Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Roditeljske taktike uz koje dijete bolje i brže uči gradivo

Roditeljske taktike uz koje dijete bolje i brže uči gradivo
1

Gradivo za pet: Pisanje zadaće dok mama i tata rješavaju svoju te suradnja s učiteljem strategije su za aktivno učenje, a najvažnije je napraviti dobar raspored

VIDEO

Kako biste pomogli svom školarcu da uči lakše i brže, najprije s njim napravite raspored njegova “radnog dana”. Zapne li na nekom dijelu gradiva, pomognite mu tako da mu naglas čitate iz udžbenika. Poželjno je da dijete očima prati tekst jer će se tako bolje koncentrirati te će lakše upijati nove riječi. 

Nakon čitanja razgovarajte o tekstu te postavljajte pitanja kako biste se uvjerili je li razumjelo pročitano. Takvim aktivnim pristupom gradivo ćete učiniti zanimljivijim, a sadržaj smislenijim. Nikad ne forsirajte dijete da uči i piše zadaću jer ćete samo pokvariti odnos s njim. Budite taktičar te dogovorite s učiteljem da on preuzme ulogu glavnog autoriteta, a vi preuzmite ulogu asistenta koji je uvijek spreman pomoći djetetu u učenju i rješavanju školskih zadataka. 

Dok dijete piše zadaću, sjednite s njim. Čak i ako mu vaša pomoć nije potrebna, vaša mu je nazočnost važna - stoga, dok dijete radi, vi čitajte knjigu, sređujte papirologiju ili račune. Takva radna atmosfera mira i tišine kod školarca će stvoriti naviku da poslije uči u knjižnici. 

Joooj, samo ne mama i tata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djeca radije surađuju s drugim odraslim ljudima nego s roditeljima. U dogovoru s roditeljima čija djeca idu u razred s vašim formirajte male skupine djece koja će zajedno učiti, a vi se s drugim roditeljima smjenjujte u ulozi pomagača. 

Najteže je prvo na rasporedu

Naučite dijete da sastavi raspored svojih školskih i izvanškolskih obveza. Na vrhu rasporeda učenja neka bude gradivo koje je djetetu najteže jer se njime treba pozabaviti kada mu je koncentracija najveća - dakle, kad je odmorno.

I natuknice se mogu izvježbati

Pokažite djetetu kako da u tekstu izdvoji najbitnije podatke te ih istakne, što će mu pomoći pri ponavljanju. Neka pokuša povezati gradivo s primjerima iz života. Nakon što pročita lekciju, neka je prepriča vlastitim riječima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi