Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Recept za čaj koji stopira stres i prejedanje - priroda ima lijek

Recept za čaj koji stopira stres i prejedanje - priroda ima lijek
1

Stres je glavni okidač za prejedanje. Kortizol je odgovoran za pojačani apetit i želju za slatkim, a kad jednom pretjeramo, lako je završiti u začaranom krugu.

VIDEO

Stres je općenito glavni okidač za brojne bolesti, a utječe i na nadbubrežnu žlijezdu koja luči previše kortizola i adrenalina – hormone stresa, govori dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, fitoaromaterapeutkinja i vlasnica specijalizirane prodavaonice čajeva i biljnih proizvoda Botana.

Kortizol je, među ostalim, odgovoran za pojačani apetit i želju za slatkim, a kad jednom pretjeramo, lako je završiti u začaranom krugu. Naime, višak hrane tjera organizam na povećanu proizvodnju inzulina, a kako se često tješimo slatkim ili povećanim unosom ugljikohidrata, to dovodi do brzog skoka razine šećera u krvi, ali i brzog pada, zbog kojeg opet osjećamo glad i posižemo za hranom koja će nas brzo zadovoljiti, pojašnjava Krajina Pokupec.

Većina ljudi to primjećuje u vrijeme blagdana, osobito žene koje su pod najvećim stresom tijekom priprema za obiteljska okupljanja. Višak masne hrane te miješanje masne hrane s kolačima i alkoholom nerijetko mogu dovesti do toga da blagdane zapamtite po mučnini, povraćanju i proljevu ili bolovima i nadutosti u želucu te osjećaju da vam hrana stoji kao kamen u želucu, što su prvi simptomi gastritisa, ističe naša sugovornica. S vremenom se mogu javiti žgaravica i podrigivanje te mučnina. 

- Kad se jave takvi simptomi, izbjegavajte pečenu i pohanu hranu te sve što je prekiselo, preljuto, prehladno ili prevruće, kao i alkohol te kavu. Jedite češće i manje obroke te izbacite šećer jer potiče lučenje želučane kiseline, upozorava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci kažu da prosječna osoba tijekom blagdana nakupi oko 2,5 kilograma i uglavnom ih ne uspije skinuti. Neke studije pak pokazuju da nakon što tijekom dana pojedemo 750 kalorija – što odgovara otprilike jednoj porciji francuske salate! – tijelo počinje pretvarati višak kalorija u mast.

Prosječan obrok purice s mlincima (200 grama mesa i 150 grama mlinaca) ima više od 900 kalorija, slično kao i prosječna porcija bakalara za jednu osobu, dok prosječna sarma s kupusom ima oko 120 kalorija. Ali ako je pojedete s pire-krumpirom, obrok može dosegnuti i 300 kalorija.

Od dvije do tri kriške orahnjače mogu doseći do 900 kalorija. Kako biste izbjegli napadaje gladi, izbjegavajte brzu hranu, bijeli kruh, tjesteninu od bijelog brašna, prerađene sokove, alkohol i grickalice, a stavite naglasak na cjelovite žitarice te povrće i voće. 

Važno je održavati i dobar raspored obroka, tj. da imate tri glavna i dva međuobroka tijekom dana, kako biste spriječili pad šećera u krvi koji izaziva napadaje gladi. Također, treba izbjegavati sirovu hranu, u što se ubraja i voće i povrće jer ga želudac oboljelih od gastritisa teško probavlja, a to može dovesti do nadutosti, grčeva i bolova. 

Kako biste pobijedili glad koju izaziva stres, morate se naučiti opustiti. Za početak, pokušajte tako da prije svakog obroka odradite vježbe dubokog disanja. Sjednite u mirniju prostoriju i jednu ruku položite na prsa, a drugu na trbuh. Zatim duboko udahnite, tako da prilikom udisaja osjetite kako vam se prsni koš pod rukom podiže, a trbuh pod rukom širi.

Pri izdisaju biste trebali osjetiti obrnuto: da prsni koš pada, a trbuh se vraća u početni položaj. Disati treba polako i tako da izdisaji budu dulji od udisaja kako biste umirili tjelesne znakove stresa. Jednostavno, dok udišete brojite do tri, a dok izdišete do – šest. 

Dreamstime

Čaj od kamilice i matičnjaka za tjeranje stresa

Za bolji san pomiješajte po 20 grama kamilice, lista matičnjaka, mente, ploda anisa te po 10 grama lavandina cvijeta i korijena valerijane. Tijekom dana treba popiti od dvije do tri šalice ovoga čaja ako ste nervozni, tjeskobni, pod stresom ili ‘pucate po šavovima’.

Za spavanje i bolji san preporučuje se šalica toplog čaja sat, dva prije spavanja - ističe Krajina Pokupec. Navečer izbjegavajte kofein, nikotin, alkohol i tešku hranu, a pola sata prije spavanja isključite TV, kompjutor i mobitel. 

- Uz čaj, navečer se može popiti i žličica tinkture valerijane ili matičnjaka. Može vas opustiti i muzika, joga i lagana tjelovježba - kaže liječnica. 

Priuštite si kupku

Od dva do tri puta tjedno nastojte se opustiti u toploj kupki, najbolje navečer, prije odlaska na spavanje. Dobar izbor je ulje matičnjaka, sandalovine, ružina drveta ili lavandino ulje. Najbolje je nakapati od tri do pet kapi ulja na šaku soli za kupanje pa sve preliti toplom vodom za kupku. Opustite se u toj kupelji od 20 minuta do pola sata.

Prva pomoć - aromaterapija

Na rubove jastuka možete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja melise (matičnjaka), lavande, citrusa ili ruže i geraniuma. Tako ćete inhalirati sve djelatne tvari ovih ljekovitih eteričnih ulja te se buditi mirniji i opušteniji, kaže Ksenija Krajina Pokupec. 

Top 5 najboljih čajeva za ublažavanje nadutosti

  • Sljez ili lan smiruju želudac Obje vrste čajeva potiču proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i neutralizira djelovanje želučane kiseline. I čaj od kamilice je također dobro popiti za umirenje želuca.  
  • Protiv nadutosti uz komorač i kim Djeluju protiv nadutosti, pa se mogu koristiti i u čaju, ali i kao začini uz obrok. Slično djeluje i anis, koji možemo dodati i u kremu za kolače.
  • Iđirot, stolisnik, metvica Imaju prirodno anestezirajuće djelovanje pa mogu pomoći za smirenje bolova u želucu. Zbog eteričnih ulja azarona i gorkog akorona umiruju želudac i probavni sustav.
  • Kadulja, gospina trava, lavanda Čajevi od tih biljaka djeluju antibakterijski i vrlo su korisni kad je gastritis uzrokovan bakterijom Helicobakter pylori. Slično djelovanje ima i čaj od majčine dušice. 
  • Moćni pelin Čaj ili ekstrakti od pelina izuzetno su korisni za probavu te za želučane, jetrene i žučne tegobe. Brzo otklanja probavne smetnje i nadutost. Zato je liker od pelina dobar izbor za aperitiv.  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise