Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Roditelji su kćeri u očaju gurali lijevak u grlo da bi nešto pojela

Ortoreksija nervoza je fiksacija isključivo na 'čistu, zdravu ili ispravnu' hranu, a ne na količinu. S četrnaest godina, u želji da ima savršenu figuru, počela je birati hranu, a onda je i prestala jesti...

Ashlee Thomas (17) je bila uvjerena da može dobiti kile samo dišući, a sada je ispričala svoju strašnu priču o borbi koji vodi s anoreksijom.

Australska tinejdžerica izjavila je da je u dobi od samo 14 godina razvila poremećaj u prehrani zbog stalnog pritiska društvenih mreža i medija koji su promovirali mršavost.

PREPOZNAJTE RANE SIMPTOME Iskustva Hrvata: 'Moždani udar sam preživjela sa 17 godina...'

Problem koji je započeo s odustajanjem od bijelog kruha i riže je brzo doveo do prehrane bazirane na zelenim sokovima i napornim treninzima usred noći.

Kako je vrijeme prolazilo, Ashlee je bila sve mršavija i mršavija, bez energije te je izgledala stalno bolesna, a njezini roditelji Kendall i Andrew nisu znali kako bi joj mogli pomoći te su je počeli prisilno hraniti. Hranili su svoju ozbiljnu anoreksičnu kćer čak sedam puta dnevno u očajničkom pokušaju da ju održe živom.

- Morali su mi gurnuti lijevak u grlo i hraniti me tekućom hranom jer nisam htjela ništa jesti - rekla je Ashlee.

- Dovodila sam svog oca u situacije gdje mi je doslovno morao na silu otvarati čeljust i gurati lijevak u grlo kroz koji me je hranio. I to sve zato što sam odbijala jesti. Umirala sam njima pred očima - ispričala je Ashlee.

Rekla je da je tri godine ranije većinu svojeg vremena provodila na društvenim mrežama zahvaljujući kojima je postala opsjednuta 'čistom prehranom'. Nakon što joj je prijateljica rekla da ima mlohavi trbuščić, Ashlee je odlučila promijeniti prehranu, počela je 'zdravo jesti', sve u želji da što prije postane fit. 

Nažalost, njezin trud da se zdravo hrani je brzo prerastao u opsesiju. Željela je biti poput tih influencera s društvenih mreža, pratila je sve što su radili i imitirala njihove živote, što ju je na kraju skoro ubilo, kad je u potpunosti prestala jesti. 

Liječnici upozoravaju da utjecajni influenceri na društvenim medijima kod mladih potiču poremećaj prehrane koji se zove 'ortoreksija nervoza' - stanje koje uključuje simptome opsesivnog ponašanja u potrazi za 'čistim životom'.

- Te cure su se stalno fotografirale u badićima i s hranom u rukama ili su se snimale tijekom kupnje hrane u dućanu i pokazivale namirnice zahvaljujući kojima su tako vitke - prisjetila se Ashlee.

ŽIVJELA JE OSAM DANA Beba zbog puse dobila herpes koji joj je 'pojeo' pluća i mozak

Objasnila je kako influenceri na društvenim mrežama šalju poruke poput 'što biste trebali jesti i što ne biste trebali jesti' ili 'ovo sam radila i jela kako bih imala ovakvu figuru'.

- Ono što sam ja vidjela je bilo savršeno tijelo, kakvo sam i ja htjela imati. Imala sam cilj i pobožno sam pratila sve što su objavljivali. Kad sam počela mršavjeti puno ljudi mi je prišlo s izjavama poput: 'izgledaš nevjerojatno' ili 'baš si fit' čime su poticali moje ponašanje i hranili moju bolest misleći da je to što radim zdravo i dobro za mene - objasnila je  Ashlee.

- U to vrijeme sam mislila da imam potpunu kontrolu nad svojim životom i tijelom, ali u biti sam potpuno izgubila sebe - dodala je.

U jednom trenutku Ashleeni roditelji više nisu znali što da rade kako bi joj pomogli i odlučili su ju hospitalizirati. Objasnili su za Daily Mail kako su se ponekad osjećali kao da muče svoju kćer samo da bi ju natjerali da nešto pojede

NIJE BOLEST, VEĆ POREMEĆAJ Ovako prepoznajte poremećaj mucanja kod djece i pomozite

- Kad smo shvatili kakvu bitku Ashlee vodi sama sa sobom, stvari su postale nepodnošljive. Imali smo 'poltergeista' sa svim što to prati - vrtjela je glavu unatrag, prevrtala oči, vrištala i bacala se... Stvari koje čovjek vidi u filmu mi smo imali doma - prisjeća se Andrew.

- Samo što se nismo počeli opraštati s njom - dodala je Kendall kroz suze. 

Tri godine kasnije nakon što je pronašla snagu da promijeni svoje ponašanje i pobijedi poremećaj koji je imala, Ashlee danas ne prati društvene mreže.

Ortoreksija nervoza

Ortoreksija nervoza je fiksacija isključivo na 'čistu, zdravu ili ispravnu' hranu, a ne na količinu koja se konzumira. Sve češće, sve veći broj ljudi, iz prehrane izbacuje cijele grupe namirnica, smatrajući da je to jedini način da budu zdravi i puni 'pozitivne' energije.

Problem je što je to postao globalni trend na društvenim mrežama koje imaju sve više utjecaja na mlade ljude i njihove životne izbore. 

Ovaj trend je jako opasan jer je isključiv, pa bi se svatko tko razmišlja da iz prehrane izbaci cijeli niz namirnica prvo trebao posavjetovati s doktorom i nutricionistom.

STRUČNJACI DOKAZALI Naša tijela prepuna su plastike: Jedemo je, pijemo, udišemo...

Uz to što je nezdravo izbaciti cijeli niz namirnica iz prehrane, svaki organizam je drugačiji i drugačije će reagirati na hranu koju čovjek jede. Netko voli i može većinu vremena jesti sirovu hranu, a nekome to neće odgovarati - bit će stalno gladan jer, na primjer, njegov organizam ne može tu količinu sirove hrane probaviti. 

Ortoreksija nervoza kod pojedinca uzrokuje veliki stres u trenucima kad osoba smatra da je nešto krivo pojela. Tada postaje uznemirena i osjeća grižnju savjesti što pokušava onda 'ispraviti' jedući hranu koju smatra 'zdravom i korisnom'.

PLANIRA SVOJ SPROVOD Zabrinula ju duga mjesečnica pa saznala da umire od raka...

Ona može imati jako negativne posljedice na pojedinca - društvena izolacija, fizičko i emotivno propadanje, psihičke probleme, a zna završiti i smrću kad zbog restriktivne prehrane i gladovanja otkaže srce.

Komentari (17)
  • To je ta predpubertetska i pubertetska dob lad su djeca najugroženija i pod utjecajem "influencera"

    30. 10. 2018,   07:18
  • mediji imaju vrlo jak utjecaj jer su stalni i sveprisutni. To sva struka na psihickom polju dokazuje. lako je drugome rec da je labilan.

    30. 10. 2018,   07:58
  • danasnji problem je sto djecu nitko ne uci razliku izmedu maste i stvarnosti........kao neki dan dolaze roditelji od jedne male (cca 14god) jednom decku koji u autu na naslonu od glave ima masku(tipa vrisak) i seru decku da kak moze strasit djecu da njihova mala nemre spavat jer je vidjela tu masku......i to se odvijalo sve pred skupinom malih vatrogasaca (cca 15 djece od 6 do 14 god) koji vriste od smijeha jer njima je ta maska smijesna i bas fora a ova je se boji......znaci najveci problem danas je sto roditelji ne uce svoju djecu razliku izmedu stvarnog zivota i fantazije.....a i definitivno moras uz sve to biti i labilna osoba da padas da te imaginarne standarde

    30. 10. 2018,   07:55