Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Rješenja iz prirode: Češnjak i sladić liječe bolno grlo i kašalj

Rješenja iz prirode: Češnjak i sladić liječe bolno grlo i kašalj
1

Želite li u sezoni prehlada ostati zdravi, češće perite ruke, izbjegavajte dirati lice i oči, jedite više povrća i vježbajte, a upalu grla spriječite lijekovima iz prirode

VIDEO

Mame generacijama govore da tijekom sezone gripe i prehlade treba češće prati ruke i potpuno se s njima slažem, kaže dr. Mehmet Oz. Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova, savjetuje liječnik te kaže da ruke držite podalje od usta. Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova, osobito ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem. 

Kako biste se što bolje zaštitili od kašlja, šmrcavog nosa i grlobolje, pijte i dovoljno vode jer će sluznice grla i nosa ostati vlažne te se lakše boriti protiv bakterija i virusa. Imunitet će jakim sačuvati povrće, ali i redovita tjelovježba, ističe Oz. Ako niste ljubitelj teretane ili trčanja po hladnoći, Oz kaže da možete i stupati u mjestu dok gledate televiziju ili pustiti omiljenu pjesmu pa zaplesati. Uz omiljenu ćete se glazbu i opustiti, a to je važno jer stres slabi imunitet. Razina stresa i anksioznosti tijekom blagdana najveća je pa smo i podložniji zarazi. Družite se s ljudima koji vas opuštaju, a čak i telefonski poziv najboljem prijatelju smanjuje razinu stresa. 

Treba i dovoljno spavati. Odraslima se, kaže Oz, preporučuje od sedam do devet sati sna. Manjak sna oslabljuje zaštitu od prehlada i gripe, a ako ne spavate dobro, probajte u rutinu prije spavanja uvesti tehnike opuštanja. One ne uključuju gledanje televizije ili korištenje računala u krevetu, ističe liječnik. Uhvate li vas grlobolja ili produktivni kašalj, prvi znak prehlade ili gripe, u pomoć pozovite sladić. Osim što će ublažiti grlobolju, smanjuje i količinu sekreta u nosu, plućima i grlu. 

- Istraživanje je pokazalo da grgljanje tinkture sladića s malo vode umanjuje jake grlobolje kod ljudi nakon operacija - objašnjava dr. Oz. Za grlo je dobra i pileća juha. Istraživanja pokazuju da kombinacija piletine i povrća smanjuje simptome prehlade, ali i umiruje upaljeno grlo i kašalj. Pomoći će i jabučni ocat koji ima i antibakterijska svojstva pa je dobar kod grlobolje uzrokovane upalom. Kiselina iz octa smanjuje pH vrijednost tkiva u grlu zbog čega se bakterije ne mogu razmnožavati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povećava i količinu bijelih krvnih zrnaca koje jačaju imunitet. Domaći lijek protiv bolova u grlu i kašlja je mlaka voda pomiješana s medom i limunom, napominje Oz. 

Češnjak se uzima u ranoj fazi bolesti

Ne zaboravite ni na češnjak pa u ranoj fazi grlobolju i kašalj liječite glavicama ove antibakterijske namirnice. Nadražajni kašalj i upaljeno grlo riješit će i korijen đumbira. Nekoliko komadića stavite u vruću vodu i ostavite da kratko odstoji pa pijuckajte tijekom dana, kaže Oz.

Napravite otopinu za grgljanje i čišćenje nosa

Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje grla i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne puteve vlažnima te ih dezinficira. 

Boli li vas grlo, u šalicu tople vode stavite žličicu soli, po mogućnosti morske, i promiješajte. Ispirite grlo četiri puta na dan. Želite li dezinficirati i isprati nos, upotrijebite šalicu vode i četvrtinu žličice soli. Nagnite glavu na jednu stranu iznad umivaonika. U višu nosnicu staklenom kapaljkom koju možete kupiti u ljekarni polagano ulijevajte vodu koja bi trebala izlaziti kroz drugu nosnicu. Ako ne izlazi, još malo nagnite glavu. Ponovite isto s druge strane. Iako možete upotrijebiti i vodu iz slavine, zdravija je destilirana ili prokuhana voda. 

Liječniku ako u grlu imate bijele nakupine

Skuhajte zeleni čaj koji, kad ste bolesni, treba piti od tri do četiri puta na dan, ističe slavni liječnik. Ipak, ako u grlu vidite bijele nakupine, uopće ne možete niti jesti niti piti od grlobolje i kašlja ili imate visoku temperaturu dulje od dva dana, svakako pođite liječniku, savjetuje dr. Mehmet Oz. 

Sirup protiv kašlja od kadulje i lovora

Pripremite i domaći sirup protiv kašlja od kadulje i lovorova lista. Na laganoj vatri miješajte šećer dok se ne karamelizira. Dodajte vodu te nastavite miješati dok se karamelizirani šećer ne sjedini s vodom. Na kraju dodajte lovorov list i kadulju pa sve kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Poklopite i ostavite da se ohladi. Procijedite sirup i ulijte u sterilizirane bočice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise