Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rizik od raka dojke raste uz često bojanje i ravnanje kose

None Foto: Dreamstime

Žene koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerojatnost da će dobiti rak dojke od onih koji ih nisu koristili, pokazalo je istraživanje

Korištenje trajne boje za kosu ili sredstava za ravnanje kose povećava rizik od raka dojke, pokazuje istraživanje. Voditeljica istraživanja dr. Alexandra White izjavila je da istraživači već duže vrijeme proučavaju povezanost bojanja kose i raka, ali rezultati su neusklađeni.

Istraživači ipak upozoravaju da bi ljudi trebali smanjiti upotrebu ovakih agresivnih proizvoda, pogotovo česti potrošači jer su u većoj opasnosti.

Nacionalni institut za zdravstvo u SAD-u analizirao je njegu kose kod 46.709 žena i pratio ih desetljećima.  Žene koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerojatnost da će dobiti rak dojke od onih koji ih nisu koristili. Taj postotak narastao je na 60 posto među afroamerikankama koje su se bojele najmanje svakih osam tjedana.

Ali, rizik za rak dojke bio je mali ili nikakav kod polutrajne ili privremene boje za kosu

DARUJTE LJUBAV Ne morate se istrošiti za ovaj Božić - uštedite na 7 načina

- Premda je prerano dati čvrstu preporuku, izbjegavanje ovih kemikalija mogla bi biti još jedna stvar koju žene mogu učiniti kako bi smanjile rizik od raka dojke - rekao je dr. Dale Sandler.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (14)
  • ma da baš zbog bojenja ili ravnanja kose..

    5. 12. 2019,   18:38
  • A da napišete rezultate istraživanja i svezu između dezodoransa, stikova i raka dojke? Koje farbanje i ravnanje kose!

    6. 12. 2019,   10:41
  • Je, je,je i kad lakirate nokte na rukama i nogama.

    5. 12. 2019,   11:43