Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Robovi hormona: Ženama se zbog njih mijenjaju i stavovi

None Foto: Fotolia

Ovulacija može utjecati na promjenu političkih stavova, a spolni hormoni na izbor zanimanja, dok sklonost određenom tipu muškarca ovisi o antibaby pilulama

Hormoni uvelike utječu na seksualni život žene, potvrdila je američka studija. Razina estrogena i progesterona mijenjaju jačinu ženskog libida, pa tako estrogen povećava seksualnu želju, dok je progesteron smanjuje, piše The Huffington Post.

Ženama na piluli više se sviđaju nježniji muškarci

Odabir partnera ovisi i o tome uzima li žena kontracepcijske pilule ili ne, pokazala je britanska studija. Znanstvenici su pratili ponašanje žena na piluli i bez nje. One žene koje je nisu pile više su privlačili muževniji partneri s naglašenim čeljustima i obrvama, dok su se pripadnicama ljepšeg spola koje su koristile pilulu više sviđali muškarci s nježnijim crtama lica. 

Pilula utječe na hormonalnu ravnotežu žene zbog čega ih nesvjesno privlače nježniji muškarci koji će biti dobri očevi.  

Hormoni utječu na političke stavove

Osim na privlačnost, hormoni utječu i na političke stavove, potvrdila je kontroverzna američka studija. Tako žene tijekom ovulacije češće glasuju za liberalne predstavnike stranke nego za one konzervativne zato što su im seksualno privlačniji. 

Odabir zanimanja ovisi o spolnim hormonima

Hormoni određuju i odabir zanimanja, potvrdili su američki znanstvenici sa Sveučilišta Penn State. Proučavali su sestre od kojih je jedna imala kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju (KAH). Riječ je o genetičkom poremećaju, a uzrokuje ga pretjerana izloženost muškom spolnom hormonu androgenu još u maternici. 

Žene s KAH-om pokazale su veći interes za stvari, dok su njene sestre više zanimala druženje s ljudima pa su bile sklonije zanimanjima koje zadovoljavaju njihovu potrebu, kao što je učiteljica. Višak muških hormona povezuje se i s odabirom "muških" zanimanja poput medicine. 

Tijekom ovulacije ženama su privlačniji macho muškarci

Za vrijeme ovulacije gospodin Krivi može se činiti kao gospodin Pravi, pokazala je američka studija. Žene su na temelju profila s internetskih stranica za spajanje trebale pronaći muškarce koje smatraju dobrim očevima. One koji su ovulirale, birale su seksi i manje pouzdane tipove, dok su one koje nisu ovulirale izabrale pouzdane i stabilne muškarce. 

Evolucijski teoretičari tvrde kako zločesti dečki imaju više razine testosterona što žene privlači tijekom ovulacije jer je jedini cilj po zamisli prirode stvaranje potomstva. 

Komentari (77)
  • Hm...možda da počnem konzumirati pilule pa se prebacim na normalnije muškarce?!

    29. 4. 2013,   16:55
  • Ako zene koje ne uzimaju pilule privlace muskarci sa izrazenijim obrvama, mora da je Mesic bio najveci svaler u drzavi.

    29. 4. 2013,   20:23
  • Mi smo žene stroj za proizvodnju hormona.Sedam dana prije menge napola luda,obavezno oplačem bez razloga bar jedanput i pokoljem se sa ukućanima.Kad 'tetka' dođe,onda sam sva medasta,romantična,nosim isključivo suknje i haljine,nakita stavim više nego inače...Kad sve prođe onda sam normalna oko 21 dan,pa opet sve iz početka...

    29. 4. 2013,   17:32