u gazi koja je čuva od isušivanja tijekom pečenja ili je zamotati u aluminijsku foliju. Prije nego što je “zapakirate” u foliju, prelijte je vinom i konjakom te pospite mirisnim biljem; majčinom dušicom, bosiljkom i ružmarinom. Puricu možete obložiti izvana ploškama slanine, a prije kraja pečenja ih maknite kako bi se kožica zapekla. Meso je važno i “odmoriti”, odnosno ostaviti da odstoji barem 15-ak minuta nakon pečenja, pa ga zatim režite oštrim nožem.

Mlada purica se može peći i s raznim nadjevima, a od purećih prsa mogu se napraviti fileti, rolade, dok se od buta i ostalih dijelova može pripremiti paprikaš, pilav i nadjevi za druga jela. Talijani u blagdansku puricu stavljaju očišćeni luk sa zabodenim klinčićima i vilicom izboden limun.

Palfi: Sočna purica 48 sati prije pečenja treba ležati u salamuri
Palfi: Sočna purica 48 sati prije pečenja treba ležati u salamuri

Česi će je napuniti nadjevom od žemlji i purećih iznutrica, a jedan od popularnijih američkih nadjeva za pečenu puricu je onaj od kikirikija. Iskoristite sezonske namirnice pa nadjenite puricu kiselim kupusom ili kestenima, a sočnost će tijekom pečenja dati i utisnuta jabuka, kruška, masline, smokve, suhe grožđice, nasjeckani orasi i gljive. Otvor zašijte kuhinjskim koncem i omotajte nadjevenu puru tankom špagom. Nadjenuti možete i samo pureća prsa, tako da oprezno nožem odvojite kožicu od mesa pa ispod nje utisnete nadjev.

Punjena purica

Sastojci: purica od 3 kg, 200 g kobasice, 100 g maslaca, 3 dl pjenušca, grančica ružmarina I kadulje, ulje, sol, papar

Priprema: Puricu iznutra posolite i popaprite pa stavite u nju oguljene kobasice, kadulju i ružmarin. Pomoću velike i tanke igle čvrstim koncem sašijte otvor kako nadjev ne bi iscurio. Batke i krila privucite k tijelu i svežite ih kako bi pečenka zadržala lijepi oblik. Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite nadjevenu puricu u zdjelu za pečenje, posolite i popaprite te je izvana poprskajte uljem, a po površini razdijelite listiće maslaca. Kad se purica malo zapeče, smanjite temperaturu na 170°c i pecite je približno dva sata. Zalijte je tijekom pečenja šampanjcem i polijevajte je često sokom što se skuplja na dnu posude. Prije nego što narežete meso, ostavite pečenku neka odstoji pola sata. Maknite konac i poslužite puricu s prilogom.

Evo kako je pripremiti za pečenje, korak po korak

  • PRIPREMA - Prije punjenja puricu dobro obrišite kuhinjskim ručnikom, a zatim posolite unutrašnjost. Rukom polako odvojite kožu s prsa i napunite omekšanim maslacem.
  • PUNJENJE - Unutrašnjost purice zatim napunite nadjevom (nemojte nagurati previše nadjeva jer će se raširiti tijekom pečenja). Napunite i vratnu šupljinu.
  • VEZANJE - Uzmite komad špage ili čvrstoga konca te povežite pureće batke jedan preko drugoga kako biste učvrstili nadjev tijekom pečenja.
  • ZAČINI - Prije pečenja puricu obilno natrljajte krupnom soli te svježe mljevenim crnim paprom. stavite u zagrijanu pećnicu i pecite uz povremeno podlijevanje

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'