Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Roditeljima ništa nije teško' je mit koji vodi u preopterećenost

'Roditeljima ništa nije teško' je mit koji vodi u preopterećenost
1

Izgaranje je prevelika iscrpljenost koju obično ga prate osjećaji preplavljenosti, fizičke i emocionalne iscrpljenosti, emocionalno udaljavanje od vlastite djece i osjećaj da smo zakazali

VIDEO

Preopterećenost roditelja može za dijete imati ozbiljne posljedice, otkrile su dvije su novije studije u kojima je analizirano 1700 sudionika. One su pokazale kako preopterećenost ili 'izgaranje' (engl. burnout) roditelja ima daleko teže i veće posljedice nego što se mislilo, a u njima su sudionici/roditelji nekoliko godina uzastopno popunjavali online ankete o roditeljstvu.

Izgaranje se kod sudionika povezivalo s idejom o bijegu, odnosno fantazijom o napuštanju roditeljstva i svih njegovih stresora - kao i sa zanemarivanjem djece i nasiljem nad njima - u obliku verbalne i psihološke agresiju prema djeci - ali i u obliku fizičke agresiju, npr. šamaranje djeteta ili lupanje po guzi.

U ovim je studijama, smatraju znanstvenici, velika stvar već to što su roditelji očito na pitanja odgovarali iskreno - pogotovo jer je u mnogim ranijim istraživanjima na ovu temu znanstvenike brinulo hoće li ona ikad ikad biti relevantna, odnosno hoće li roditelji biti iskreni o tome koliko je uloga roditelja za njih zahtjevna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Čak 48 posto Hrvata svoj prvi posao traži već u srednjoj školi
Čak 48 posto Hrvata svoj prvi posao traži već u srednjoj školi

Što je 'burnout' ili 'izgaranje'?

'Izgaranje' je sindrom prevelike iscrpljenosti, a obično ga prate osjećaji preplavljenosti, fizičke i emocionalne iscrpljenosti, emocionalno udaljavanje od vlastite djece i osjećaj da smo zakazali kao roditelji. Kad je vezan uz roditeljstvo, pojam izgaranja nastao je 1984. godine, no do nedavno se nije sustavno proučavalo. Američka psihologinja dr. Robin Koslowitz kaže kako je razlog tome taj što je cjelokupni koncept izgaranja ili preopterećenosti roditelja tabu i u današnjem, modernom društvu.

- Stvar je u tome što po mnogima roditelji ne bi trebali osjetiti da im je 'previše' - cijeli nas život izričito i implicitno uče da je roditeljstvo samo po sebi 'nagrada', da nas ono samo po sebi emotivno ispunjava te da će jedan djetetov osmjeh nadoknaditi sve što nam je teško, npr. mijenjanje pelena ili godine buđenja po noći . A to naprosto nije tako, to je zapravo mit koji roditeljima može ozbiljno naštetiti - rekla je dr. Koslowitz za portal PsychologyToday.

Ona kaže kako je 'teret roditeljstva' najlakše zamisliti ako se usporedi sa poslom i prezahtjevnim šefom: čiji su zahtjevi gotovo nemogući, standard za uspjeh se stalno mijenja a ulozi i emocionalni pritisci su visoki. Isto tako, kaže, zamislite da zadaci kao u roditeljstvu nemaju krajnji rok, a u njima se stalno mijenja i konačni cilj, a nemoguće je pobjeći - to su savršeni uvjeti za izgaranje. To prolaze i učitelji i poduzetnici, pa naravno i roditelji - ali često o tome ne mogu ni sam kim razgovarati.

Bivši pilot i studentica: Kad kći i tata rade skupa, Orašar je hit
Bivši pilot i studentica: Kad kći i tata rade skupa, Orašar je hit

- Možemo razgovarati o teškom balansiranju posla i privatnog života, o razlikama u rodnim ulogama i mentalnim opterećenjem vođenja kućanstva i odgajanja djece, ali rijetko kad možemo reći kako samo to što je netko roditelj može učiniti da se osjeća preopterećeno i da 'izgori' - kaže psihologinja.

She loves them so much


Dr. Koslowitz objašnjava i kako su djeca bespomoćna i oslanjaju se na roditelje koji su ključni u dječjem psihološkom razvoju - privrženost ili nedostatak iste određuje djetetov psihološki razvoj pa je 'strašno' uopće i razmotriti mogućnost da roditelji mogu izgorjeti - ali ako o tome ne možemo ni razmišljati, ne možemo ništa po tom pitanju ni napraviti.

- Stvar je u tome što ne možemo dati ono što nemamo. Ako sami nismo stabilni i 'svoji' ne možemo ni dati privrženost i ljubav. Ako smo pod stresom, ne možemo uvijek reagirati sa strpljenjem i suosjećanjem - a sami bismo trebali znati jesu li preopterećenost i izgaranje kod nas dosegnuli kritičnu razinu. - kaže.

Pravilo zapisivanja 'tri stvari' svakoj će mami uljepšati dan
Pravilo zapisivanja 'tri stvari' svakoj će mami uljepšati dan

A baš kao što svi znamo da mobitele treba napuniti, upozorava psihologinja, moramo puniti i svoje baterije da bismo bili 'prisutni' kao roditelji  - i na to ne treba gledati kao na 'brigu o sebi' već kao na najviši oblik skrbi o djeci. Ironično je, kaže, to što je veza između roditelja i djeteta usko povezana sa raznim benefitima pa i sa zdravljem pa je najgori dio navedenog istraživanja po njoj to što 'izgaranje sprječava roditelje da budu emocionalno prisutni'.

Upset kid daughter feeling sad after fight with mother

- Svijet pogrešno shvaća sa kakvim se sve izazovima roditelj susreće i kako ponekad i jednostavni zadaci poput odvođenja djece u školu, pomaganje u učenju ili spremanje večere, postaju zadaci koji zahtijevaju ogromni napor  - kaže dr. Koslowitz koja roditeljima savjetuje da više brinu o sebi da bi uopće mogli biti tu za svoju djecu. 

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje