Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Recept za najbolju sarmu: Od pripreme do pravilnog motanja

Zadebljanja na korijenu lista kupusa najbolje je odrezati kako bi se sarma lakše zamotala, a mesa nikad ne smije biti previše u listu da se sarmica ne bi odmotala

VIDEO

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, 100 g slanine, glavica luka, češanj češnjak, 100 g riže, žličica mljevene paprike, dvije žličice soli, pola žlice mljevenog papra, suho meso s kostima ili 300 g suhih rebarca, 50 g brašna, ulje, koncentrat rajčice

Stuffed cabbage rolls with rice and meat

Priprema: 

  • Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu.
  • Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu. 
  • Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice.
  • Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu.
  • Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.
  • Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili.
Kako nasjeckati luk bez suza? Top deset jednostavnih trikova
Kako nasjeckati luk bez suza? Top deset jednostavnih trikova
  • U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu i žličicu mljevene paprike te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom.
  • Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan.
  • Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.
  • Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše. 
  • Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorjele.
Recepti za francusku i rusku salatu - fino za prste polizati
Recepti za francusku i rusku salatu - fino za prste polizati
  • Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa.
  • Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati.
  • Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata. 
  • Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom.
  • Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.  
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith