Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Riješite se smrada iz odvoda, perilice, tepiha... Brzo i lagano

Riješite se smrada iz odvoda, perilice, tepiha... Brzo i lagano
1

Ocat i soda bikarbona ‘ubit’ će smrad u kanti za smeće, ali i perilici koju perite od kad ju kupite. Ne radite to sa starijim modelima jer ocat razbija kamenac, koji će začepiti cijevi, kaže Marijana Šimunić Raič iz firme Eko dom

VIDEO

PERILICA RUBLJA

Kako biste perilicu rublja održavali čistom, trebali biste je često prati. Neugodan miris najčešće se osjeti iz gume na koju se vrata naslanjaju i gume na vratima, i to zbog ustajale vode i ostataka deterdženta i omekšivača koji se tamo skupljaju, govori vlasnica servisa za čišćenje Eko dom Marijana Šimunić Raič.

Od trenutka kad je kupite, naglašava, trebali biste je, nakon svakog vađenja rublja, obrisati suhom krpom - gumu na vratima te pokupiti vodu koja ostane u gumi. Ako to radite redovito, male su šanse da će vam perilica jednog dana imati neugodan miris.

- Ako to ne radite često, a svejedno se želite riješiti nastalog mirisa, trebat će vam bijeli alkoholni ocat, soda bikarbona i krpa. Ako vam je perilica relativno nova - uspite u ladicu za prašak pola čaše sode bikarbone, na to dodajte čašu bijelog alkoholnog octa i pustite je da odradi na najtoplijem programu. Kad završi, namočite krpu u topli ocat i obrišite unutrašnjost gume - govori Marijana.

To možete napraviti s novom perilicom svaka dva mjeseca. Ako je vaša perilica starije godište, mogla je do sada nakupiti mnogo kamenca, pa bi je dodavanje octa, koji “diže” kamenac, moglo začepiti.

ODVODI U KUPAONI

Voda i ocat mogu spriječiti neugodne mirise u kupaonskim odvodima koje u njih uspite s vremena na vrijeme. Ako vam se odvod jako “osjeti”, neće pomoći nikakva tekućina ili sredstvo nego ga morate rastaviti i - očistiti.

Fantastičan trik za brzinsko čišćenje zalijepljenog dna pegle
Fantastičan trik za brzinsko čišćenje zalijepljenog dna pegle

PERILICA POSUĐA

Fotolia

Kod perilice posuđa po rubovima, ali i u filtru, nakupljaju se ostaci hrane, koja truli, pa ona može imati još neugodniji miris. Također je svaki put nakon pranja prebrišite po rubovima oko vrata i cijelu gumu, a jednom tjedno izvadite filtar i prebrišite krpom u koju ste dodali malo alkoholnog octa. Dok sakupljate suđe između dva pranja, vrata perilice držite otvorenima da bi se zračila.

Jednom mjesečno pokrenite uobičajeni program pranja na visokoj temperaturi na praznu perilicu. Možete to “odraditi” tako da dodate tabletu za pranje ili da po dnu perilice prolijete pola šalice alkoholnog octa uz dodatak kapi ili dvije eteričnog ulja od limuna, savjetuje Marijana Šimunić Raič iz Eko doma.

HLADNJAK

Zbog prosipanja hrane također može postati poligon za razvoj neugodnih mirisa. Operite ga mješavinom vode i octa te u njega stavite posudicu sa sodom bikarbonom i iscijeđenim limunom. 

Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan
Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan

KANTA ZA SMEĆE

Kanta za smeće može “povući” miris, no najčešće on dolazi iz utora kod poklopca u kojima se zadržava prljavština, i to nakon nekog vremena počinje smrdjeti.

- U tom slučaju pomiješajte toplu vodu i istu količinu alkoholnog octa (oko 1/2 litre), u koji ste dodali 20-ak kapi eteričnog ulja (menta, eukaliptus) i malo sredstva za pranje posuđa pa time izribajte kantu. Dobro ju istuširajte vrelom vodom i ostavite da se osuši ili ju osušite papirom ili krpom. Na dno suhe kante stavite čašu sode bikarbone i 10-ak kapi eteričnog ulja. Menta je za mirise najbolja - govori Marijana.

TEPISI 

Tepisi su ukras doma, ali i sakupljači prašine i koliko god ih redovito usisavali, uvijek postoji mogućnost da se pojavi neugodan miris iz njih.

- To se češeće događa ako imate kućnog ljubimca ili malu djecu. Miris iz tepiha je teško izvući, kao i iz svih poroznih materijala (tekstila). Napravite u teglici mješavinu sode bikarbone i eteričnih ulja (menta, eukaliptus - jedino nemojte koristiti citruse jer mogu obojiti materijal). Pospite mješavinu po cijelom tepihu, a nakon dva sata dobro usisajte. Ne miješajte sodu bikarbonu s vodom ili octom (ili bilo kakvom tekućinom) jer bi mogla ući duboko u materijal, pa je nećete moći izvući. Soda bikarbona se miješa s tekućinom samo ako se koristi za tvrde površine (plastika, metal, guma) - naglašava Marijana.

SJEDAĆE GARNITURE 

Isto se čiste i kutne garniture i fotelje.

Ako vam se kućni ljubimac popiškio po namještaju, reagirajte odmah. Napravite mješavinu octa i vode, pola-pola i poprskajte mrlju. Nakon 10-ak minuta uzmite krpu od mikrofibre i prebrišite toplom vodom materijal. Tako možete “izvući” dio mirisa, no da se dubinski očisti potrebno je napraviti strojno čišćenje koje radi u firma Eko dom.

KONTEJNER ZA MAČKE

Cat breed toyger dropped and broken glass vase of flowers.

Mačke su izrazito čiste životinje, no njihovi kontejneri u kojima vrše nuždu često nisu najmirisnija mjesta u domu. Jedini način da izbjegnete smrad je redovito čićenje izmeta i često mijenjanje pijeska. Možete ga oprati mješavinom alkoholnog octa, tople vode i malo sredstva za suđe. Većinu eteričnih ulja mačke ne podnose, pa ih nemojte koristiti za osvježavanje.    

Mama otkrila lagani i brzi trik za čišćenje masnih ventilatora
Mama otkrila lagani i brzi trik za čišćenje masnih ventilatora

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku