Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu

Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu
1

Kiklopija nije nasljedna, a neki od poznatih uzroka su kromosomske anomalije, dijabetes majke, uzimanje lijekova u trudnoći. Ne može se liječiti, a prognoza je izuzetno loša

VIDEO

Kiklopija je rijetka prirođena malformacija u kojoj u embrionalnom razvoju ne dolazi do razdvajanja orbita (očnih šupljina), pa se formira samo jedna orbita u kojoj je u središnjoj liniji smješteno jedno oko, objašnjava prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Poliklinike A. B. R. u Zagrebu.

Dodaje kako se uz to najčešće nađe i čitav niz drugih malformacija i to prvenstveno mozga, teške malformacije nosa i usne šupljine koje onemogućavaju disanje, te bubrega, srca i prstiju. Učestalost kiklopije je oko  1:100 000 novorođene djece (od kojih je dio mrtvorođen).

Danas se kiklopija može prenatalno otkriti ultrazvučnim pregledom trudnice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kiklopija nije nasljedna, a neki od poznatih uzroka su kromosomske anomalije, dijabetes majke, uzimanje lijekova u trudnoći (citostatici,antiepileptici). Ne postoji mogućnost liječenja kiklopije, a prognoza je izuzetno loša. Novorođenčad rijetko preživljava više od nekoliko dana po rođenju - objašnjava ovaj stručnjak.

Davali su mu 5 godina života, uzeo je psa i dogodilo se čudo
Davali su mu 5 godina života, uzeo je psa i dogodilo se čudo

- Koliko mi je poznato do sada nije bilo izvještaja o ovoj rijetkoj anomaliji u našoj medicinskoj literaturi, no obzirom na njenu učestalost za očekivati je da se i u Hrvatskoj rađaju djeca s kiklopijom - kaže kaže prof. dr. sc. Dumić koji je i predsjednik Društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora.

Kroz povijest su se rađala djeca s ovim poremećajem i svaki put bi izazvala veliko zanimanje liječnika. I danas kada dođu na svijet, stručnjaci ih proučavaju ne bi li doznali kako do takvih deformacija dolazi i kako to spriječiti. 

Kiklopiju spominju i u Američkom časopisu za medicinsku genetiku (American Journal of Medical Genetics). Opisali su slučaj kiklopije dijagnosticirane kod dva fetusa koja su imala i neke druge malformacije. Kada su se djeca rodila, njihove sumnje bile su, nažalost, potvrđene.

Sjeća se detalja svakog dana svojeg života, otkako se rodila
Sjeća se detalja svakog dana svojeg života, otkako se rodila

O djetetu rođenom s kiklopijom pisali su i stručnjaci na US National Library of Medicine (na tom linku ćete pronaći i fotografije). To dijete se rodilo u Vojnoj bolnici Pince Hashem u gradu Zarga u Jordanu s porođajnom težinom od 2900 grama. Rodila ga je 18-godišnja žena.

Bila je to prva beba u toj obitelji, a da s njom nešto nije u redu saznali su na ultrazvuku u ranoj trudnoći. Nesretno dijete je imalo jedno oko, nos mu je nedostajao, imalo je nekoliko deformacija na abdomenu i još neke nepravilnosti u razvoju. Živjelo je svega pet sati. 

U Indiji je 2006. godine rođena beba koja je uspjela preživjeti mjesec dana, a pet godina nakon toga tamo je rođeno još jedno dijete s kiklopijom koje je živjelo svega jedan dan.

Ovaj poremećaj je nazvan po divovima iz grčke mitologije, a pojavljuje se i kod životinja, u jednom od 16.000 slučajeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...