Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Recepti za domaći ocat: Pravi dodatak radi se od piva, bilja...

Recepti za domaći ocat: Pravi dodatak radi se od piva, bilja...
1

Vino, banane, pa i ostatci piva bez puno truda postaju slastan dodatak, a malo češnjaka i sušenih ili svježih listića začina pretvaraju običan ocat u pravi specijalitet

VIDEO

Umjesto da idući put pivo koje niste popili prolijete u sudoper, od njega napravite ukusan pivski ocat. Pivo od kojeg želite raditi ocat pomiješajte s jabučnim octom, prekrijte tkaninom i čekajte da vrenje završi. A upravo je jabučni ocat najjednostavnije pripremiti kod kuće. Jabuke operite i narežite na manje komade. Ne morate ih guliti niti čistiti od peteljke, ali odstranite sve oštećene i natučene dijelove. Zgnječite ih i procijedite kroz tkaninu te dobiveni sok ulijte u čist spremnik. 

Prekrijte krpom kako bi zrak bio dostupan jer će se tako nastaviti fermentacija. Voćni se ocat može dobiti od svih vrsta voća koje sadržavaju dovoljno šećera da daju voćno vino. Možete ga raditi od krušaka, dunja i smokava te bobičastog voća, ali i od prezrelih banana. Upotrebljavate li kvasac kako biste ubrzali vrenje, neka to bude pivski kvasac. Tijekom nastanka octa na površini će se skupljati takozvana octena matica. 

Octenu maticu možete sačuvati u malo octa kako biste pri sljedećoj pripremi domaćeg octa ubrzali proces tako što ćete je dodati soku koji ste dobili cijeđenjem ili vinu, pripremate li vinski ocat. Kako bi vinski ocat bio što kvalitetniji, i vino od kojega ga radite mora biti kvalitetno. Iako se katkad smatra kako se vinski ocat radi isključivo od crnog vina, može se raditi i od bijeloga. Onoliko je vrsta vinskog octa koliko je vrsta vina, a dobar će ocat imati sve kvalitete vina od kojeg je proizveden. Dobar vinski ocat najbolje odgovara laganim povrtnim ili pikantnim i teškim mesnim jelima. Pripremate li ga kod kuće, neka bude od vina koje biste s užitkom i popili.

Osvježavajući ocat voćnog okusa 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako biste ocat obogatili voćnim okusom, temeljito operite bobičasto voće i na svakih pola litre octa dodajte šalicu voća. Procijedite ga kroz tkaninu. Možete dodati i krupno naribanu limunovu koru. 

Domaći ocat nije za zimnice

Kiselost domaćeg octa može jako varirati, stoga ga se ne preporučuje upotrebljavati u pripremi zimnice. Razina kiselosti domaćeg octa možda neće biti dovoljna za sigurno konzerviranje hrane te se hrana može pokvariti.  Za začinjanje, marinade, umake i kuhanje domaći je ocat najbolji izbor.

Najbolji kratki vodič za domaći pivski ocat 

Za pivski ocat bit će vam potrebno omiljeno pivo i malo jabučnog octa. U spremnik ulijte tri šalice piva te dodajte šalicu jabučnog octa. Potom ga čvrsto zamotajte u nekoliko slojeva tkanine kako biste zraku omogućili pristup, a ni kukci neće upasti. Čuvajte ga na hladnome i tamnome mjestu od četiri do šest tjedana. Nakon četvrtog tjedna možete kušati je li dobio okus octa. Kad je pivski ocat gotov, sačuvajte šalicu za drugu turu kako bi proces bio brži. Okus i aroma octa ovisit će o tome koje ste pivo upotrijebili. A kao što je slučaj i s vinom, možete iskoristiti svako pivo na tržištu.

Nova aroma već za 24 sata

Ocat obogaćen začinskim biljem upotrebljavajte umjesto vina, limunova soka ili običnog octa. Napravite ga tako da domaćem ili kupovnom octu dodate začinsko bilje prema želji. Možete oprati svježe listiće bosiljka, majčine dušice ili metvice, rasprostrti ih na lim prekriven papirom za pečenje te sušiti na suncu ili vrlo niskoj temperaturi u pećnici dok se ne počnu savijati.  

Upotrebljavate li vinski, jabučni ili rižin ocat, za aromatiziranje su najpopularniji ružmarin, majčina dušica, kadulja i češnjak. Češnjak oljuštite, operite i osušite te nabodite na drvene štapiće za ražnjiće. Izbjegavajte metalne štapiće jer mogu poremetiti okus. Ugurajte štapić s češnjevima češnjaka u bocu i izvadite nakon 24 sata. Ljutinu možete dobiti čili-papričicama. Odrežite im vrh, očistite od sjemenki, operite i narežite na trake koje mogu proći kroz grlo boce. Kad bude dovoljno ljuto, procijedite i ulijte u steriliziranu bocu.

Široka paleta okusa octa

Najblaži je ocat rižin, a jedan je od najpoznatijih balzamički ocat iz okolice talijanske Modene. Proizvodi se dugogodišnjim ležanjem u bačvama od različitih vrsta drva.

Peršin sprječava bilje da se rasprši

Radite li ocat s mješavinom začinskog bilja, uključite i peršin te ga dodajte na kraju. Kad u bocu ulijete ocat, peršin će zadržati ostalo bilje na dnu.

Ocat koji ‘vole’ sve salate

Pet grančica ružmarina dobro operite, narežite listiće i prelijte sa 6 dl proključaloga jabučnog octa. Ostavite tri dana i procijedite.

Svježe začinsko bilje octu daje posebnu aromu 

Rabite li svježe začinsko bilje, pazite da nije oštećeno jer je to znak prisutnosti bakterija. Ako ga i berete, učinite to što ranije ujutro. Na pola litre octa dodajte tri žlice bilja. Stavite ga u sterilizirane tople boce te prelijte octom zagrijanim na 90°C jer ćete tako najbolje iskoristiti njegovu aromu. Začepite boce i pustite da stoji od tri do četiri tjedna. Potom procijedite ocat koliko god puta treba dok ne postane posve bistar. 

Najbolje kombinacije začinskog bilja

Koristite li se u pripremi octa domaćom mješavinom začinskog bilja, pazite da se okusi dopunjuju. Najbolje su kombinacije začinskog bilja peršin, kadulja, ružmarin i majčina dušica, potom estragon i češnjak te kopar, češnjak i crvene ljute papričice. S papričicama se slaže i bosiljak u duetu s češnjakom. Češnjak možete pomiješati i s kaduljom, svježim đumbirom i malo brusnica. Možete naribati limunovu koru te je pomiješati s majčinom dušicom i kaduljom. 

Bosiljak se slaže s okusom vinskog octa 

Dvije vezice bosiljka dobro operite i osušite te stavite u steriliziranu bocu. Prelijte litrom vinskog octa, dobro zatvorite i pustite da odstoji barem dva tjedna. Procijedite i ulijte ocat u čistu bocu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima