Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Riječanin je svoju prvu drvenu barku napravio već s 9 godina

Riječanin je svoju prvu drvenu barku napravio već s 9 godina

HOBI PRETVORIO U UMJETNOST Jadranske tradicijske brodice Luciana Kebera sad su izložene u Tkonu, a on iza sebe ima više od 40 izložbi u Hrvatskoj i svijetu

VIDEO

Prve brodice izrađivao sam od kockica još kao dječak, dok sam daske za svoju prvu drvenu barku ispilio uz pomoć oca, ribara, još kao devetogodišnjak.

Pokretanje videa...

maketar 01:01

Sjećam se da mi je u školi najdraži predmet bio tehnički odgoj jer sam tu kreativnosti i mašti mogao dati na volju. Oduvijek sam imao i gajio tu ljubav prema gradnji brodica, otkriva Luciano Keber (58).

Glavni kapetan bakarske ispostave Lučke kapetanije u Rijeci strastveni je zaljubljenik u brodomaketarstvo i povijest pomorske baštine, Rođeni Riječanin brodove u umanjenom mjerilu počeo je izrađivati još u ranoj mladosti zahvaljujući očevoj pomoći, a poslije im se posvetio u osnovnoj školi te kasnije u modelarskom klubu.

- Baš kao i ljudi, svaka barka ima svoju osobnost koju im pokušavam udahnuti. Njihova izrada za mene je velika zadovoljština, terapija i oslobađanje od svih i svakodnevnih obaveza i stresova. To je najbolji način da uz svoja djela dođem do sebe i nađem mir - otkriva nam aktivni Luciano koji se uz maketarstvo tijekom života bavio i brojnim sportovima te ribarenjem. Ipak, brodice su mu ostale strast.

- Inspiraciju nalazim u šetnjama obalom, razgledavanju starih barki, knjigama... Vidim barku, poslikam je, nacrtam mjere i onda krenem u izradu u prostoru starog bakarskog kina, koje mi je nesebično ustupio Grad. Sve radim ručno, osim jedara koje mi i danas šije mama Laura (87). Ne smatram da radim kopije, već male barke po kojima se jednog dana mogu raditi pravi brodovi. Za mene je sve to odavno prestalo biti hobi i postalo glavna zanimacija, a jedna od najzanimljivijih faza mi je onaj istraživački dio pomorske baštine vezan za maketu koju izrađujem - objašnjava bivši pomorac, koji je svoje makete izrađivao i u maloj oficirskoj kabini tijekom višegodišnjih plovidbi po svijetu.

Do danas je postavio i četrdesetak autorskih izložbi diljem Hrvatske te sudjelovao u mnogim kolektivnim izložbama i natjecanjima na domaćoj i međunarodnoj razini. Brojne je izložbe organizirao kao voditelj riječkih brodomaketara, a 1995. inicirao je državno te prvenstvo po međunarodnim pravilima.

- Maketarstvo je moja najveća ljubav, sposobnost koja se gradi s godinama i da imam još tri života bili bi ispunjeni istom ljubavlju - zaključuje maketar koji iza sebe ima 40 godina brodomaketarsko-modelarske karijere, dvadesetak autorskih izložbi, kao i znanstveno-istraživačke zapise u tri publikacije.

Svojim radom Luciano pomaže očuvati vrijednu baštinu drvene brodogradnje, a izložba njegovih 18 maketa jadranskih tradicijskih barki, “Vjetar Mediterana - Jadranske tradicijske barke”, otvorena je u Škraping centru u Tkonu.

Najdraža mu je barka Teresa od 2,5 metara

Međunarodni sudac za brodomaketarstvo i član ULUPUH-a do sada je izradio toliko maketa da im ne zna broja, a najdraža mu 2,5 metara duga Teresa C, koja je ime dobila po noni, a koju je izradio kao 25-godišnjak u kuhinji, dok mu je sinčić sjedio na provi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara