Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Roditelje najviše brinu dojenje i temperatura - savjeti pedijatra

Roditelje najviše brinu dojenje i temperatura - savjeti pedijatra
1

U knjizi "Pedijatar u kući" su sakupljeni pitanja i odgovori koje roditelji ne stignu ili se ne sjete pitati na pregledu. Knjiga nema kompliciranih liječničkih izraza kako bi bila bliska svima

VIDEO

Prilikom posjeta pedijatru roditelji često ne stignu ili se ne sjete pitati sve što ih brine i zanima u vezi s djetetovim zdravljem. Primarijus mr. sc. Giovana Armano, dr. med. pedijatar, bezbroj puta srela se s pitanjima koja joj roditelji upućuju telefonom nakon pregleda jer su zaboravili ili imaju još neodumica. 

U želji da dodatno pomogne roditeljima, prim. dr. Armano napisala je knjigu u koju je stavila većinu najčešćih pitanja te odgovore liječnika.

- Na pisanje knjige ‘Pedijatar u kući’ ili odgovori na sva pitanja koja niste stigli pitati svog pedijatra ponukali su me česti telefonski pozivi i puno puta ponavljana pitanja roditelja tijekom godina. S obzirom na dugogodišnje iskustvo pokušala sam u ovoj knjižici prikazati što sve roditelje muči, i to ne iz perspektive pedijatra nego iz perspektive roditelja. Najvažnije je educirati roditelje kako bi rast i razvoj djece bio optimalan. Roditelj ne stigne sve pitati kada dođe k liječniku, ne sjeti se, beba plače... Kada dođe doma, shvati da mu pola toga nije jasno pa zove pedijatra, i tako više puta - kaže dr. Armano.

Knjiga je podijeljena na 11 poglavlja, koja se bave sljedećim temama: prehrana bebe, poremećaji i problemi prehrane, njega kože, zubići, psihomotorni razvoj i odstupanja, spavanje, cijepljenje, neke bolesti i simptomi, kronično bolesno dijete, polazak u vrtić te odlazak na godišnji odmor. 

- Tekstove sam pokušala prilagoditi svakome bez kompliciranih latinskih dijagnoza i nerazumljivih medicinskih izraza. Savjeti su jednostavni i primjenjivi, pa mislim da će neki odgovori pomoći roditeljima da riješe nedoumice i pomognu bebi ili starijem djetetu da bolje napreduje. Sve je popraćeno fotografijama i ilustracijama Andree Petrlik Huseinović - objašnjava dr. Armano. 

Najčešća su pitanja kod dojenčadi vezana za dojenje, dohranu te bebin napredak. Kod veće djece uglavnom su to pitanja o temperaturi, kašlju i slično.

- Iz godine u godinu pedijatara je sve manje, sa sve više djece u skrbi, pa ni uz najbolju volju ne stignu sve objasniti na pregledima i u savjetovalištima. Vjerujem stoga da će ova knjiga biti korisna kako roditeljima tako i kolegama - kaže dr. Armano.

Česta roditeljska pitanja pedijatrima

  • Treba li cijepiti dvogodišnjaka protiv rotavirusa? Ne može se cijepiti starije od 6 mjeseci jer ne djeluje.
  • Mogu li početi davati žitarice i koje? Beba je stara 6 mjeseci, jede mrkvu i jabuku i dojim. Možete dati žitarice, počnite s onima bez glutena.
  • Moja curica ima 8 godina i grize nokte. To izgleda ružno, a i može prenijeti kakvu bolest. Kako da je odučim od te navike? U ljekarni se može kupiti lijek kojim se premažu noktići pa ih dijete ne grize zbog neugodna okusa. Pregledom kod psihologa može se ustanoviti postoje li problemi kod djeteta koje grize nokte.
  • Moram li prekinuti dojiti ako ostanem trudna? Ne. Ponekad se dojenje nastavi u trudnoći i kasnije pa mame doje i veće dijete i bebu.
  • Sin od 10 mj. ima kvržice na zatiljku u ravnini uha. Kad izbijaju zubići ili je beba prehlađena, mogu se povećati limfni čvorići. 
  • Kći ima tri godine i prije nekoliko dana pupak joj je postao blago crven. Kaže da je ne boli. Je li to opasno? Postoji li kremica kojom bih to mogla mazati?  Možete pokušati antiseptičkim sprejem za kožu ili antibiotskom kremom. Ako ne pomogne, javite se pedijatru.
  • Curica od dvije i pol godine ima E. coli. Što da radimo? Prevencija su kapi brusnice iz ljekarne. Osim kapi može se dati i sok ili sirup od brusnice.

Predstavljanje knjige je 12. 4.

Predstavljanje knjige “Pedijatar u kući” dr. Giovane Armano je 12. travnja u 18 sati u prostorijama Gradske knjižnice (u Kupoli) na Starčevićevu trgu u Zagrebu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...