Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Recepti za domaće sirupe protiv kašlja od meda, luka...

Recepti za domaće sirupe protiv kašlja od meda, luka...
1

Kao čajnu osnovu za sirup koristite čajeve od crnog ili bijelog sljeza te divizme jer štite grlo. Učinkoviti su i anis, menta te komorač jer olakšavaju disanje i iskašljavanje

VIDEO

Svaki kašalj koji traje dulje od deset do četrnaest dana treba shvatiti ozbiljno i javiti se liječniku. Prehladu uglavnom prate kihanje i suhi nadražajni kašalj. Kod raznih drugih bolesti pojavljuje se sluz, iako se to može dogoditi i kod običnih prehlada. Međutim, ako se radi o gnojnom, zelenom iskašljaju te ako se u njemu pojave tragovi krvi, tada ne smijete čekati 14 dana da vidite hoće li to stati, nego se odmah javite liječniku. Za umirenje kašlja, osim pijenja vode i čajeva, koriste se i sirupi koje možete napraviti i sami.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:09

- Baza domaćih sirupa su čaj i med. Za početak potrebno je skuhati jak čaj, procijediti ga i kad se malo rashladi, u njega dodati med, i to u količini dovoljnoj da se dobije sirupasta konzistencija - objašnjava dr. med. i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liječnica savjetuje da u sirup dodate i malo limunova soka ili C vitamina u prahu. Kao čajnu osnovu za sirup preporučuje čajeve od crnog ili bijelog sljeza te divizme jer štite grlo svojom sluzi i antocijanom. Učinkoviti su i anis, menta te komorač jer olakšavaju disanje i iskašljavanje, dok su majčina dušica, kadulja i islandski lišaj biljke jakog protubakterijskog djelovanja. 

- Protiv podražajnog kašlja najbolji su trputac i islandski lišaj te lovor, kadulja ili timijan koji se spremaju kao čajevi, ali su i čajna baza domaćih sirupa - kaže Krajina Pokupec. 

Thinkstock

Djeci mlađoj od tri godine ne preporučuje čaj od mente zbog jakog mirisa (ili barem ne velike količine), jer od tog jakog, iako osvježavajućeg mirisa, mala djeca mogu trenutačno ostati bez zraka. Muči li vas viroza, gripa, bronhitis, prehlada ili ako samo želite osnažiti respiratorni sustav, svakako isprobajte ovaj sirup prema preporuci dr. Krajine Pokupec. 

- Skuhajte čaj od mješavine sljeza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja u jednakom omjeru. Ove biljke sadrže fitoncide – biljne antibiotike. Čaj neka bude jak – stavite tri jušne žlice čaja na pola litre vode. Ostavite da stoji pola sata i procijedite. Dodajte meda koliko je potrebno da dobijete smjesu gustu poput sirupa - pojašnjava liječnica te preporučuje da med bude domaći. 

- Med može biti od kadulje, suncokreta, livadni, šumski ili medljikovac. Dobar je i bagremov, no iako je najfiniji, u sebi ima najmanje ljekovitih tvari potrebnih u borbi protiv zimskih bolesti - napominje. 
Dnevno treba uzimati po tri žličice ovog sirupa. Nakon uzimanja sirupa nemojte piti tekućinu barem od 10 do 15 minuta, savjetuje Ksenija Krajina Pokupec.

Superbrzi sirup od trpuca i meda

Uzmite 4 šake svježeg trputca, 300 g šećera i 250 g meda. Oprani trputac sameljite u blenderu. Dolijte malo vode, šećer i med te polako zagrijte da lagano zakuha. Miješajte dok ne dobijete sirup. Vruću smjesu ulijte u staklenke i čuvajte u hladnjaku. Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijte po žlicu.

Sirup od luka za iskašljavanje

Narežite šest srednje velikih glavica luka i pomiješajte s četiri žlice meda te stavite kuhati na pari. Poklopite i lagano kuhajte dva sata. Procijedite i uzmite žlicu svaka tri sata. Pomaže kod iskašljavanja. 

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Osim prehlade, uzrok kašlju mogu biti srčani te želučani problemi

Ljudi mogu kašljati i zbog bolesti gornjih dišnih putova - rinitisa, alergija, u trenutku kad popušta srce, kod bolesti želuca... No dijagnozu treba prepustiti liječniku koji će fizikalnim pregledom otkriti o čemu se radi. Liječnik nakon razgovora i fizikalnog pregleda treba odrediti je li bolesniku potreban rendgen pluća, spirometrija ili nešto drugo. 

Sljezom ublažite kašalj i upalu sluznice grla

Uzmite 10 g cvijeta crnog sljeza (Malva sylvestris), 10 g lista bijelog sljeza (Althea officinalis), 10 g cvijeta divizme (Verbascum densiflorum, Verbascum phlomoides) i 5 g ploda anisa (Pimpinella anisum). Biljke izmiješajte, a anis izmrvite. Lagano zagrijte 256 g šećera i 144 g destilirane vode dok se šećer ne otopi. Kad zavrije, žlicom pokupite pjenu i ostavite da se ohladi na 90°C pa ga prelijte preko mješavine bilja. Ostavite 10 minuta poklopljeno. Procijedite kroz gazu i ulijte u tamnu bocu. Čuvajte u hladnjaku do dva tjedna, kaže Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr. 

Pijte što više tekućine i što više se odmarajte

Tijekom liječenja potrebno je piti i puno tople tekućine, poput čaja. Važno je i mirovanje jer se tako imunološkim stanicama i obrambenom sustavu daje šansa da idealno funkcioniraju. Svaku bolest treba odležati jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopće ne funkcioniraju i ne uključe se u obranu ako ne mirujemo. 

Miloduh i med združeno liječe uporni kašalj

Usitnite 2 šake suhog miloduha, pomiješajte s 5 dl meda i nad parom vruće vode lagano zagrijavajte od 20 do 30 minuta. Procijedite med i čuvajte na hladnome mjestu. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po dvije žlice meda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru