Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rudolf je bio najslabiji sob, a darove u Rusiji nosi Babuška

Rudolf je bio najslabiji sob, a darove u Rusiji nosi Babuška
1

Korištenje imele datira iz poganskih vremena kada su Druidi vjerojavali da ima iscjeljiteljske moći. Tradicija poljupca ispod imele postala je popularna u 19. st.

VIDEO

Najraniji ukrasi na drvcima koji se povezuju s Božićem pojavili su se u srednjovjekovnim predstavama o Adamu i Evi. Stabla u rajskom vrtu, prema legendama, bila su ukrašena jabukama i kolačima. Pokloni se pak zamataju od izuma papira u Kini oko 105. godine. No ukrasni papir nije bio "u modi" sve do Božića 1917. godine, kada je trgovina "Hall Brothers" u Nebraski prodala sav papir za zamatanje. Kao zamjenu, kupcima su ponudili ukrasnu francusku podlogu za kuverte.

Poljubac ispod imele

Korištenje imele datira iz poganskih vjerovanja kada su Druidi vjerojavali da ima iscjeljiteljske moći. Tradicija poljupca ispod imele za Božić je relativno novija. Postala je popularna kod radničke klase u Engleskoj u 19. stoljeću, a polako su ga svi prihvatili te se ubrzo proširio i na druge zemlje.

Bršljan simbolizira vječnost

Bršljan je popularna biljka koja se koristi kao božićni ukras u kućama već stoljećima. Običaj ukrašavanja doma bršljanom datira iz predkršćanskih vremena, kada se vjerovalo da je bršljan simbolizira vječnost i život koji se nastavlja kroz hladne zimske mjesece.

Sobovi daju mlijeko

Sobovi su vrlo korisne životinje, a osim što mogu vući saonice, uzgaja ih se i zbog mlijeka. U gradu Walesu na Aljasci, vukli su sanjke kojima se raznosila pošta. Priča o Rudolfu je moderna bajka koja je postala klasik, a djelomično je bazirana na priči o ružnom pačetu. Rudolf je bio jedan od najslabijih sobova, ali upravo njega je Djed Božićnjak izabrao da vodi njegove saonice.

Svjetlost svijeća u Goudi

Svijeće su važan dio Božića, a nizozemski grad Gouda, osim po siru, poznat je kao središte industrije svijeća u toj zemlji. Na Badnjak se isključi gradska rasvjeta i gradonačenik se obraća publici uz svjetlost svijeća.

Babuška na Bogojavljanje

Babuška je ruski mit o starici koja nije išla s tri mudraca posjetiti malog Isusa u štalicu zbog prevelikog snijega. Dugo je razmišljala zašto to nije učinila te je sljedeće ujutro krenula za njima. Nikad se nije saznalo je li pronašla djecu, ali postala je tradicija da uoči svakog Bogojavljanja posjećuje djecu na spavanju i ostavlja im darove.

Čudesne moći pepela

Buche de Noel ili božićni panj popularan je desert u mnogim zemljama. Svoje porijeklo vuče iz vjerovanja da kada se deblo spali u otvorenoj vatri, pepeo ima čudesne moći. Ovaj običaj prvi se put spominje u Njemačkoj 1184. godine.

Posveta sakramentima

U nekim dijelovima Italije, božićni obrok sadrži sedam različitih jela od riba, kao sjećanje na sedam sakramenata. Riba se poslužuju uz tjesteninu, salatu, voće, kruh i talijanska vina. Desert obično uključuje voćne torte te kolačiće bogate orasima i nugatom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite