Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Ribar Stipe Lukšić (78): Ribe su nam same uskakale u čamac

Ribar Stipe Lukšić (78): Ribe su nam same uskakale u čamac
1

Ribar poznat kao Biljka nastavio je tradiciju svog oca i djeda, a danas ribari njegov sin, no ribe u Jadranu više nema ni približno kao prije 30 do 40 godina

VIDEO

Kad u gradu Visu pitate tko je najveći ribar među njima, svi jednoglasno kažu - Biljka. A iako je na moru proveo 65 godina, 78-godišnji Stipe Lukšić skromno ističe da to više nije tako jer on već godinu dana zbog zdravlja ne ide u ribolov. No više od pola stoljeća je čamcem, što na vesla, a kasnije na motor, išao na ribu te živio od ulova.

Počeo je s ocem u 5. razredu osnovne škole. Bolje rečeno, kad su ga izbacili iz škole. Od tada su on i otac svaki dan s dva čamca na vesla išli u ribolov. 

- Otac je plovio na brodu od 6 metara, s kojeg se lovilo mrežom, a ja sam na manjem od četiri metra lovio udicom zubace i gofove - pojašnjava Biljka, koji na pitanje odakle mu taj neobični nadimak odgovara:

- To nisam pitao ni oca ni djeda, jer su tako i njih zvali. Jednostavno u nas Višana nadimak se prenosi s generacije na generaciju, tako da sugrađane znamo samo po nadimku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A burnu mladost obilježio je pokušaj da od vojne obaveze 1953. pobjegne u Francusku. No poznanik ga je “cinkao” pa je umjesto u Francuskoj završio na Golom otoku. U željenu je zemlju ipak stigao 1957. i tamo ostao nešto više od četiri godine.
Avantura u Francuskoj završila je početkom 60-ih prometnom nesrećom u kojoj je izgubio nogu, no to ga nije spriječilo da po povratku na Vis kupi motor za brod i nastavi se baviti, kako sad kaže, najljepšim poslom.

Ni plastična proteza mu nije smetala da bude uspješan ribar. U inozemstvu je naučio neke tajne ribarenja koje su u Visu još bile nepoznate. Počeo je na udice stavljati mamce i uvijek se vraćao iz ribolova s punim kašetama. Kaže da je između 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća okolica Visa bila puna riba. Doslovce su uskakale u čamac, govori Stipe.  

- Rekord je bio gotovo 200 kg. Na udicu sam ulovio 27 zubataca i devet gofova. Trebalo je malo razmisliti i koristiti živi mamac i riba je bilo ko u priči - govori nam uz smijeh Biljka dok lagano pije bevandu. Uglavnom se riba prodavala u Splitu jer je u Visu ribari nisu imali kome prodati. 

- Danas nema reda na moru, svi love i kad bi trebalo biti zabranjeno, kad je riba u ikri. Nema podmladaka i zato su sad mreže više prazne nego pune. Izlovilo se jer se za potrebe tvornice u Komiži vadila riba mrežama na vagone. Sin, koji je, kao i ja, ribar, sad je na Palagruži, ali vjerujem da će ulov biti skroman jer ribe nema - govori nam ribarska legenda grada Visa, za koju baš svaki sugrađanin ima lijepu riječ.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru