Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rudolf je bio najslabiji sob, a darove u Rusiji nosi Babuška

None Foto: Pixsell

Korištenje imele datira iz poganskih vremena kada su Druidi vjerojavali da ima iscjeljiteljske moći. Tradicija poljupca ispod imele postala je popularna u 19. st.

Najraniji ukrasi na drvcima koji se povezuju s Božićem pojavili su se u srednjovjekovnim predstavama o Adamu i Evi. Stabla u rajskom vrtu, prema legendama, bila su ukrašena jabukama i kolačima. Pokloni se pak zamataju od izuma papira u Kini oko 105. godine. No ukrasni papir nije bio "u modi" sve do Božića 1917. godine, kada je trgovina "Hall Brothers" u Nebraski prodala sav papir za zamatanje. Kao zamjenu, kupcima su ponudili ukrasnu francusku podlogu za kuverte.

Poljubac ispod imele

Korištenje imele datira iz poganskih vjerovanja kada su Druidi vjerojavali da ima iscjeljiteljske moći. Tradicija poljupca ispod imele za Božić je relativno novija. Postala je popularna kod radničke klase u Engleskoj u 19. stoljeću, a polako su ga svi prihvatili te se ubrzo proširio i na druge zemlje.

Bršljan simbolizira vječnost

Bršljan je popularna biljka koja se koristi kao božićni ukras u kućama već stoljećima. Običaj ukrašavanja doma bršljanom datira iz predkršćanskih vremena, kada se vjerovalo da je bršljan simbolizira vječnost i život koji se nastavlja kroz hladne zimske mjesece.

Sobovi daju mlijeko

Sobovi su vrlo korisne životinje, a osim što mogu vući saonice, uzgaja ih se i zbog mlijeka. U gradu Walesu na Aljasci, vukli su sanjke kojima se raznosila pošta. Priča o Rudolfu je moderna bajka koja je postala klasik, a djelomično je bazirana na priči o ružnom pačetu. Rudolf je bio jedan od najslabijih sobova, ali upravo njega je Djed Božićnjak izabrao da vodi njegove saonice.

Svjetlost svijeća u Goudi

Svijeće su važan dio Božića, a nizozemski grad Gouda, osim po siru, poznat je kao središte industrije svijeća u toj zemlji. Na Badnjak se isključi gradska rasvjeta i gradonačenik se obraća publici uz svjetlost svijeća.

Babuška na Bogojavljanje

Babuška je ruski mit o starici koja nije išla s tri mudraca posjetiti malog Isusa u štalicu zbog prevelikog snijega. Dugo je razmišljala zašto to nije učinila te je sljedeće ujutro krenula za njima. Nikad se nije saznalo je li pronašla djecu, ali postala je tradicija da uoči svakog Bogojavljanja posjećuje djecu na spavanju i ostavlja im darove.

Čudesne moći pepela

Buche de Noel ili božićni panj popularan je desert u mnogim zemljama. Svoje porijeklo vuče iz vjerovanja da kada se deblo spali u otvorenoj vatri, pepeo ima čudesne moći. Ovaj običaj prvi se put spominje u Njemačkoj 1184. godine.

Posveta sakramentima

U nekim dijelovima Italije, božićni obrok sadrži sedam različitih jela od riba, kao sjećanje na sedam sakramenata. Riba se poslužuju uz tjesteninu, salatu, voće, kruh i talijanska vina. Desert obično uključuje voćne torte te kolačiće bogate orasima i nugatom.

Komentiraj, znaš da želiš!