Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Roštilj iz snova: Meso i voće u najboljim grill kombinacijama

Roštilj iz snova: Meso i voće u najboljim grill kombinacijama
4

Prije pečenja meso mora biti na sobnoj temperaturi, govedina je bolja uz malo maslaca, a za pravo uživanje dovoljni su sol i papar, savjetuju znalci roštilja

VIDEO

Slavni chef Gordon Ramsay savjetuje da se muškarci uopće niti ne približavaju roštilju. Njih krivi za sve noćne more roštiljanja, a ako se baš moraju primiti posla, neka nipošto ne piju alkohol.

Kad ste se dogovorili hoćete li vi ili vaša bolja polovica pripremiti meso, Ramsay kaže da je najvažnije da se meso na roštilju ne osuši, pa u ruci imajte grančicu ružmarina koju umočite u ulje i nekoliko puta premažite odreske. Chef za roštiljanje preporučuje tzv. ribeye-odrezak. Prije pečenja dobro ugrijte roštilj, a ako meso na sebi ima masnoće, odstranite je tek nakon pečenja. 

- Filete i ribeye-odreske, koji se režu od šestog do dvanaestog rebra govedine, prije pečenja premažite s malo maslaca.

Odlučite li se za pripremu ribe na roštilju, pržite je u foliji, a isto vrijedi i za povrće te morske plodove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američki chef Michael Lomonaco kaže da su za roštilj najbolji goveđi odresci od potrbušine, a prije pečenja važno je da meso bude na sobnoj temperaturi. 

- Ne pretjerujte sa začinima. Meso je dovoljno posoliti krupnom solju, a tek nakon pečenja popapriti - savjetuje ovaj stručnjak za odreske. 

"Prošetajte" meso po roštilju

Pomičite meso po roštilju. Svaki roštilj zbog ugljena na različitim je mjestima različito ugrijan. Kako bi se meso što bolje ispeklo, treba ga pomicati i rotirati s obzirom na debljinu i veličinu odreska, kaže Lomonaco. Treba zapamtiti i da se meso oko kostiju sporije peče, a idealno je srednje pečeno meso.

Neka se meso "odmara" pet minuta

Chef Lomonaco ističe da je najvažnije ostaviti meso da odstoji od pet do deset minuta prije posluživanja.

- Ako ga odmah zarežete, izgubit će sve sokove i osušiti se, a nakon stajanja sva sočnost ostat će u odresku - objašnjava.  

Riba napunjena začinima

Odlučite li se za pripremu ribe, utrobu joj napunite smjesom suhih začina - ružmarinom, origanom i kaduljom. Prstima gurnite začine prema glavi da ne bi ispadali. Riba se peče na umjereno ugrijanom roštilju, a i zarežite je na nekoliko mjesta. 

Voće sa žara uz sladoled, ali i uz meso

U sezoni roštiljanja obogatite jelovnik ukusnim sezonskim povrćem s roštilja - uz rajčice roštilj najviše vole patlidžani, tikvice, luk i kukuruz. Kako bi povrće s roštilja ispalo što sočnije, držite se nekoliko jednostavnih savjeta. 

Pazite da je roštilj čist kako biste spriječili lijepljenje povrća za rešetku. Nemojte pomicati povrće po roštilju - kad ga jedanput stavite na roštilj, neka i ostane na tome mjestu dok ne bude gotovo. Pazite koje povrće gdje pečete - paprike su mesnatije pa ih pecite na najtoplijemu mjestu, a rajčice na mjestu na kojem je toplina slabija. No osim sezonskog povrća, za roštilj možete iskoristiti i sezonsko voće, bilo da ga radite u slatkoj ili slanoj varijanti. 

Slatka će varijanta uključivati marinadu na bazi šećera ili meda, a vruće će pečeno voće savršeno nadopuniti okus hladnog sladoleda. 

Voće se kombinira i s mesom, za slane varijante, bilo kao umak ili kao salata. Iako možda neuobičajen način pripreme voća, toplina roštilja dat će mu izvrstan okus jer će se šećeri iz voća karamelizirati nad otvorenom vatrom.

Grillana palenta s povrćem

Ražnjiće od paprike, luka i gljiva koje ste posuli omiljenim suhim začinima poslužite s grillanom palentom. Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju pa je poravnajte u kalup za pečenje. Zapecite je u pećnici tek nekoliko minuta pa narežite na komade. Ugrijte roštilj i pržite je nekoliko minuta. 

Ne okreći namirnice svako malo

Chef Bobby Flay kaže da namirnice ne treba stalno okretati.

- Ne okrećite ih svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim. Tek nakon nekoliko minuta okrenite namirnice hvataljkama.

Za roštilj je bolje tvrđe voće

Chef Johnny Collante kaže da je na roštilju od voća najbolje pripremiti kruške, jabuke i breskve.

- Kada kupujete voće za roštilj, odlučite se za ono koje još nije potpuno zrelo. Budući da je tvrđe, dovoljno će omekšati na roštilju i neće se raspasti. Za ovo voće dovoljna je minuta ili dvije sa svake strane - kaže kuhar.

Čist roštilj je pola posla

Kuhar Emeril Lagasse ističe važnost čistog roštilja. 

- Prije roštiljanja zagrijte roštilj i ostavite rešetku da se grije 15 minuta. Zatim maknite rešetku i četkicom je dobro iščetkajte - ispričao je. Nakon toga ostavite da se grije najmanje 30 minuta.

Dobitne grill kombinacije

Uz savjete najboljih kuhara pripremili ste najsočnije namirnice s roštilja, a sada ih poslužite uz umak chefa Gordona Ramsaya. 

Ugrijte ulje u tavi, dodajte luk i češnjak te začinite solju i paprom. Umiješajte i malo šećera pa pržite dok luk ne omekša. Dodajte papriku u prahu i pržite 10-15 min dok se luk ne karamelizira. Ulijte ocat pa umak worcestershire i umak od rajčice. Kuhajte osam minuta te maknite s vatre. 

Kuhar Michael Lomonaco odaje tajnu kako ispeći meso prema vašem ukusu. Pritišćite ga dok se peče na roštilju kako biste odredili kada je dovoljno tvrdo. Tvrdoću ćete najbolje ocijeniti “testom prsta” - tako da stisnete šaku i pritisnete dio kože između kažiprsta i palca. Kada je šaka jako stisnuta, dio između tih prstiju je onoliko tvrd koliko i jače pečeno meso. A slabije stisnuta šaka test je za srednje pečen odrezak.

Najbolji umak za povrće s roštilja

Tikvice ili drugo povrće sa žara poslužite uz umak od kapara i inćuna. U tavi zagrijte ulje i pirjajte kapare oko dvije minute. Smanjite plamen i pržite ih još četiri minute. Stavite ih na kuhinjski ručnik da se ocijede. U to ulje dodajte inćune i zgnječeni češnjak. Pustite da krčka desetak minuta.

Osvježavajući preljev

Pikantno meso s roštilja, poput ljutih kobasica, poslužite uz omiljenu sezonsku salatu koju prelijte preljevom od jogurta. Pomiješajte jogurt, malo vrhnja, majonezu, sol, papar i zgnječeni češnjak. Možete dodati i sitno sjeckane kapare ili inćune, ali u tom slučaju smanjite količinu soli.

Piletina i jabuke

Ispasirajte grillane patlidžane pa ih poslužite uz goveđi odrezak ili drugo povrće s roštilja. A iako zvuči kao čudna kombinacija, jabuke s roštilja sjajno se slažu s teletinom i piletinom s roštilja. Ipak, najjednostavniji prilog piletini su pomiješani kečap i sojin umak. 

Trikovi majstora

  • Dobro ugrijan roštilj za odreske ne treba namastiti uljem, Michael Lomonaco, američki chef
  • Radije kraće pržite meso jer ga uvijek možete vratiti na roštilj, Bobby Flay, kuhar
  • Goveđe odreske od buta pecite od osam do deset minuta sa svake strane, tako će odresci ostati sočni, savjetuje Ramsay 
  • Po dasci za rezanje mesa i povrća pospite suhe začine ili marinadu, Adam Perry Lang, američki chef
  • Prema namirnicama imajte poštovanja i ne pecite ih predugo”, Gordon Ramsay, engleski chef
  • Uz roštilj se opustite; uživajte i popijte čašu omiljenog vina, Emeril Lagasse, američki kuhar
  • Začinite meso krupnom solju koja će stvoriti slasnu koricu na odresku, Rachael Ray, američka kuharica
  • Govedina se sjajno slaže s pestom od bosiljka, Emeril Legasse, američki kuhar
  • Ako previše "prčkate" po mesu, zalijepit će se za rešetke, Bobby Flay, kuhar

Subotnji broj gastromagazina Skuhatćute za 1,99 kn donosi ideje za ljetne specijalitete u 24 minute, domaće hamburgere, osvježavajuću panna cotu...



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom