Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rizik od moždanog udara 2,5 puta veći uz vaginalni prsten

None Foto: Fotolia

Ključni rizični faktor su godine, pa tako starije žene koje koriste hormonalnu kontracepciju imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara nego one mlađe

Kontracepcijski vaginalni prstenovi i flasteri povećavaju rizik i od moždanog i od srčanog udara, utvrdila je 15-godišnja studija Sveučilišta u Kopenhagenu na 1,7 milijuna žena od 15. do 49. godina. 

Žene koje su uzimale kontracepcijske pilule koje sadrže kombinaciju estrogena i progesterona imale su veći rizik od moždanog i srčanog udara nego one koje nisu koristile hormonalnu kontracepciju, piše Fox News

One koje su koristile vaginalni prsten imale su dva i pol puta veći rizik od moždanog udara od drugih žena, dok se kod onih pripadnica ljepšeg spola koje su prestale koristiti hormonalnu kontracepciju rizik od moždanog i srčanog udara smanjio na istu razinu kao kod žena koje nikad nisu koristile vaginalni prsten ili kontracepcijski flaster, potvrdila je studija. 

- Ključni rizični faktor su godine. Naime, rizik od moždanog udara u 20-ima je minimalan, dok je u 40-ima puno veći, a u kombinaciji s hormonalnom kontracepcijom može ostaviti teže posljedice na zdravlje -  istaknuo je voditelj istraživanja dr. Ojvind Lidegaard. 

Komentiraj, znaš da želiš!