Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Riana zna: Što ima romantično u krcatoj, preskupoj Veneciji?

Riana zna: Što ima romantično u krcatoj, preskupoj Veneciji?
1

Idete li autom ili motorom stići ćete već za tri sata do Venecije, ali u njoj nećete izbjeći gužve ni van sezone karnevala. No ovaj grad na vodi ipak ima nešto zbog čega vrijedi dolaziti. Provjerite...

VIDEO

Djevojka koju smo prije dvije godine pratili na putu kroz Route 66 po Americi, ponovno je na putu. Riana Petanjek, naša suradnica, putopistkinja, novinarka i fotografkinja ovog ljeta odlučila je istražiti romantičnu i uvijek zanimljivu Italiju.

Moj prva stanica na avanturi motorom kroz Italiju bila je nadaleko popularna Venecija. Ukupno 118 malih otoka, više od 170 kanala koje povezuje više od 350 mostova svima u svijetu poznato je i kao grad na vodi odnosno - Venecija.  

Je li do mosta ljubavi, romatičnih vožnji gondolom ili čega već Veneciju na gotovo svim listama uvrštavaju u najromantičniji grad nakon Pariza? Ne znam za vas, ali takva gužva, kakva vas gotovo uvijek čeka u Veneciji, meni baš ne vuče na neku posebnu romantiku. Kao da nema mjesta više za nju u toj mega popularnoj laguni. Ipak ima drugih stvari koje ju čine itekako vrijednom posjeta. 

Što se tiče mene i avanture na motoru ima nekih stvari koje su me ugodno ili neugodno iznenadile već na samom putu do tamo. Kad idete u Veneciju motorom ili autom - što je meni bilo prvi puta nakon buseva proteklih nekoliko godina, iznenadit ćete se koliko vam malo vremenski zapravo treba do nje.

Optimalno je tri i pola sata, a ako malo požurite i dosta manje. To je svakako bilo ugodno iznenađenje.  Neugodno su cijene. Već sam benzin čim pređete granicu sa Slovenijom momentalno postaje osjetno skuplji, a cestarine su još gore. Znam da su naše također jedne od skupljih, ali kvaliteta njihovih autocesta je često uistinu upitna, a o tunelima da ne pričam. Momentalno me sve podsjetilo na Route 66 i koliko je taj dio tamo jeftiniji, s obzirom da cestarina uopće nema, a benzin je neusporedivo jeftiniji. 


Pogledajte kako izgleda Venecija u srpnju i gdje je Riana pojela najbolju pizzu: 

Jedan od boljih savjeta koji vam netko može dati ako se sami uputite u Veneciju jest da auto ili motor ostavite u mjestu odmah pokraj nje koji se zove Mestre, a iz njega uzmete lokalni bus do glavnog terminala od kud dalje krećete pješke. Uistinu najjeftinije i najjednostavnije rješenje, bez puno gužve i stresa.

Sam bus vozi nekih pola sata ili manje kad nema gužve, a karta je 1.20 eura, za koju vas nitko ni ne pita (nisam vam ja rekla :)).

Što se tiče same Venecije dovoljno je mala da za vrijeme jednog dana obiđete sve pješke, a također postoji javni prijevoz u obliku brodova između različitih dijelova grada. 

Sljedeće ugodno iznenađenje bila je ugodna temperatura za srpanj, što nužno nije uvijek slučaj. S obzirom na to da su se moji posjeti Veneciji do sad svodili na razdoblje u vrijeme karnevala, kad je Venecija najpopularnija, očekivala sam ipak manju gužvu sad.

Eto nas na neugodnom iznenađenju, gužva je bila jednaka ili možda još veća, samo što je struktura gostiju malo drugačija. Za vrijeme ljetnih mjeseci znatno je više kruzera, a samim time i turista iz SAD-a. 

Osim turista ljetna turistička ponuda u gradu je također malo drugačija. Naravno i dalje je sve puno venecijanskih maski koje se nude na svakom koraku, murano stakla, rukavica po kojima je Venecija poznata, ali ponuda sladoleda dovedena je do vrhunca. Gelato kako ga oni zovu nudi se na baš svakom koraku i u svim mogućim oblicima i okusima.  Što se tiče kave i ispijanja iste i u ljetnim mjesecima to će i dalje biti vjerojatno jedna od skupljih kavi koju ste u životu popili, posebno ako ste dovoljno hrabri da to napravite na najpopularnijoj točki - trgu Svetog Marka. 

Venecija ne tone samo fizički

Svi su već upoznati s činjnicom da Venecija fizički tone, no ono što ćete otkriti u priči s lokalnim stanovništvom jest da tone i na jedan drugi način. Grad je postao toliko skup da se lokalno stanovištvo masovno seli iz grada i ili iznajmljuje posjede ili ih još češće prodaje. Rezultat je da mnoge kuće i vile posjeduju svjetski bogataši koji su tu u prosjeku samo nekoliko tjedana u godini, a kuće su ostatak vremena prazne.

Sljedeći problem je da su nekad lokalne prodavaonice hrane ili stvari potrebne za život (poput kemijskih čistionica i različitih zanatskih radnji) masovno pretvorene u suvenirnice ili slične stvari prilagođene turistima, a oni se u najvećem postotku u gradu zadržavaju samo jedan dan i to samo preko dana.

Tako da su oni koji ostaju živjeti u gradu osuđeni na to da po puno stvari moraju ići van Venecije.  Naravno idući rezultat ovakve vrste turizma jesta da je Venecija navečer kad svi odu jedan poprilično tih i dosadan grad. Što naravno opet tjera i mlado stanovištvo da sreću  traži drugdje. 

Legenda o gondolijerima

Nakon što mi je umirovljeni venecijanski doktor s kojim sam krenula u priču sasvim slučajno - pitala sam za preporuku za najbolju pizzu, ispričao tužni dio priče čarolije koja tone, dodao je i koju legendu o najpopularnijim stanovnicima Venecije; gondolijerima.  

Momci čija je službena uniforma slamnati šešir, prugasta majica i crne hlače, a gotovo svi znaju pjevati "O sole mio", navodno se rađaju s plivaćom kožicama koja im omogućavaju da hodaju po vodi. Nisam provjeravala, ali svi vam mačistički tvrde da je to isključivo muški posao i jako im smeta žena koja je nedavno uspjela dobiti sve potrebno da postane što su i oni.

Za njih sve to je muški posao i privilegija koja se prenosi s oca na sina. Ono što je sigurno jest da će vam masno naplatiti vožnju. Pregovaranje svi preporučuju, a cijene se kreću između 50 i 80 eura za sat vremena. Naravno, najbolje je ako vas je više pa možete podijeliti troškove. U gondolu stane najviše pet putnika.  

Još nešto - u Veneciji sam pojela jednu od najboljih pizza ikad. 

Moj put dalje je krenuo prema Firenzi i Toskani gdje sam ulovila magične boje zalaska sunca... Čitamo se uskoro!

Rianu na ovom putu prati Home Exchange, a vi je možete pratiti na Facebooku i Instagramu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru