Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Rosalia Mera i Zara: Odlazak najbogatije mudre žene mode

Rosalia Mera i Zara: Odlazak najbogatije mudre žene mode
1

Rosalia je naučila djevojke da si tjedno mogu priuštiti novi komad trendi odjeće. A čak i prije nego ga namjeravaju oprati, ona im već nudi novi, još zanimljiviji model

VIDEO

Kad je neki dan objavljeno da je umrla Rosalia Mera (69), osnivačica razvikane modne kuće Zara, poslovni su časopisi u prvom redu isticali njezino bogatstvo, odnosno status najbogatije Španjolke. Modni su pak časopisi isticali i poslovni i modni uspjeh kao “vezanu politiku”. Malo tko se, međutim, bavio pravom socioekonomskom analizom Zare kao fascinantna spoja poslovne i kreativne strategije koja je donijela sasvim novo ponašanje u modnom svijetu!

Bila je radišna kći električara i mesarke, a osnovnu školu je prekinula s 11 da bi postala švelja

 I to na globalnoj razini. Teška čak 5,5 milijardi dolara, Mera je na glasovitoj Forbesovoj listi proglašena i najbogatijom ženom na svijetu koja je bogatstvo stekla vlastitim radom. Bio je tu, dakako, još netko: Merin suprug Amancio Ortega s kojim je 1975. osnovala Zaru. On je 1986. postao bivšim suprugom, ali bivšim nisu postale njihove poslovne veze. Ortega je i dalje većinski vlasnik Zare, procijenjen na 55 milijardi dolara. Mera se u mirnije vode povukla 2004. ali joj je reputacija i dalje rasla. 

Nije ni čudo, ona je jedan od glavnih aktera “španjolskog poslovnog čuda” u području mode, koje se događalo ‘70-ih godina prošlog stoljeća kad je Španjolska posve promijenila poslovno-proizvodnu strategiju, angažirala sve stručne i sposobne snage i od minorne modne zemlje postala vodećom! Mera i Ortega stvorili su megakuću koja danas zarađuje 15,9 milijardi eura, ima šest tisuća prodavaonica u 86 zemalja! Fascinantno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žestoko se borila za prava žena, nesebično pomagala svima, posebno mentalno hendikepiranoj djeci

Sve to dolazi zahvaljujući dobro promišljenu programu. Evo posljednjeg primjera. Zara u novom lookbooku koji je Patrick Demarchelier snimao na londonskim ulicama  za predstojeću modnu jesen i zimu nudi nekoliko stilskih smjerova koji se “unakrsno” daju sjajno kombinirati. U ponudi je djevojački ženstven cvjetni uzorak u lakim modelima haljina i košulja. Tamna podloga povezuje taj cvjetni dezen s kariranim štofovima. 

Krupni crno-crveni karo pojavljuje se u toplijim modelima voluminoznih košulja, haljina, udobnih kraćih kaputa sa ili bez “krznene” podloge. Tu su i modeli s vječnom inspiracijom - izgledom školarki. Jedno je jasno: robna je kuća mudro pokupila u mrežu pojedinosti s fashion weekova stvarajući fluidan stil koji će ponuditi po pristupačnim cijenama. Tako se za malo novca može biti u dosluhu s najskupljim idejama sezone. 

Ta demokratična crta učinila je Zaru slavnom, dakako i njezinu “mamu” Rosaliju Meru! Najvažniji potez  njezine ekipe bio je odbacivanje zastrašujuće inercije modne industrije ‘70-ih: šest mjeseci je trebalo industriji od ideje do realizacije modne sezone. Zari je za cjelokupni proces trebalo deset dana! U tome je njezina revolucionarna narav. Brza, promptna ponuda, uvijek nova, uvijek u stilu najvećih dizajnera, i jednako brzo povlačenje proizvoda koji se ne bi munjevito brzo prodali. Umjesto inercije Zara je ponudila modnu akceleraciju! 

Zato danas u kuće poput nje djevojke ulaze pet puta češće negoli u druge dućane. Rosalia Mera naučila je djevojke da si tjedno mogu priuštiti novi komad trendi odjeće. A čak i prije nego ga namjeravaju oprati, ona im već nudi novi, još zanimljiviji model! 

Jedan dio dakako ostaje u dućanu kao mamac za djevojke koje hoće kupiti model kakav im se svidio na drugoj mladoj ženi...Cijela se mudrost sastojala u preuzimanju (zapravo imitaciji, razradi ili kopiji) ponuđenih dizajnerskih ideja koje se pretvaraju u masovnu modu, u strogo kontroliranom proizvodnom i prodajnom procesu. Posrijedi je zapravo svojevrsni postmodernistički model kreiranja, postmodernistički melanž u kojem su, dakako, legalni citati ideja drugih autora. Njih pak realizira Zarin dizajnerski tim. 

Ne znamo je li gospođa Rosalia Mera imala baš tako razrađen plan kad je u modnom poslu startala s izradom kućnih haljina, “šlafroka”. No i iz malih stvari nastaju velike. I Benetton i Stefanel i Missoni i mnogi drugi počeli su tako, s prodajom na štandovima ili spajanjem različitih vunenih niti i restlova. I nitko se od njih ne stidi osvrnuti se na svoj početak! Na svojih ruku djelo. Pa nije ni gospođa Mera.   

Megakuća koja se smatra španjolskim poslovnim čudom

Zajedno sa suprugom Amanciom Ortegom Rosalia je 1975. osnovala Zaru koja danas zarađuje milijarde dolara. Upoznali su se 1966. u tvornici gdje je Rosalia šila, a on bio dostavljač. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru