Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Roditelji se boje simptoma koji se pogoršavaju noću

None Foto: Fotolia 4

Roditelji često nisu sigurni trebaju li zvati liječnika ili pričekati jutro, no ako mislite da je vaše dijete u opasnosti najbolje je što prije otići u bolnicu

Simptomi mnogih dječjih bolesti pogoršavaju se tijekom noći. Budući da je noć, liječnici ne rade i malo tko razmišlja jasno nakon buđenja pa mnogi nerijetko paničare. Roditelji često nisu sigurni trebaju li zvati liječnika ili pričekati jutro, no ako mislite da je vaše dijete u opasnosti, primjerice ima visoku temperaturu i izgleda onemoćalo, teško diše, ima neobičan osip ili napadaj, odmah zovite liječnika, Hitnu pomoć ili 112. U slučajevima u kojima situacija nije alarmantna, a dijete se osjeća loše, možete mu privremeno pomoći. Laringitis ili krup čest je kod novorođenčadi i djece do tri godine. Karakteriziraju ga teško disanje i oštar kašalj koji podsjeća na lavež pasa. Najčešće se simptomi pogoršavaju noću jer se protok krvi u respiratorni trakt mijenja nakon što dijete legne. Pomozite mu tako da zatvorite sve prozore i vrata u kupaonici te pustite toplu vodu iz slavina da se nakupi para. Sjedite s djetetom u kupaonici oko 15 minuta.Potom ga dobro obrišite te umotajte u toplu odjeću i deku te sjednite s njim na hladan noćni zrak. Para će opustiti i pročistiti dišne puteve, a hladan zrak smanjiti oticanje grla. Dijete će “prodisati” i uspjeti ponovno zaspati, a ujutro ga odvedite liječniku.

Oblozi se umataju u suhe ručnike
Tjelesna temperatura uobičajeno raste uvečer, no ako dijete ili novorođenče mlađe od tri mjeseca ima temperaturu veću od 38°C, odmah zovite liječnika. Za skidanje temperature najučinkovitiji su hladni oblozi, koji se stavljaju na prsa i prekriju suhim ručnikom, tekućina, i ako je potrebno, paracetamol, napominje liječnica Mirjana Kolarek-Karakaš iz Pedijatrijske ordinacije u Varaždinu.

Upalu uha ublažit će maslinovo ulje
Upala uha, bilo da je riječ o infekciji srednjeg uha ili kanala, može biti vrlo bolna tijekom noći. Ležanje povećava nakupljanje tekućine i stvara dodatan pritisak na upaljeno područje. Za privremeno uklanjanje boli zagrijte žlicu maslinova ulja da bude topla, ali ne vruća. U upaljeno dječje uho stavite od dvije do tri kapi. To će opustiti membrane i odmah mu pomoći. Pomoći će i prislanjanje vlažnog ručnika na uho.

Antihistamin i pumpica za napadaje
Pri astmi i alergijama razina kortizola opada noću, a on djeluje preventivno na astmu. Istodobno razina histamina raste potičući brojne simptome alergije i astme. Dobije li dijete alergijski napadaj noću, antihistamin trebao bi odmah ublažiti stanje, no prije uporabe se obavezno raspitajte kod liječnika smije li ga dijete uzimati. Kod astme inhalator će smanjiti simptome, no ako se napadaji ponavljaju, otiđite liječniku.

Otežano disanje
Začepljenog nosa dijete teško može zaspati pa mu prije spavanja stavite kapi ili sprej koji sadrže sol, što će omekšati membrane i otopiti sekret

Svrbež i opekline  
Osjećaj svrbeža zbog ugriza kukca ili opeklina ublažit će kupanje hidratantnim gelom prije spavanja i ako namažete dijete losionom za suhu kožu

Komentari (1)
  • Pa dobro jeli ovdje itko normalan?Svaki,ali baš svaki otorinolaringolog ce vam reci da se u uho ništa nesmije sipati,a pogotovo ne maslinovo ili neko drugo ulje.To ce samo razbuktati upalu jer se tim putem unose razne nečistoče i bakterije.Za upalu uha postoje antibakterijske kapi koje su sterilne.Ja sam zbog babskih priča doživio 3 operacije,ostao bez bubnjića,slušnih košćica i svega u lijevome uhu jednom riječju gluh sam ko top na to uho,pa vi sad i dalje sipajte djeci razno razne domaće \"priravke\".

    20. 4. 2010,   06:30