Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom

Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom
1

Poigrajte se okusom kave dok pripremate neko jelo, budite kreativni i otkrit ćete nešto prefino za pojesti, nešto u čemu će uživati svi okusni pupoljci u vašim ustima i poželjet ćete još

VIDEO

Jeste li ikada kušali pačja prsa sa suhim šljivama i espressom ili ribu u umaku od kave? Ako niste, sada imate priliku ugodno iznenaditi svoje nepce jer vam donosimo nekoliko odličnih recepata u koje, sve od reda, ide i kava. Od finih slatkih delicija do slanih jela i jedinstvenih napitaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Keksi s kavom i bademima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci:

  • 2 žlice jake kave
  • 15 dag margarina
  • 15 dag šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 30 dag brašna
  • 6 dag badema u listićima
  • naribana korica od polovice limuna
Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse
Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse

Priprema:

Izradite omekšani margarin sa šećerom, kavom i limunovom koricom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom dodajte brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesom napunite špricu za oblikovanje kolača - oblik zvijezde i pravite kekse direktno na zamašćenom protvanu. Neka razmak između keksića bude oko pet centimetara.

Ukrasite ih listićima badema i pecite 12 do 15 minuta na temperaturi od 180º C. Gotove kekse ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade pa poslužite.

Glazirane jabuke s espressom

Sastojci:

  • 4 cijele oguljene kisele jabuke
  • 1/4 čaše soka jabuke
  • 1/4 šalice meda
  • 3 žlice maslaca
  • 1/4 šalice espressa
  • 3 žlice gustog tučenog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte sok od jabuke, med, maslac i kavu. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Oguljene jabuke stavite u plitku posudu za pečenje pa ih prelijte spomenutom mješavinom. Potom to ubacite u  pećnicu zagrijanu na 180º C i pecite 50 minuta.

Svakih 10 do 15 minuta podlijevajte toplom vodom. Kad pečene jabuke postanu zlatnožute i dobiju glazuru, izvadite ih i stavite na zagrijane tanjure. U vrući umak umiješajte tučeno vrhnje i prelijte preko jabuka.

Pizza od starog kruha: Odlična ideja za brzinsku finu večeru
Pizza od starog kruha: Odlična ideja za brzinsku finu večeru

Fratar s endivijom i umakom od kave

Sastojci:

  • 4 odreska ribe fratar
  • 2 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 stručak lista celera
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1/2 dl bijelog vina
  • 1 glavica salate endivije
  • 1 mala žlica granula instant kave
  • 70 gr maslaca
  • 10 dag kozica

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa stavite u tavu i prelijte maslinovim uljem. Dodajte oprane odreske ribe, zalijte bijelim vinom i vodom - tako da začinsko bilje prekrije pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Ribu izvadite, a umak nastavite kuhati dok se količina ne prepolovi. Potom u to dodajte instant kavu otopljenu u malo vode. Posolite i popaprite. 

Odreske fratra pirjajte s obje strane u 50 grama otopljenog maslaca, a kada poprimi zlatasto-žutu boju, zapecite još pet minuta u pećnici na 175° C u ostatku masnoće. Kozice prokuhajte dvije minute u proključaloj slanoj vodi, osušite na krpi i kratko prepržite na ostatku maslaca.

Odreske servirajte prelivene umakom od povrća i kave. Ukrasite prilogom od 3 do 4 lista endivije te na svaki list stavite nekoliko prženih kozica.

Pačja prsa sa suhim šljivama i espressom

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 sitno skosana luka
  • 4 komada očišćenih pačjih prsa
  • 2 male žlice majčine dušice
  • 1 čaša vina porto
  • 1/2 šalice espresso kave
  • 1/2 čaše soka od šljive
  • 12 cijelih suhih šljiva bez koštica
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršinovog lista
  • sol
  • svježe samljeveni papar

Priprema:

Otopite maslac s maslinovim uljem i na tome pirjajte luk oko pet minuta, dok ne postane mekan i zlatno žut. Na to dodajte pačja prsa i nastavite pirjati dok meso sa svake strane ne poprimi svjetlo smeđu boju. Maknite s vatre i stavite u stranu.

U drugoj posudi pomiješajte sve preostale sastojke osim peršina pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Sadržaj istresite u posudu s pačjim prsima i lagano pirjajte 8 do 10 minuta uz povremeno miješanje.

Izvadite komade mesa, izrežite na tanke ploške i rasporedite na zagrijane tanjure. Pospite peršinom i servirajte sa toplim umakom. 

Kozačka kava

Sastojci:

  • 1,5 dl crnog vina
  • žlica šećera
  • 2 žličice kave
  • 2 komadića cimetove korice
  • 2 čašice votke

Priprema:

Staviti na štednjak 1,5 dl vode sa šećerom i cimetom, a kada proključa, dodajte kavu. Na kraju dodajte vino i dobro zagrijte. Ulijte kroz cjedilo u zagrijane vatrostalne čaše i dolijte votku. Ovaj napitak zagrijat će vas tijekom hladnih dana.

*Prvih pet recepta preuzeto je sa portala kava.hr

Japanske palačinke: Takve još niste kušali, a fantastične su
Japanske palačinke: Takve još niste kušali, a fantastične su

Cheesecake s kavom

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 1 žlica instant kave
  • 1 žlica vode
  • 200 g mljevenih keksa
  • 200 g mliječne čokolade
  • 500 g krem sira
  • 400 g kondenziranog mlijeka
  • 250 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte kavu i vodu, smrvite kekse pa dodajte maslac. Smjesu dobro promiješajte pa ulijte u kalup koji ste ranije premazali maslacem. Stavite u hladnjak i držite na hladnom oko pola sata.

Potom otopite čokoladu i ostavite da odstoji pet minuta. Za to vrijeme pomiješate sir, kondenzirano mlijeko i vrhnje dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte čokoladu i kavu.

Izvadite kalup sa podlogom iz hladnjaka i na to stavite kremu. Kao dekoraciju dodajte tučeno vrhnje, njime premažite kolač, a na kraju sve dodatno ukrasite čokoladnim mrvicama, piše gastro.hr.

Pečena svinjetina u umaku od kave

Priprema: Pomiješajte malu šalicu jake kuhane kave, 80 g maslaca, žlicu senfa, žlicu limunova soka i žlicu šećera pa stavite na laganu vatru da se maslac otopi i sastojci povežu.

Jednim dijelom umaka premažite svinjsku pečenku i pecite oko dva do tri sata na 160 stupnjeva, a ostatak poslužite uz gotovo pečenje.

Fileti ribe s aromatičnom koricom

Priprema: Filete ribe posolite i popaprite. Pripremite marinadu od sitno mljevene kave, origana, češnjaka, paprike, đumbira, sjemenki gorušice, smeđeg šećera i čilija. Namažite svaki filet debelim slojem marinade i to po strani gdje nema kože. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.

Filete posložite u tavu na ugrijano ulje, na stranu gdje je marinada i pecite nekoliko minuta kako bi se stvorila lijepa korica. Zatim filet okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko minuta, prenosi brzoifino.hr

512043528

Odlično se slaže sa puno začina

Kava se fantastično slaže i nadopunjava sa vanilijom, cimetom, curryjem, kardamomom, klinčićem, pimentom, muškatnim oraščićem, đumbirom, paprom, češnjakom i sa soli.

Kava tijekom pripreme jela potiče karameliziranje, pomaže u stvaranju arome i daje jelu lagani okus prženog. Ako kavu dodate bilju i začinima, djelovat će kao pojačivač okusa. Odlično se slaže sa mesom na žaru jer i njemu prirodno pojačava okus, poboljšava i mnoge marinade kao i umake.

Vrhunski chefovi znaju dodati malo kave u umak bolognese, kažu da daje fantastičnu aromu jer pojačava slatkasti okus rajčice u njemu.

Stoga, poigrajte se okusom kave dok pripremate neko jelo, budite kreativni i možda otkrijete nešto fantastično za pojesti, nešto u čemu će uživati svi okusni pupoljci u vašim ustima, i poželjet ćete još.

Burek od krumpira i junetine: Jelo koje nikoga ne razočarava
Burek od krumpira i junetine: Jelo koje nikoga ne razočarava

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga