Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rizik od ozljeda koljena veći je tjedan dana prije menstruacije

None Foto: Fotolia

U kasnim fazama menstrualnog ciklusa kod žena naglo padaju razine hormona estrogena i progesterona, što utječe na stabilnost zglobova i uzrokuje ozljede

Kod žena se aktivnost živaca u mišićima koljena povećava u kasnijim fazama menstrualnog ciklusa, što objašnjava zašto su žene sklonije ozljedama zglobova od muškaraca, tvrde znanstvenici Sveučilišta Sjeverna Karlina i Sveučilišta Texas. Oni su u studiji koja je obuhvatila žene u dobi od 19. do 35. godina otkrili da je vjerojatnost pucanja živčanih vlakana u mišićima žena povezana s razinama hormona, piše Daily Mail

Razine hormona određene su samim menstrualnim ciklusom, pa tako u tjednu prije menstruacije naglo padaju razine estrogena i progesterona.

- Te promjene mogu dovesti do većeg rizika ozljeda i utječu na stabilnost zglobova u tijelu. Zbog toga bi žene u tjednu prije menstruacije trebale smanjiti intenzitet vježbanja - rekao je voditelj studije, profesor Matthew Tenan. 

Prijašnje su studije potvrdile kako su sportašice sklonije ozljedama koljena, pucanju ligamenata i kroničnoj boli u zglobovima. Jedno od objašnjenja toga je veća sklonost ozljedama uslijed promjena razina hormona povezanih s menstrualnim ciklusom. 

Komentari (4)
  • A zato neke tete imaju masnice po koljenima .... hahaha ....

    21. 10. 2012,   16:06
  • a ona 3 tjedna prije ih glava boli..pfff

    17. 10. 2012,   10:29
  • Aj ne srač*ajte, na koje prdarije vi trošite novce...

    17. 10. 2012,   11:29