Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Rizik od infekcija: Vrući pijesak oštećuje dijabetička stopala...

Rizik od infekcija: Vrući pijesak oštećuje dijabetička stopala...
1

Dijabetičari nikako ne bi smjeli ljeti nositi otvorenu obuću, jer rane i opekline ne zarastaju dovoljno brzo. Odličan su izbor cipele sa zatvorenim dijelom kod prstiju, stabilne i udobne...

VIDEO

Za oboljele od dijabetesa ljeto ne mora biti mora. Mogu biti aktivni i raditi sve što požele uz nekoliko jednostavnih pravila.

Kad je riječ o brizi za stopala, tijekom ljetnih mjeseci kod njih vrijedi posebno pravilo - dopušteno je hodanje isključivo u obući, i to kako bi se spriječile ogrebotine i rane koje nastaju ako se hoda u otvorenoj obući, a koje kod dijabetičara sporo zacjeljuju. Kod velikih vrućina njihova će osjetljiva stopala nateknuti, a koža će postati suha te je moguće i njezino pucanje od neudobnih sandala, a moguće su i opekline od vruće podloge ili pijeska, kao i žuljevi. Ako je nastupilo oštećenje živaca, tzv. neuropatija, obuća je - obavezna.

I inače se ne preporučuje da dijabetičari hodaju bosi na plaži, kao ni u svlačionici ili na bazenima, što sprečava mogući dodir porezotina s bakterijama i virusima koje kasnije mogu dovesti do gljivičnih infekcija stopala i drugih problema s nogama.

Slana voda i klor mogu isušiti kožu, posebno kožu stopala, a to često vodi pucanju, koje zauzvrat može dovesti do infekcije. Zato svakako vlažite noge laganim kremama, ali izbjegavajte njezino nanošenje između prstiju, što će uzrokovati dodatnu vlažnost i mogućnost razvoja gljivične infekcije. Za manje nakupljanje vlage, unutrašnjost čarapa može se posipati s malo dječjeg pudera. Isto tako, potrebno je nanijeti UV zaštitu na gornji dio stopala kako na tim mjestima ne biste zadobili opekline.

Odličan su izbor cipele sa zatvorenim dijelom kod prstiju, stabilne i udobne, savjetuju na stranicama ADA (American Diabetes Association). Preporučuje se i nošenje čarapa, čak i u sandalama, ali ne pamučnih, nego onih sportskih, koje se brzo suše. Ako noge često natiču, potrebno ih je dignuti na povišeno. To će spriječiti probleme s cirkulacijom te održati normalnu funkciju živaca.

U slučaju da ipak nastanu rane, previjte ih, a dok ne zacijele, ne idite u bazen niti u more.

Svake večeri pregledajte svoje noge od porezotina, žuljeva, opeklina i sl. Koristite ogledalo za pregledavanje teško vidljivih područja, kao što je dno stopala. Ako nađete bilo kakve ozljede, obratite se svojem liječniku.

Na pregled kod dermatologa 

Suha koža je inače stanje koje se često javlja kod starijih ljudi i karakteristična je za stariju dob upravo zbog slabije funkcije žlijezda znojnica i lojnica. Otkrije li dermatolog suhu kožu, odredit će daljnju terapiju i pretrage.     

Prestanak pušenja i više aktivnosti

Na neke od čimbenika koji slabe cirkulaciju može se utjecati. Prestanak pušenja je važan jer ubrzava gubitak elastičnosti stijenke krvnih žila. Potrebno je slijediti i upute liječnika o kontroli arterijskog tlaka i masnoća u krvi te vježbati jer se tako stimulira cirkulacija.   

Žuljevi su veliki problem, neka ih ukloni pediker     

S vremenom koža oboljelih od šećerne bolesti postaje suha, sklona pucanju i ljuštenju zbog manjka lučenja masnoće i smanjene vlažnosti kože stopala. Zato se žuljevi kod njih češće i brže razvijaju, bez obzira na godišnju dob. Žuljevi se moraju pravilno zbrinuti, inače postaju vrlo tanki, pucaju te se pretvaraju u otvorene rane. Važno je napomenuti da često zbog razvoja infekcije može doći do gangrene i potrebna je amputacija prsta, stopala ili cijele noge. Oslabljena cirkulacija može smanjiti sposobnost stopala da se bori protiv infekcije.     

Svrbež tabana i mravinjanje su prvi simptomi 

   

Svrbež tabana, ako nema nikakvih drugih znakova na koži tabana, može biti posljedica dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenje živaca, pa je dobro javiti se liječniku. Simptomi su trnci, žareća bol, grčevi ili osjećaj mravinjanja u stopalima, pa takvo oštećenje živaca može smanjiti osjet boli, topline i hladnoće.     

Izbjegavajte prevruće kupke za noge i izvadite svaki kamenčić iz cipele   

 

Koža, pogotovo koža stopala, mora se održavati čistom i ne smije se dopustiti da bude previše (i predugo) vlažna. Potrebno je izbjegavati prevruće kupke i tuševe. Koriste se bogati, hranjivi sapuni i gelovi za tuširanje. Preporuka je i udobna obuća jer preuske cipele mogu izazvati ozljede, a svakako treba provjeriti ima li ona koju nosite kamenčić koji bi mogao nažuljati.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom