Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Recepti magičnog Barbierija: Bio je majstor hrvatske kuhinje

'Njegova vizija da se treba posvetiti lokalnim namirnicama i štovanju starih recepata koje treba razigrati danas je osnova većine kvalitetnih restorana u zemlji. Ništa ovozemaljsko Andreju nije bilo strano....'

VIDEO

Jedan od najvećih hrvatskih chefova Andrej Barbieri, poznat kao član žirija emisije 'Masterchef', preminuo je jučer u 50. godini nakon dugogodišnje borbe sa zdravstvenim tegobama

Barbieri je u karijeri vodio brojne poznate restorane, a neki od najpoznatijih su opatijski restoran Bevanda i riječki Conca d'Oro. Smatrao je da je bitna afirmacija lokalne hrane ključ razvoja hrvatske restoranske scene. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#chef #andrejbarbieri #barbieris

Objavu dijeli BARBIERI'S (@barbieris_barbieris)

- Nedavno je hrvatska gastro scena ostala bez velikog znalca, gurmana i vinoljupca Darka Baretića, čiji ostaci danas leže u Crikvenici. Jedan od rijetkih koji mu je bio ravan po hedonizmu ovih će dana biti pokopan malo dalje, u Lovranu. Veliki Andrej Barbieri, Barbi, Grande ili kako god ga zvali uvijek je uz znanje i savjete širio i osmijeh i čistu pozitivu, bio on u Bevandi, Conc'i d'Oro, Barbieri'su, Masterchefu... Čak i kad je vodio veliku bitku s kilogramima, uvijek je znao preporučiti kakvu rižu koristiti, koje sokove piti, ali sjediti s njim uz čašu vina i slušati sve što je znao o talijanskoj kuhinji, mediteranskim začinima, osobito ulju od bosiljka koje je bilo čisto savršenstvo - bilo je kao da slušate svog učitelja u staroj Grčkoj. Njegova vizija da se treba posvetiti lokalnim namirnicama i štovanju starih recepata koje treba razigrati danas je osnova većine kvalitetnih restorana u zemlji. Ništa ovozemaljsko Andreju nije bilo strano, ako bi otkrio da je to dobro, pa nikad neću zaboraviti kombinaciju sirovog škampa, gusje jetre i pekmeza od - datulja - ispričao je Domagoj Jakopović Ribafish.

- Oduševila me i kombinacija crvene jadranske kozice na burrati od buffale i granite od agruma s već spomenutom kapi ulja od bosiljka - čistom esencijom zelenila. Desert kojeg nikada neću zaboraviti je svakako neboder od kolača, laički prozvana 'kremšnita za odlikaše', prekrasna i korpulentna torta millefoglie, koja ulazi u povijest. Andrej je bio enciklopedija vina, uvijek je bio spreman iskušati neko novo pivo, a o rumovima se samo isplatilo sjediti i slušati što je ovaj veliki čovjek imao za ispričati. Velika šteta što je takav znalac morao otići tako rano. Puno prerano... - dodao je.

- Unatoč tome što sam imao s njim dogovoren posao on me usmjerio prema Mundoaki. Rekao mi je 'mali ako oćeš napravit nešto u ovom poslu, moraš biti dio jedne uspješne priče od samog starta'. U Mundoaki smo napravili velike stvari i trasirali si uzlazne putanje u karijerama, svi koji smo bili tamo od početka. Zato je velik, beskrajno nesebičan. Zauvijek ti hvala 'Grande chef', ostavio si neizbrisiv trag na mene, svijet gastronomije, na sve - napisao je Marko Palfi na svojem Facebook profilu.

Donosimo neke od najfinijih Andrejevih recepata po kojima ćemo ga uvijek pamtiti.

Creska janjetina iz teće

Sastojci: 1200 g janjetina, mršava 4 kom krumpir, mladi 1 kom kelj lisnati 4 kom mrkva, crvena 1 kom luk ,srebrenac (proljetni) 1 kom češnjak svježi timijan ružmarin prošek vino bijelo 0.50 l janjeći temeljac.

Priprema:

  • Iskoristimo centralni dio janjeta (hrbat i rebra) i podijelimo na 4 dijela. Posolimo, popaprimo, dodamo začine i zamotamo 4 smotuljka ostavljajući dio filea u unutarnjem djelu. Vakumiramo u vrećice za kuhanje i u pećnici na pari na 73 stupnja C kuhamo 6 sati.
  • U željeznu ili keramičku posudu smjestimo na pola kuhani krumpir, kelj, mrkvu i kapulu razrezanu na četvrtine, začinsko bilje i češnjak. Dodamo meso, posolimo, popaprimo, podlijemo janjećom juhom, vinom, prošekom te maslinovim uljem.
  • Pečemo u dobro zagrijanoj krušnoj peći nekih 20 min, dok nismo dobili zlatnu koricu i dok povrće nije kuhano.

Rižoto od kvarnerskih škampi

Sastojci: 1200 g škampi papar peperoncin 350 g riža, nepolirana 350 g luk ,crveni 350 g mrkva, crvena 200 g celer, korijen 100 g luk češnjak 1 vezica peršin, list 0.50 vezica bosiljak, vezica 100 g parmezan 2 dl ulje maslinovo 1 dl brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.) 4 dl vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.) sol

Priprema:

  • Pri izradi rižota najvažnija stavka je izrada kvalitetnog temeljca, kojeg radimo od glavne namirnice - škampa. Dakle, očistimo repove škampi i stavimo sa strane.
  • Zazlatimo povrće na maslinovom ulju i dodamo glave i krljušti škampa. Prodinstamo na visokoj temperaturi, dodajemo brandy, kada ishlapi dodajemo vino. Kada vino ishlapi dodamo oko 3-4l vode te peperoncino i usitnjene pelate. Reduciramo (iskuhavamo) na niskoj vatri temeljac dok nije ostalo oko 1/3 početnog volumena.
  • Rižu tostiramo u suhoj posudi, podlijemo s oko 1 dl bijelog vina, a nakon što je vino ishlapilo dodamo maslinovo ulje i polako podlijevamo temeljcem. Tri do četiri minute min prije nego što je riža gotova dodajemo očišćene repove škampi.
  • Van vatre dodajemo usitnjeni peršin i bosiljak, Grana Padano i oko 0,5 dl maslinovog ulja. Energično miješamo dok ne ostvarimo "mantecaturu" (proces sjedinjavanja tekućine, škroba i masnoće).

Stifado s piletinom i palentom 

Sastojci: 4 pileća batka sa zabatkom, 1 glavica luka, sitno sjeckana, 2 stabljike celera, sitno sjeckane, 4 ražnja češnjaka, 2 manje mrkve, narezane na kolutiće, 300 ml pasirane rajčice, 300 ml suhog crnog vina, 50 ml balzamičnog octa, 10 manjih glavica ljutike. 1 čajna žlica smeđeg šećera, 1/4 žličice kumina, 1 lovorov list, 1 štapić cimeta, sol i papar

Priprema:

  • U širokoj, plitkoj posudi, na malo maslinova ulja propirjajte luk, celer i mrkvu. Kada omekšaju premjestite ih u zdjelu sa strane.
  • Meso posolite, malo posipajte brašnom i kratko popržite sa svih strana u posudi u kojoj ste pirjali povrće. Kada meso dobije boju, izvadite ga i stavite po strani.
  • Dodajte 100 ml vina i na jačoj vatri dobro promiješajte kako bi sokove od pečenja pomiješali s vinom, te kuhajte dok vino ne ispari.
  • Dodajte lovor, kumin, češnjak i cimet, promiješajte, dodajte povrće i meso, ostatak vina, balzamični ocat, šećer i pasiranu rajčicu.
  • Promiješajte, poklopite i stavite u pećnicu na 160 stupnjeva oko sat vremena. zatim dodajte glavice ljutike te još pecite poklopljeno oko pola sata.
  • Kada je stifado gotov, izvadite štapić cimeta i lovorov list. Poslužite uz kuhanu palentu.

Gratinirani brancin na povrću

Sastojci: 4 filet brancin 400 g krumpir, zreli 300 g tikvice, zelene 2 kom jaje kokošje 150 g grana padano limunska trava, stabljika mažuran list bosiljka sol papar ulje maslinovo 2 dl umak od škampi 15 g tartuf

Priprema:

  • Tikvicu narežemo na kriške, na njih položimo filet brancina.
  • U pasirani krumpir umiješamo jaje, Grana padano, maslinovo ulje i začine. Uz pomoć slastičarske vrećice filet brancina pokrijemo tako dobivenom smjesom.
  • Pečemo u pećnici na 215 stupnjeva C 12 min. U umak od škampi naribamo tartuf i serviramo ga uz gratinirani brancin.

Piletina i junetina u woku s rižinim rezancima

Asian rice noodles wok with chicken and vegetables

Sastojci: 1 juneći odrezak od buta, narezan na trakice, 1 manji pileći filet, narezan na trakice, 1 veća mrkva, narezana na trakice, 2 mlada luka, sitno nasjeckana, 2 režnja češnjaka, narezana na ploškice, 1 zelena i 1 žuta paprika, narezana na kockice, 1 manja glavica luka, narezana, 1 stabljika celera, sjeckana, 1 bok choy, narezan na deblje rezance, 2 žlice soja sosa, 50 ml mesnog temeljca, 1 žlica sezama, 1 žlica sjeckanog kikirikija

Marinada: 1 režanj sitno sjeckanog češnjaka, 2 žličice naribanog đumbira, nekoliko žlica soja sosa, prstohvat čilija u prahu (prema ukusu, može i više)

Priprema:

  • Pomiješajte sastojke za marinadu, a zatim umiješajte meso, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Zagrijte wok i ulijte ulje.
  • Kad se ulje dobro zagrije (može malo zadimiti) dodajte marinirano meso te ga popržite. Kad dobije lijepu boju izvadite ga i stavite u zdjelu po strani.
  • Skuhajte rižine rezance prema uputama proizvođača, ocijedite i stavite po strani.
  • Kad ste sve povrće pripremili i nasjeckali, dodajte ih u nauljeni vrući wok sljedećim redom: dodajte češnjak, zatim luk i papriku, promiješajte minutu.
  • Dodajte mrkvu i stabljiku celera, promiješajte na kratko. Dodajte soja sos i temeljac, promiješajte, dodajte meso, promiješajte, a zatim mladi luk, bok choy te na kraju umiješajte rezance. Na kraju jelo pospite sezamom i kikirikijem.

Pečeni krak jadranske hobotnice

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Kalorija po osobi: 446

Sastojci: 1200 g hobotnica 200 g kuskus 500 g svježe sezonsko povrće 0.50 l crno pivo 1.50 dl soja umak wasabi rižin ocat sok od limete ulje maslinovo

Priprema:

  • Skuhati hobotnicu na temperaturi nižoj od 97 stupnjeva Celzijusa tako da ne otpadne koža. Ohladiti i marinirati u tamnom pivu.
  • Narezati povrće na sitne kockice, po potrebi blanširati.
  • Preliti cous cous s kipućom vodom i ocijediti. Umiješati povrće i začiniti sa sokom limete, maslinovim uljem i aromatičnom soli.
  • Od umaka soje, wasabija, soka limete, rižinog octa i maslinovog ulja napraviti emulziju željene jačine i gustoće.
  • Hobotnicu narezati na komade i kratko prepeći na žaru. Servirati uz cous cous i emulziju.

Istarski dobrosendvič s mladim kozjim sirom

Sastojci: mladi kozji sir, crni tartuf, roastbeef od boškarina, skuta, masline, kapari, slani inćuni, salatica po izboru

Priprema:

  • Naribati tartuf i umiješati ga u kozji sir.
  • Masline, kapare i inćune usitniti i umiješati u malo skute.
  • Premazati kruh namazom od sira i tartufa, posložiti roastbeef, dodati nekoliko žlica skute i omiljene salatice.

Nabujak od tamne čokolade toplog srca

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Kalorija po osobi: 431

Sastojci: 120 g tamna čokolada 100 g maslac, neslani 5 kom jaje kokošje 140 g šećer, kristal 100 g pšenično brašno, bijelo sladoled od đumbira lješnjak, sirovi sirup od malina

Priprema:

  • Otopimo maslac i u njemu rastopimo tamnu čokoladu.
  • Jaja i šećer tučemo dok ne posvijetle, dodajemo brašno i rashlađenu smjesu čokolade.
  • Pažljivo miješamo, smjestimo u 4 zdjelice i rashladimo u frižideru.
  • Pečemo u pećnici na 190 stupnjeva 9 minuta.
  • Serviramo uz sladoled od đumbira, lješnjake i coulis od maline.

I poznati su se oprostili od velikog Andreja

Kuharske misli. Tužan dan, izgubili smo jednog od nas. I to ne bilo kojeg, jednog od najvećih. A zašto je bio jedan od...

Posted by Marko Palfi on Sunday, March 10, 2019

 

Brat nek se druzimo gore,brini se za nas kao do sad😥😥😥😥😥voli te chelo jako

Posted by Igor Gudac on Saturday, March 9, 2019

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jedna naša🙏🏻osmijeh oko glave❤️duša naša #andrejbarbieri & #riječkečkečke #rip

Objavu dijeli Larisa Lipovac Navojec (@larisa_lipovac_navojec)

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje