Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rok trajanja čuva zdravlje i zato pišite datum pakiranja

Rok trajanja čuva zdravlje i zato pišite datum pakiranja
1

Majoneza se mora potrošiti u roku od dva mjeseca, meki sir traje kraće od tvrdog, svježe meso čuva se od tri do pet dana, a pečeni odresci se jedu kroz tri dana

VIDEO

Kako biste izbjegli trovanje hranom, zapišite kad ste nešto otvorili i stavili u hladnjak, savjetuju stručnjaci. Primjerice, nakon otvaranja majoneza se čuva u hladnjaku do dva mjeseca. Budući da ima velik postotak masti, neće razviti plijesan i bakterije. No zbog ulja se s vremenom mijenjaju okus i miris koji je ponekad teško otkriti - zato se ne čuva dulje od preporučenog. Kečapi, ulja i preljevi za salate imaju određen rok trajanja, pa ih se pridržavajte. No umake za tjestenine, osobito one od rajčica, nakon otvaranja treba potrošiti za pet dana. Iako ne vidite plijesan, ona je ondje, a ni dugo kuhanje neće ubiti bakterije. 

Ostaci hrane, poput salata od tune, tjestenina ili pizza, dva sata nakon posluživanja moraju se pohraniti u hladnjak, a mogu se čuvati od tri do četiri dana. Osobito treba paziti na dječje kaše od voća ili povrća koje se nakon otvaranja moraju pojesti za tri dana jer postaju izvor bakterija. 

No hrana će dulje trajati uz pranje ruku, osobito meso. U suprotnom će se bakterije s ruku lako prenijeti na namirnice i ubrzati kvarenje.

1-2 dana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U hladnjaku dimljena riba traje do 14 dana
Plava i bijela riba traju dan-dva, kuhana od tri do četiri, a dimljena dva tjedna. Svježi škampi, školjke, rakovi, hobotnice i kamenice čuvaju se do dva dana. Otvorene konzerve s plodovima mora traju od tri do četiri dana.

3-5 dana

Svježa perad traje dan-dva, a pečeni odresci od tri do četiri
Svježi odresci traju tri-pet dana, a kuhani ili pečeni tri-četiri. Svježa piletina i puretina traju dan-dva, a pečeni ili kuhani tri-četiri. No obvezno provjerite je li meso promijenilo miris. 

Do 7 dana

Boja i miris najbolje otkrivaju rok povrća
Povrće se čuva dok ne promijeni boju ili miris ili dok se ne smežura. Primjerice, rajčice traju do pet dana, salata do tjedan, a kuhano povrće i do tri dana.

Obvezno pripaziti na rok trajanja
Mlijeko je najbolje potrošiti u roku od tjedan dana, no može trajati i do tjedan nakon isteka roka. Jogurt se čuva od tjedan do dva, a otvoreno kiselo vrhnje ne preporučuje se čuvati dulje od dan-dva.

Kuhana šunka čuva se do tjedan dana
Šunka se čuva od tri do pet dana, a cijela kuhana tjedan dana. kriške kuhane šunke u hladnjaku se mogu čuvati od tri do četiri dana. Slanina traje tjedan dana, svježe kobasice dan-dva, kuhane tri-četiri dana, a sušene neograničeno.

Do 30 dana

Voće se u hladnjaku čuva i do mjesec dana
Kruške, breskve, šljive, nektarine i marelice u hladnjaku mogu trajati od dva tjedna do mjesec dana, jabuke mjesec dana, a banane tjedan.

3-4 tjedna

Što je sir tvrđi, to dulje traje u hladnjaku 
Pazite na rok trajanja sira te uvijek provjerite ima li plijesni i je li promijenio miris. Meki sirevi u hladnjaku traju tjedan dana, a tvrdi od tri do četiri tjedna.

3-5 tjedana

Jaja su svježija ako se čuvaju u hladnijem dijelu
Svježa jaja preporučuje se čuvati na najnižoj polici iza ostalih namirnica jer je ondje hladnije, a traju od tri do pet tjedana. Žumanjci i bjelanjci traju od dva do četiri dana, a tvrdokuhana tjedan dana.

3-4 mjeseca

Maslac traje i do četiri mjeseca
Maslac je najbolje čuvati na početku police ili u vratima jer će se tako lakše mazati i rezati, a traje tri-četiri mjeseca. Neotvoren margarin može se čuvati od četiri do pet mjeseci, no otvoren se mora potrošiti za mjesec dana.

Zlatna pravila za sigurno zamrzavanje

Zamrznuti se može gotovo sva hrana, osim u konzervi i jaja u ljusci. Da bi se uništile sve bakterije u namirnicama, idealna temperatura u zamrzivaču je -18°C ili manje. Također, osim u originalnom pakiranju, namirnice je dobro staviti i u plastičnu vrećicu. Iz vrećica je potrebno istisnuti zrak, a ako se hrana čuva u posudi, treba je napuniti do vrha. No zamrzavate li juhe ili umake, nemojte sasvim napuniti posudu jer će povećati obujam. Kuhana jela prvo se trebaju dobro ohladiti, a tek onda staviti u zamrzivač. Hranu je najbolje odmrznuti u hladnjaku jer je tako manja opasnost da u nju prodru mikrobi. 

Ako želite ubrzati proces, vrećicu ili posudu uronite u vodu. Ne preporučuje se vratiti odmrznutu hranu u zamrzivač, jedino ako je prvo skuhate. 

Do tri mjeseca

Tjestenina i krumpir se ne zamrzavaju
Svježi kruh, peciva, kolače od dizanoga, prhkog i lisnatog tijesta te torte, kvasac i lisnato tijesto čuvajte do tri mjeseca. Tjesteninu, rižu, puding i kuhani krumpir bolje je ne zamrzavati. 

3-6 mjeseca

Namaze i mlijeko bolje je ne zamrzavati
Kremaste sireve i mlijeko bolje je ne zamrzavati jer će izgubiti okus i teksturu. Tvrđi sir se može čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci, a ako se pojavi plijesan, neće škoditi siru. otvoreni sladoled ne držite dulje od tri tjedna, a zatvoreni dva mjeseca. 

Masnija riba u zamrzivaču traje kraće od posnija
Riba za zamrzavanje mora biti svježa te dobro očišćena, a ako je veća, izrezana na filete. Dobro ju je prvo umotati u foliju, a tek onda u plastičnu vrećicu. Masnija riba poput skuše ili soma trajat će tri mjeseca, a posnija poput bakalara šest mjeseci. Školjke čuvajte tri do  šest mjeseci.

8-12 mjeseci

Šećer ili sirup čuvaju okus i boju voća
Najbolje je zamrznuti svježe ubrano voće, koje ne smije biti zeleno ili prezrelo. Ogulite ga, očistite od sjemenki i narežite. Prije nego što voće zatvorite u vrećicu, istisnite sav zrak. Šećer ili sirup sačuvat će mu boju. 

Ne treba odmrznuti povrće prije kuhanja
Većinu povrća je prije zamrzavanja poželjno blanširati, odnosno uroniti na dvije-tri min u kipuću vodi, a onda odmah ohladiti. Dobro ga osušite, a potom stavite u zamrzivač. Odmrzavanje prije kuhanja uglavnom nije potrebno.

Do 12 mjeseci

Izmiješana jaja traju i do 12 mjeseci
Ne mogu se čuvati u ljusci jer bi pukla, ali zato izmiješana u zamrzivaču mogu trajati i do 12 mjeseci. Ako čuvate bjelanjke i žutanjke odvojeno, dodajte im malo soli ili šećera kako ne bi poprimili gumenastu teksturu. 

Guska se čuva kraće od purice ili kokoši
Gulaše ili složence s mesom u zamrzivaču je bolje ne čuvati dulje od dva mjeseca, kao ni kuhanu šunku. Mljeveno meso držite tri-četiri mjeseca, odreske 6-12, cijelu kokoš ili puricu 12 mjeseci, gusku ili patku šest, sirove ili kuhane kobasice ne dulje od dva mjeseca, a jetrica tri mjeseca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...