Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica

Komentari (11)
  • Mogu se napraviti i fini njoki od bundeve.Možete ju ispeći kao krumpiriće, nasjeckati na trakice i ispržiti.

    4. 11. 2019,   10:39
  • juha od bundeve je super, a najviše volim pečenu tursku bundevu, mmmm:)

    4. 11. 2019,   10:15
    • ..mily...dobili smo neki dan sa sela te bundeve , turkinje ih mi zovemo ili netko misirke, i supruga u subotu od jednog komadića napravila krem juhu...odlično...a ja od ostalog dijela izrezao na komade i stavio peči u pečnicu...isto budu ukusne , ove još nisu toliko slatke jer ih treba mraz " ofurit " onda dobiju slatkoću i ukus....možeš ih narezati na kockice kao krumpir ( ogulit ) i malo skuhati i onda u hladnu smjesu staviš jaje i brašno i napraviš njoke....odlično bude, odlično...od tih pečenih što se ne pojede ja ogulim koricu i isto tako jaje i brašno i ispečem ih kao pogačice....milina budu...šteta što to napravimo najviše dva puta sad u zimi a ostale podijelimo....vratila si me svojim komentarom u mladost i podsjetilo me kako se to prije često peklo u onim pečima na drva....uvijek sam do susjede išao kad je to pravila odnosno pekla...ta stara jela i recepti se sada obnavljaju , pogotovo u etno selu u Baranji i postaju delikatesa....eto

      5. 11. 2019,   17:52
    • nema tih bundeva kod mene, nije običaj. Imali smo susjede Slavonce, kod njih sam ,,bila doma,, , čuvali su me, voljeli, pazili, već onda su bili u poodmaklim godinama, držali su do svojih običaja. Moja mama je voljela kuhati, puno toga je ,,slavonskoga,, bilo na našem stolu. Uz njih sam zavoljela čvarke, kulen, debelu bijelu slaninu, turšiju, paprike punjene kupusom, makovnjaču i orahnjaču. A isto tako tamo su se našle i turske bundeve, pečene u pećnici, slatkeeee. Vani bura a mi čučimo kraj peći i čekamo pečene bundeve. Nema više ,,mojih,, Slavonaca, ali ostali su uvijek u mom srcu. Jednom godišnje, kad uspijem kupiti, ispečem bundevu i ,,rastopim,, se:) pozz tebi, Slavoniji i lijepim običajima

      6. 11. 2019,   18:29
    • ..ma i tu kod mene je " raspad " totalni mily...dobili status grada sbi se pogospodili , jedino jos po okolnim selima stariji ljudi drze do svoga...ovi mladi nisu za to...sex...droga...alkohol...a čvarci su se nekada pravili radi reda i tretiralo se kao otpadak a danas sspadaju pod vrhumsku hranu a takvi su i sa cijenom...tu kod mene je jedan decko otvorio obrt i samo cbarke pravi i po ljetu sve vozi na more nemoze nasmagati...sve proda...a eto turkinja jos ima i po trznici...4 kune kilogram , slatke ko med , boja prekrasno žuto narandasta....ma i to ce nestat godinama , kazem ti mlade nista ne zanima...otisli.za njemacku...jbg...pozdrav...👍

      6. 11. 2019,   19:03
  • Zašto mora ići sir u bundevu ako radim savijače?pa finije bez.sir mi ide samo zasebno

    4. 11. 2019,   10:20
  • nije loša juha od bundeve

    4. 11. 2019,   17:40