Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš

Održiva moda zalaže se ponovno recikliranje odjeće dokle god je to moguće, a da se pritom ne uzimaju novi materijali iz okoliša, kažu autori knjige 'Sustainable Fashion'

Način odijevanja odaje naš karakter i dopušta nam da ga izrazimo a da ne progovorimo. Ipak, industrija koja proizvodi sav taj tekstil jedna je od najvećih industrija na svijetu, a isto tako je jedan od najvećih zagađivača. 

Višak tekstilnog materijala uglavnom se baca u smeće i tako se zagađuje okoliš. Zbog toga je osmišljen koncept ‘održive mode’ koji je ekološki prihvatljiv, a knjigu o tome napisale su stručnjakinje za odjeću i modu, Jennifer Farley Gordon i Colleen Hill, pod nazivom 'Sustainable Fashion'.

Recikliranje rabljene odjeće u nove materijale postalo je važno za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa.

MANJE UGLJIČNOG DIOKSIDA Kad bismo radili manje od 10 sati tjedno, sačuvali bi okoliš

- Brzo mijenjanje modnih trendova dovodi do toga da se odjeća se konstantno proizvodi, a malo reciklira, pa se ostaci uglavnom odbace i gomilaju - tvrde Gordon i Hill. Kako bi se riješio taj problem, objašnjavaju, sve više se razvijaju ekološke strategije za dizajn i proizvodnju odjevnih predmeta, a dizajneri i tvrtke sve češće uzimaju u obzir ekološke aspekte kod proizvodnje odjeće.

Foto: promo

- Održiva moda zalaže se ponovno recikliranje odjeće dokle god je to moguće, a da se pritom ne uzimaju novi materijali iz okoliša - objašnjavaju autorice. Zagovornici održive mode zato nastoje reciklirati odjeću, prodavati ili kupovati u second-hand dućanima i tako smanjiti zagađivanje okoliša.

Shutterstock RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA Zabrinuti ste zbog okoliša? Evo kako možete mudro reciklirati

- Zbog današnje modne industrije u kojoj ‘trendi’ majica može koštati manje od šalice kave, potrošači će teže osvijestiti potrebu za kupovanjem polovne robe, a pogotovo neće imati naviku staru robu popravljati ili je mijenjati - objašnjavaju.

Za ekološki osviještene kupce, kupovina rabljene odjeće smatra se osobito korisnim izborom, jer se tako smanjuju hrpe tekstilnog otpada, a time pada i potreba za novom proizvodnjom. Osim toga, brojni modni dizajneri eksperimentiraju s idejama za izradu jedinstvenih modnih komada od pregršt odbačenih ili naizgled bezvrijednih odjevnih predmeta.

woman with toothache SOL, ČEŠNJAK ITD. Boli vas zub, a nemate tabletu: Pomoći će ono što imate doma

Iako je nekim ljudima možda ‘neugodno’ otići u second-hand trgovinu, takav način kupovanje odjeće zapravo je vrlo koristan za okoliš, a ujedno doprinosi modnom izričaju. U second handu ćete pronaći neke jedinstvene komade odjeće koje zasigurno nećete pronaći u običnim dućanima po shopping centrima.  

JAVNOST OPET ŠOKIRANA: Kraljica ne dolazi na krštenje sina Meghan i Harryja?

Komentari (1)
  • Savijet - stoko sitnog zuba kupujte polovno jer za novo nemate.

    17. 6. 2019,   17:24