Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Roditelji mentalno jake djece nikad ne rade ovih 13 stvari

None Foto: burst.shopify.com

Sva djeca su sposobna razviti mentalnu snagu i jednog dana biti sposobni, sretni i hrabri ljudi. Samo ih moramo podučiti kako da se mentalno razviju i osnaže, kaže psihologinja Amy Morin

U mojih 15 godina kao psihoterapeutkinja, vidjela sam koliko današnjih uobičajenih roditeljskih navika smanjuje mentalnu snagu njihove djece. Kad se roditelji riješe svojih loših navika u odgajanju, tek tad pružaju svojoj djeci mogućnost da ojačaju i postanu bolji ljudi, objašnjava psihologinja Amy Morin koja je napisala i knjigu 13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovih 13 stvari u odgoju treba izbjegavati ako želite odgojiti mentalno snažno dijete koje je spremno suočiti se s najtežim životnim izazovima:

1. Ne priznaju mentalitet žrtve 

Jedinica na testu iz matematike ili izbacivanje iz školskog tima ne čini dijete žrtvom. Razočaranje, neuspjeh i odbacivanje su isto dio života.

Bez obzira koliko su okolnosti nepravedne ili teške, roditelji ne bi smjeli popustiti dječjem samosažalijevanju, već ih usmjeriti na pozitivne stvari i okolnosti u njihovim životima. 

Foto: Dreamstime

2. Ne donose odluke na temelju krivnje

Popuštanje nečemu nakon što ste već rekli ne, zato što vam je dijete tužno ili plače, djeci šalje nezdravu poruku da će postići što žele ako vas natjeraju da se osjećate krivima. Djeci na ovaj način pokazujete da mogu s vama manipulirati.

Svi dobri roditelji ponekad osjećaju krivnju. Ali važno je spriječiti te osjećaje krivnje da upravljaju vašim roditeljskim prosuđivanjem. Držite svoju riječ, pa čak i onda kada se osjećate krivima. 

3. Djeca im nisu centar života

Važno je da su djeca prioritet, ali to ne znači da trebaju biti centar svijeta svojih roditelja. 

- Naučite djecu da su važna, ali ne i najvažnija na svijetu. U ovakvoj okolini ta djeca će odrasti u empatične ljude koji su svjesni svojih snaga i slabosti - kaže psihologinja Morin.

POKRENUO POSAO U AUSTRALIJI Dječaka s autizmom nitko nije htio zaposliti, a sada je on šef

4. Ne pokreće ih strah

Stalna zaštita djece će roditelje poštedjeti mnogih anksioznih situacija tijekom odrastanja, ali će na duge staze ti roditelji svoju djecu naučiti da su krhka.

- Ako želite odgajati hrabru djecu, budite uzor koji potiče suočavanje sa strahovima. Budite vodič, savjetnik, ali nemojte popustiti svojoj želji da ih uvijek štitite. Vaša djeca trebaju iz prve ruke iskusiti svijet - objašnjava Morin

5. Djeca nemaju moć nad njima

Traženje njihovog mišljenja ili postavljajući ih u situacije u kojima moraju birati - djecu osnažuje. Ali, te odluke i izbori trebaju biti na njihovoj razini. Na odluku o seljenju u drugi grad radi posla oni ne bi smjeli imati ikakvog utjecaja. Tretiranje djece kao jednakih, ili još gore, poput šefova, šteti njihovom razvoju.

- Pokažite svojoj djeci da cijenite njihova mišljenja. Ali jasno im dajte do znanja da ste vi vođa. Uspostavite obiteljsku hijerarhiju koja vašoj djeci pruža mogućnost da posluša što roditelji traže od njega i to učini, pa čak i onda kad to ne želi - savjetuje.

486024756 | Autor: Tom Wang Foto: Tom Wang

6. Ne očekuju savršenstvo

Djeca će nastojati ispuniti vaša očekivanja sve dok su ta očekivanja realna. Ako očekujete savršenstvo, odlučit će da nema smisla pokušavati.

Naučite djecu da ne moraju biti najbolji u svemu što rade. Pomozite im danas da postanu malo bolji nego što su bili jučer.

7. Ne dopuštaju djeci da izbjegavaju obveze

Mnoga istraživanja pokazuju važnost uključivanja djece u kućanske poslove. Ipak, samo 28 posto djece obavlja kućanske poslove.

- Ako želite odgajati djecu koja će jednog dana postati odgovorne odrasle osobe, dajte im puno odgovornosti. Neka spakiraju vlastite ručkove, pomažu u svakodnevnim poslovima i prepustite im brigu o vlastitim stvarima - piše Morin u svojoj knjizi.

PODJELA PO KARAKTERU Američki psiholog: Sva djeca se dijele na maslačke i orhideje

8. Ne štite svoju djecu od neugodnih osjećaja

Iako je prvi instinkt zaštititi dijete od neugodnih iskustva i povrijeđenih osjećaja, treba ih pustiti da sve to prožive. Teškoće su dio života. 

Djeci je potrebno iz prve ruke iskusiti neugodne osjećaje kao što su tuga, tjeskoba i nelagoda. Uz podršku roditelja, oni će razviti samopouzdanje i vjeru u sebe da mogu podnijeti sve poteškoće koje im život donese.

9. Ne smatraju se odgovornima za to kako se njihova djeca osjećaju

- Ako svaki put kad vam je dijete tužno vi ga pokušavate oraspoložiti, zabavljate ga kad mu je dosadno ili ga smirujete kad je uznemireno, vi preuzimate odgovornost za njihove osjećaje - objašnjava.

- Naučite svoju djecu kako sami upravljati svojim raspoloženjem. Odrastat će i postati nezavisne odrasle osobe koje ne trebaju druge ljude da reguliraju njihove osjećaje - dodaje Morin.

Foto: Dreamstime

10. Puštaju svoju djecu da rade greške

Nemojte im baš svaki put pregledavati zadaću ili ih upozoravati na loš izbor. Nemojte ih sprječavati da rade greške. Prirodne posljedice su neke od najvećih životnih učitelja.

Neka ponekad pogriješe, vi im uvijek možete pomoći da se vrate na pravi put i oporave od te greške. Naučite ih da su njihove greške prilika da postanu mudriji i jači, piše Success Magazine.

11. Razlikuju disciplinu od kazne

- Kazna je namijenjena nanošenju patnje. S druge strane, disciplina je podučavanje djece da budu bolji - tvrdi Morin.

- Nemojte odgajati djecu koja će se bojati nešto napraviti kako ne bi imali problema kod kuće. Koristite posljedice njihovih odluka u smislu alata za učenje koji će im omogućiti da budu samodisciplinirani i da svaki izbor bude lekcija za sljedeći - dodaje.

'TRINEJDŽERI' Imajte strpljenja: Ponašaju se kao tinejdžeri već s 3 godine

12. Ne izbjegavaju rasprave

Iako vam popuštanje djetetu koje plače momentalno olakšava život, ti prečaci će se na kraju osvetiti i roditeljima i djeci. 

- Primijenite odgođeno zadovoljstvo i pokažite svojoj djeci da ste dovoljno jaki da se držite svojih odluka. Naučit ćete ih da su dovoljno jaki da postignu svoje dugoročne ciljeve unatoč iskušenjima da krenu 'lakšim putem' - kaže.

13. Ne žrtvuju svoje vrijednosti

Biste li radije da vam učitelj kaže da je vaše dijete najpametnije ili najljubaznije dijete u razredu? Lako je zapetljati se u svakodnevnom kaosu i izgubiti iz vida ono što vam je najbitnije.

- Pobrinite se da vaši prioriteti u odgoju odražavaju vaše vrijednosti. Ugradnja vrijednosti u djecu daje im snagu koja im je potrebna da žive smislene živote - savjetuje psihologinja.

- Važno je izgraditi snažni mentalni sklop kod djece. Mentalno jaka djeca imaju mentalno jake roditelje. Zato budite dobar uzor i redovito vježbajte svoje mentalne mišiće. Uspostavite zdrave navike, kao što je vježbanje pozornosti i zahvalnosti. Kao obitelj, izazivajte jedni druge da ojačate i postanete bolji - zaključuje Morin.

OVO SU NAJSEKSI ZNAKOVI ZODIJAKA: Mračnim Škorpionima nitko ne može odoljeti, ali oni nisu jedini

Komentari (6)
  • Svojima ću uvijek rado poslužiti kao "pomoćni kotač", no na žalost gledam kako puno roditelja svojoj djeci služi poput invalidskih kolica. :(

    8. 1. 2019,   12:25
  • Djeci treba posvetiti vrijeme. I uložiti truda za napraviti upravo ovo iz članka. Ponekada nije lako, ali pravilno odgajati djecu bi trebao biti priritet svih roditelja.

    8. 1. 2019,   22:07
  • Ne očekuju savršeno. To se slažem..i djeca im nisu centar svijeta

    8. 1. 2019,   15:21