Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Recite 'hvala' glasno i jasno, odmah ćete se bolje osjećati

Recite 'hvala' glasno i jasno, odmah ćete se bolje osjećati

Kad drugom čovjeku ukažete na to da ste primijetili njegovu dobru namjeru jednim jednostavnim ‘hvala’, zapravo i sebe i njega ispunite hormonom sreće te tako brže gradite međusobno povjerenje

VIDEO

Važnost zahvalnosti prepoznata je još u antičkom dobu kad se na nju gledalo kao na vrlinu, kaže prof. psihologije Iva Maksimović iz tvrtke Ramiro.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

- Da antički ljudi nisu bili u krivu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom potvrđuje i neuroznanost. Rezultati neuroznanstvenih istraživanja potvrdili su da, kad se želimo osjećati dobro, najvažnije pitanje koje si trebamo postaviti je: ‘Na čemu danas mogu biti zahvalan/zahvalna?’ - kaže psihologinja. Objašnjava da postavljajući si pitanje 'Na čemu danas mogu biti zahvalan/zahvalna?' potičemo mozak da počne tragati za pozitivnim iskustvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Već pokretanje ove pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćemo se osjećati dobro bez obzira na rezultat pretrage. Dodatno, ako pretraga završi osjećajem zahvalnosti, u našem mozgu se luči još jedan hormon koji nam podiže raspoloženje i nivo energije. Lučenje ta dva hormona imat će niz dobrobiti na našu psihu, a tako i na naše zdravlje - kaže prof. Maksimović.

Blagdani mogu biti opasni: Ne palite lampice ako su oštećene
Blagdani mogu biti opasni: Ne palite lampice ako su oštećene

Objašnjava da će se, kad smo sretni, dobro raspoloženi i s dovoljno energije, javiti i osjećaj samopouzdanja te ćemo se lakše nositi sa životnim izazovima. Također, manji broj situacija doživljavat ćemo stresnima, a to će se pozitivno odraziti na imunološki sustav.

- Ako si ovo čarobno pitanje postavite prije spavanja, automatski ćete smanjiti dozu briga, koje su jedan od glavnih krivaca zašto ne možemo zaspati. Dobit ćete dozu hormona sreće koji će olakšati usnivanje - objašnjava Maksimović. Zahvalnost opisuje kao pozitivan osjećaj koji spontano doživimo prema drugim ljudima koji nam pomognu doći do, za nas, dobrih rješenja, u situacijama u kojima se osjećamo nemoćni sami uspješno riješiti problem.

- U novije vrijeme zahvalnost je postala fokusom istraživanja i u psihologiji gdje se proučavaju njezini psihološki efekti kako na nas same, tako i na odnose koje ostvarujemo s drugim ljudima. Međutim, zahvalnost ne osjećamo samo prema drugim ljudima, nego i prema životnim okolnostima, odnosno, ovisno o svjetonazoru, prema Bogu, svemiru ili slučajnosti što su se događanja odvila na našu dobrobit - kaže psihologinja. Dodaje da je za razliku od, primjerice, straha, koji spada u osnovne emocije, zahvalnost složena emocija, a to znači da je mješavina dvije ili više osnovnih emocija (npr. sreće i olakšanja).

Također, značajno je pod utjecajem našeg razmišljanja, čemu možemo posvjedočiti upravo u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana, kad je namjerno izazovemo razmišljajući o svim divnim ljudima koji su dio naših života i prisjećajući se svih lijepih stvari koje smo doživjeli tijekom godine.

U tom razdoblju svi barem jedno pomislimo kako bi bilo divno kad bismo taj osjećaj zahvalnost mogli zadržati tijekom cijele godine, a ključ je u našim rukama.

- Osjećaj zahvalnosti pozitivno će se odraziti ne samo na nas, nego i na naše odnose s drugim ljudima. Kad drugom čovjeku ukažete na to da ste primijetili njegovu dobru namjeru jednim jednostavnim ‘hvala’, zapravo i sebe i njega ispunite hormonom sreće te tako brže gradite međusobno povjerenje, koje će i buduće susrete učiniti pozitivnima - ističe Maksimović.

Također, dodaje, iskazivanjem zahvalnosti drugom čovjeku i vi počinjete još više uživati u vašem odnosu i tako oko njega stvarate čarobni krug koji vas štiti od konflikata i nerazumijevanja, zaključuje psihologinja.

Najviše Hrvata rađa se u rujnu, blagdani dobro djeluju na nas...
Najviše Hrvata rađa se u rujnu, blagdani dobro djeluju na nas...

Dnevnik zahvalnosti

Prije spavanja zapišite sve na čemu ste zahvalni tog dana jer ćete se tako dvostruko ispuniti zahvalnošću (mišlju i pisanom riječju), a dobro će vam doći u one dane kad će vam se činiti da nemate na čemu biti zahvalni.

'Imam i mogu' ljekovitije je od 'nemam i ne mogu'

U današnjem svijetu pažnju često usmjeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području ‘nemam i ne mogu’. Stoga je važno više puta dnevno udahnuti i na trenutak se prisjetiti svega što imamo te prijeći u područje ‘imam i mogu’, ističe psihologinja Maksimović.

Popravlja i najlošiji dan

Prisjetite se da sam proces razmišljanja o tome na čemu ste zahvalni potiče lučenje hormona sreće, čak i kad upravo doživljavate jedan od onih dana koje što prije želite zaboraviti.

Svaki dan je prilika

Jednom kad ste osvijestili i iskusili sve dobrobiti zahvalnosti, neka svaki novi dan bude i nova prilika da sebe te druge preplavite zahvalnošću. 

Važno je zahvaliti se...

Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera
Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera

Glasno, jasno i jednostavno izrecite drugom čovjeku na čemu ste mu zahvalni i zbog čega, savjetuje Maksimović.

Hvala se pokazuje cijelim tijelom

Zahvalnost izrecite cijelim svojim tijelom i glasom kako bi riječ ‘hvala’ zbilja ispunila srećom i vas i drugog čovjeka.

Primjećujte ljude koji vas okružuju

Primijetite druge ljude koji vam prilaze s pozitivnom namjerom, bilo da su to vaši bližnji koji su pohvalili vaš današnji izgled ili stranac koji vam se osmjehnuo i pridržao vrata na izlasku iz ulaza.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru