Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Ribafish je junak Jadrana: ‘Plivam za osmijehe sve djece'

Ribafish je junak Jadrana: ‘Plivam za osmijehe sve djece'
9

U spomen na sina Domagoj Jakopović Ribafish plivanjem povezuje 17 hrvatskih otoka. Domagoja na svakom otoku dočekuje više od 100 klinaca

VIDEO

Psihički sam super, a fizički malo manje, rame me ubija. Ipak, važnije je ono što je u glavi, rekao je Domagoj Jakopović Ribafish.

Na plaži Banjena u Korčuli dočekalo ga je 140 djece.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Po mene su došli na dasci za surfanje, pa sam pao s nje jer me ipak savladao umor - istaknuo je Domagoj.

Pred klincima je na Korčuli održao predavanje o svojem putovanju, ekologiji i zaštiti mora. To je dosad najveći broj djece koja su ga dočekala nakon što je isplivao iz mora, a uz djecu su bili i roditelji. Cilj projekta RokOtok i jest povezivanje roditelja s djecom i odmicanje od moderne tehnologije kako bi uživali u prirodi i učili kako tu prirodu čuvati i zaštititi.

Dijeli knjige i igračke

Ribafish započeo projekt RokOtok plivanjem od Dubrovnika do Čiova

Sretan je što je puno ljudi čulo o ovom projektu i što ih sve više dolazi.

Ribafish je uzor: 'Riba je rekao da ne bacate smeće u more...'
Ribafish je uzor: 'Riba je rekao da ne bacate smeće u more...'

- Vidim da sve ovo ima smisla kad sam čuo klinca od nekih pet-šest godina kako roditeljima govori da ne bacaju smeće u more. A bilo je i djece koja su me čekala nakon okupljanja da im dodatno pričam o knjizi i putovanjima. Uvijek dijelimo i igračke, a sad nam već ponestaju, pa tko želi donirati, može nam slobodno poslati još igračaka za djecu - ponosno nam govori Ribafish.

Predaje djeci na plaži

Ipak, priznaje da kao mladić nije razmišljao o okolišu, o kojem sada drži predavanje djeci, ali i njihovim roditeljima.

Ribafish je na Korčuli s djecom pričao o prijateljstvu i otocima
Ribafish je na Korčuli s djecom pričao o prijateljstvu i otocima

- Kao mladić baš se i nisam pretjerano brinuo o okolišu. Lijepio sam žvake pod stol, šiljio olovke kroz prozor, bacao papiriće od bombona pored koša za smeće, a riječ reciklaža pojavila se kad sam već furao brčiće... No kad sam morao otići u vojsku, negdje na granici Srbije i Kosova i nekih otprilike 365 dana proveo uglavnom sakupljajući otpatke oko vojarne golim rukama, malo sam promijenio stav. I tako me sve to nekako na teži način usmjerilo na pravi put i potaknulo da se malo više brinem o prirodi koja me okružuje - kaže nam Domagoj.

Nema previše vremena za odmor. Odmor su mu predavanje i druženje s djecom, dakle ono malo slobodnog vremena koje ima nakon plivanja koristi kako bi podijelio knjige i igračke uzbuđenim klincima koji dođu s obližnjih otočića.

- Izađem iz vode, dočekaju me djeca, pričam o svojem putovanju, dijelim knjige i igračke, a navečer idem u krevet - objasnio je Ribafish.

Ako vremenski uvjeti dopuste, u nedjelju u pet sati s Korčule kreće na osvajanje Lastova. Najviše žali što će u ovu avanturu sad morati krenuti sam jer njegov suplivač, koji je bio uz njega zadnjih pet dana, morao se vratiti na posao.

'Pao' je i Mljet: Ribafish u zoru otplivao dosad najdulju dionicu
'Pao' je i Mljet: Ribafish u zoru otplivao dosad najdulju dionicu

- Prvi put u zadnjih pet dana neću plivati s Ivanom Jurićem, koji se pokazao ne kao prijatelj nego kao brat. Sprijateljio sam se s njim jer, osim što pliva sa mnom, na brodu i na kopnu bilo je uvijek vremena za razgovor i druženje. Nažalost, mora se vratiti na posao. Inače je profesionalni vaterpolist i volontira u Crvenom križu u Dubrovniku. Sad moram plivati sam. Nadam se da će mi se netko priključiti jer je puno lakše plivati u paru - govori nam Domagoj.

Ipak nije u potpunosti sam jer na brodu koji ga prati u stopu pomno na njega gledaju kapetan i ostala ekipa.

Na putu ga prati liječnica

- Na brodu su, uz kapetana, i moja prijateljica koja je zadužena za odnose s javnošću, liječnica i snimatelj. Kad smo umorni, samo mahnem kapetanu, on nam se primakne, popnemo se na brod, popijemo vode, pojedemo proteinsku čokoladicu ili nešto što će nam dati više snage te ponovno uskočimo u more – opisuje Ribafish što se točno događa dok su u moru.

Osvojen i treći otok: Ribafish je nakon Lopuda plivao do Šipana
Osvojen i treći otok: Ribafish je nakon Lopuda plivao do Šipana

Djeca su mu najvažnija u ovoj cijeloj avanturi. Želio je da oni sa svojim roditeljima mogu doći i slušati predavanje te se usput družiti i upoznavati nove ljude i stjecati nova prijateljstva. Zbog toga su i bila razmišljanja kad i kako početi projekt RokOtok, koji je nastao u spomen na Domagojeva pokojnog sina.

- Prvi plan je bio da se krene u petome mjesecu, no djeca tad još imaju školu, a i vrijeme je promjenjivo. U šestome mjesecu škola i dalje traje, pa se sedmi mjesec pokazao kao najpametniji odabir. Ove godine prijeći ću 17 otoka i za sada sve ide i više nego dobro - istaknuo je Domagoj.

Do sada najzahtjevniji dio puta bio je od Mljeta do Korčule. Puhala je bura, ruta je dugačka 17 kilometara, a valovi su bili visoki. Prema Korčuli s Mljeta krenuli su oko šest ujutro. Vjetar je puhao 44 kilometra na sat. Svi su im rekli da nije vrijeme za plivanje, no Domagoj i njegov prijatelj plivač Ivan ipak su odlučili uskočiti u nemirno more.

Psiha je važnija od snage

- Prvih sat vremena plivanja osjećali smo se kao u centrifugi. Valovi su bili veliki i jaki, odjednom se nađeš na kolegi pa se ispričavaš. Onda vidiš brod, pa u drugom trenutku brod je udaljen i na totalno drugoj strani. Valovi su udarali, a ja sam bio na granici povraćanja - opisao je Ribafish pravu borbu s valovima te dodao da se u takvim trenucima ne smije upustiti u negativne misli jer tad može sve poći po krivu.

Čak pet i pol sati na putu prema Korčuli nisu vidjeli dno nego samo tamne dubine koje mogu izgledati zastrašujuće. U jednom trenutku morali su se popeti na brod jer su ih valovi vukli prema Italiji.

Ribafish pliva za Roka: Stigao je na Lopud i stavio zastavicu
Ribafish  pliva za Roka: Stigao je na Lopud i stavio zastavicu

- Ne mogu reći da sam se bojao. To vam je kao da netko ide voziti trkaći auto, a boji se brzine. Ja sam točno znao u što se upuštam i to sam si zacrtao, jer od fizičke spreme važnija je jedino psiha - govori Domagoj.

Prisjetio se i jedne anegdote sa samog početka putovanja. Došao je u Dubrovnik, sjeo u kafić pa se sjetio kako nije kupio kupaće gaće.

- Zadnja tri mjeseca, uz stalan posao, trajale su i pripreme nekih četiri-pet sati dnevno. Rješavao sam birokraciju i razne papire. Imam odličnu odvjetnicu, pa je to ubrzalo proces, ali ipak je svaki papir trebalo čekati dva-tri dana, pa sve to skupa oduzme vrijeme - prepričava Ribafish.

Da voli i uživa u plivanju, dokazuje i to što je bio veteranski prvak države u daljinskom plivanju 2001. i 2002. godine.

Ukupno će preplivati oko 100 km na putu prema osvajanju 17 otoka. Prosječna ruta je oko šest kilometara, a za to mu, kaže, treba prosječno dva sata. Sve ovo posvećeno je njegovu sinu Roku, s kojim je plivao i putovao. Zajedno su htjeli posjetiti sve nastanjene otoke, ali nažalost, nisu uspjeli ostvariti tu želju. “Osvojili” su ih osam, a ovaj projekt je završetak priče njegova sina i njega samog.

Dosad prošao pet otoka

Dosad je povezao otoke Koločep, Lopud, Šipan, Mljet i Korčulu, a s Korčule u nedjelju u pet sati kreće plivati prema Lastovu. Cilj projekta je podignuti svijest o važnosti vremena koje roditelji, kroz sport i učenje, provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost, interese i istraživački duh istodobno učeći o kulturnoj baštini otoka koje posjećuju.

Na put je krenuo s plaže u uvali Lapad u Dubrovniku, a osvajanje 17 otoka trajat će sve do 30. srpnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru