Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Rodila uz rajski plin u Čakovcu: Zakon je! Ništa nisam osjetila

Rodila uz rajski plin u Čakovcu: Zakon je! Ništa nisam osjetila
1

Medicinski rajski plin novitet je u Čakovečkoj bolnici. Liječnici kažu da skraćuje porođaj i ublažava bol. Iz bolnice kažu da žele da rodiolojama porođaj ostane u sjećanju kao najsretniji događaj

VIDEO

Kad sam došla u rodilište, bila sam otvorena nekih šest-sedam centimetara. Trudovi su bili izrazito jaki i odmah sam dobila rajski plin. Koristila sam ga nekih sat i pol i onda sam rodila svoju djevojčicu Leni, priča nam Ivana Šestak (34) iz Pušćina.
Kad je stavila masku preko koje se rajski plin udiše, kaže, izgubila je pojam o vremenu.

- Nisam nimalo osjećala trudove i nisam znala što se događa. Korištenje plina skrenulo mi je misli na nešto sasvim deseto. Rajski plin mi je jako puno pomogao pri porođaju. On je zakon! Nakon sat i pol primalje su mi rekle da sam sasvim otvorena i da ću se poroditi. Nisam bila svjesna da će porođaj krenuti jer nisam osjećala baš nikakve trudove, za razliku od prvog porođaja, kad sam osjetila svaki - kaže Ivana, jedna od dvadesetak rodilja koje su u nepunih mjesec dana za lakši porođaj koristile rajski plin u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:33



Jedino čudno od svega bilo je to što je osjetila da povremeno “fuflja” kad govori. Prije nekoliko dana rodila je drugu djevojčicu te kaže da je razlika u korištenju rajskog plina i porođaja bez njega - ogromna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo je čakovečka bolnica jedna od rijetkih u Hrvatskoj koje pružaju pacijenticama porođaj uz pomoć rajskog plina. Uređaj s rajskim plinom stigao je krajem kolovoza u njihovu bolnicu. Do sada je uz pomoć njega rodilo 20 trudnica.

- Zahvaljujući upravi naše bolnice, koja je na inicijativu Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju nabavila uređaj, našim trudnicama uvelike olakšavamo porođaj. Taj takozvani plin sreće otklanja bol, žene su zadovoljnije, djeluje relaksirajuće i opuštajuće. Može se koristiti samo kod žena koje su imale urednu trudnoću - rekla nam je dr. Sanja Topličanec, pročelnica službe za ginekologiju i voditeljica Odjela rodilišta i rađaonice.

A kako funkcionira?

- Žena udiše plin na masku i sama ga dozira koliko želi. Ako ga više udiše, toliko više bol popušta. Može se koristiti maksimalno šest sati. Medicinski rajski plin sastoji se od 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika te je potpuno bezopasan za majku i dijete. Koristi se uz odobrenje liječnika, a njegovim korištenjem smanjuje se uporaba analgetika te se trajanje porođaja može skratiti i za 2 sata. Uz to se smanjuje broj epiziotomija i carskih rezova - kaže.

Istaknula je da su dosadašnja iskustva pacijentica pokazala kako bi njih 80 posto ponovno koristilo plin na porođaju, za razliku od onih koje su koristile epiduralnu, njih bi to ponovilo tek 30 posto. No u 10 posto slučajeva mogu se pojaviti i nuspojave kao što su povraćanje, vrtoglavica i mučnina kod rodilje, te je bol i dalje prisutna. Tek u 1 posto javlja se osjećaj pritiska u srednjem uhu, nadutosti i umora. Nekim ženama rajski plin uopće ne smanjuje bol.

- Imamo jedan takav aparat i to nam je sasvim dovoljno za sve naše pacijentice - kaže. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam