Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Rješenja za muke po spavanju udvoje: Od hrkanja do grljenja

Rješenja za muke po spavanju udvoje: Od hrkanja do grljenja
1

Jastuci oko uzglavlja zagušuju partnerovo hrkanje, uključen ventilator neutralizira pozadinske zvukove televizora, memorijska pjena središnji je izbor madraca...

VIDEO

Odmoriti se tijekom noći može biti problem i spavate li sami, ali pravi je izazov pokušati se naspavati dok pored vas netko hrče, nateže pokrivač ili gleda televiziju. Nije čudo što se mnogi parovi žale na nedostatak kvalitetnog sna. Spavanje u odvojenim sobama brzinsko je rješenje neslaganja bioritma s partnerom, ali u tom slučaju pati seksualni život. 

Jednostavnim kompromisima, koje savjetuje Health, doskočite ovim najčešćim problemima bez posljedica na vaš zajednički život.

1. Partner hrče

Oko 37 milijuna odraslih hrče noću, čemu je skloniji muški spol. Problem je to koji drugoj strani ne ostavlja izbora nego li svako malo "gurkati" partnera ne bi li se okrenuo na drugu stranu i prestao. Ako se to ne pokaže kao rješenje, pošaljite ga liječniku jer možda pati od apneje i nije njegova krivnja. U međuvremenu si pomozite tako da s jedne i druge strane glave postavite jastuke, koji će zagušivati zvuk i on će biti slabije jačine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Ne slažete se oko temperature u sobi

Idealna temperatura u spavaćoj sobi je između 20 i 22 stupnja. Ali to neće zadovoljiti kriterije nekoga komu je uvijek hladno i tko voli toplinu. Zato ćete noć provesti podešavajući temperaturu na termostatu ili otvarajući prozore ako vam je vruće. I opet nitko neće biti sretan - ili ćete se "kuhati" ili smrzavati. Najbolja opcija je odabrati zlatnu sredinu tako da nijednomu nije savršeno, ali ni katastrofa. Uostalom, ako vam je hladno, prebacite preko sebe dodatnu deku ili se otkrijte ako vam je vruće.

3. Jedno voli tvrd, drugo mekan madrac

Neki vole mekan madrac u koji se tone prilikom lijeganja, dok za druge on treba biti tvrd i potporan. Srećom, ovo više ne bi trebao biti razlog sukoba između partnera jer se izrađuju prema narudžbi madraci koji mogu varirati od jedne do druge strane. Također, memorijska pjena je vrlo zahvalan izbor jer se prilagođava visini i težini i minimalno utječe na stanje madraca s druge strane. Treća je opcija veliki "kraljevski" krevet s dvama zasebnim madracima. Skup je, ali gledajte na to kao na ulaganje u zdravlje i vezu. 

4. Ne liježete i ne ustajete u isto vrijeme

Neusklađeni bioritmovi mogu stvarati probleme jer uvijek netko nekoga budi. Budući da ne možete samo tako promijeniti svoj "unutarnji sat", dogovorite se - partner koji liježe kasnije neka obeća da će biti izrazito tih prilikom ulaska u krevet, a isto neka učini i onaj koji se ranije budi. Planirajte intimne trenutke u neko neutralno vrijeme, ili rano navečer ili tijekom dana dok nitko nije pospan.

5. Jedno voli svjetlo, drugo tamu

Spavanje u mraku ima smisla jer se tako mozak najučinkovitije odmara. Ipak, neki vole ili su navikli spavati uz svjetlo i tada nastaje problem ako se ne slažete oko toga. Opet je rješenje kompromis - ostavite malenu noćnu lampu s prigušenim svjetlom pored uzglavlja onoga koji voli svjetlo. U ovakvim situacijama pomaže i maska za spavanje ako ste jako osjetljivi i na najmanji izvor svjetlosti.

6. Netko se voli maziti, netko je samotnjak

I najsložniji parovi mogu imati različite stilove spavanja. Dok jedna strana voli maženje i spavanje u zagrljaju, drugoj je omiljeno okrenuti se na suprotnu stranu i spavati bez fizičkog kontakta i to nema nikakve veze s odnosom. Dogovorite se tako da ćete se maziti dok partner kojemu to godi ne zaspi, nakon čega se onaj drugi može odmaknuti i nastaviti spavati sam. Druga je opcija da se prije spavanja mazite i grlite 15-ak minuta, a potom se svatko povuče na svoju stranu kreveta. Na taj će način biti zadovoljene potrebe obiju strana.

7. Jednom je potrebna tišina, drugom televizor

Ako volite spavati uz pozadinski zvuk televizora, a vaš partner želi tišinu, posegnite za slušalicama ili postavite timer na 15 do 30 minuta dok ne zaspite. Neka jačina zvuka bude na minimumu, a dobro je imati i ventilator u takvim okolnostima. Njegov zvuk neutralizira pozadinsku buku, Ako vam se ništa od ovoga ne čini prihvatljivim, uvijek možete nabaviti izolacijske slušalice.

8. Jedna strana stalno "krade" pokrivač

Budite li se noću promrzli jer vaša bolja polovica ima naviku u snu cijeli pokrivač povući na svoju stranu i omotati se njime kao u palačinku, ne trebate spavati odvojeno da biste oboje bili sretni. Rješenje je, zapravo, vrlo jednostavno - dva odvojena pokrivača. Manje su šanse da će uspjeti povući oba na sebe.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise