Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

'S 38 godina sam bila potpuno spremna da postanem majka'

'S 38 godina sam bila potpuno spremna da postanem majka'

Ana Tomić posvetila je tridesete karijeri i sebi, a dijete je, kaže, došlo baš na vrijeme. Trudnoća i porođaj prošli su bez komplikacija. Kasna trudnoća nosi svoje plusove i minuse, ali, Ana ne bi ništa mijenjala

VIDEO

Zagrepčanka Ana Tomić rodila je prvo dijete, kćer Rozinu, s 38 godina. Prema podacima Hrvatskog zdravstvenog statističkog ljetopisa, u gotovo svim zemljama EU broj prvorotkinja starijih od 35 je u porastu, a iznimka nije ni Hrvatska. U 2017. bilo ih je 18 posto.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

- Trudnoća je prošla u najboljem redu, bila sam pokretna, nisam imala problema sa šećerom ni s tlakom. Nisam puno pretraživala po internetu ni čitala o trudnoći jer ni inače ništa ne preuveličavam. Pustila sam da stvari idu svojim tokom. Redovito sam vježbala pilates za trudnice i jedino na što sam pazila bila je prehrana jer nisam željela nakupiti nepotrebne kilograme. Bila sam na mediteranskoj prehrani, a nakon porođaja ostalo mi je osam kilograma - priča Ana.

Iako su trudnoća i porođaj prošli bez komplikacija, najteže razdoblje bila su joj prva tri mjeseca Rozinina života.

- Imala je grčeve gotovo od samog početka i mislila sam da ta tri mjeseca neće nikad proći. Plakala je svakodnevno, a i ja s njom. Taj period mi je bio težak, no kad su grčevi prošli, sve je postalo lakše - kaže Ana i dodaje kako je tijekom prvih mjeseci važno osluškivati bebu i gledati kakve znakove šalje.

Prva trudnoća u kasnijim godinama, priča dalje Ana,  ima svoje plusove i minuse, kao i sve u životu. Nije planirala, kaže, kasnu trudnoću nego se naprosto tako život odvio. U tridesetima je bila posvećena sebi, poslu, različitim projektima, a nakon što je upoznala sadašnjeg supruga, trudnoća je bila logičan slijed.

- Sigurno da sam s 38 godina imala manje snage i energije nego da sam rodila s 26, no s druge strane, kad prođeš određeni dio života, proživiš ga, iživiš se i poslovno budeš realiziran velikim dijelom, nekako si smireniji i opušteniji. Prednost prve trudnoće u kasnim tridesetima je svakako i u tome da u razdoblju prije toga odradiš ‘kampanjski’ dio života, a kad si mlađi, interesi i prioriteti su drukčiji. Ono što je najvažnije je da sazreš i da si spreman za roditeljsku ulogu, kad god to bilo - objašnjava Ana te dodaje da kasnije godine ženama ne bi trebale biti prepreka za trudnoću.

Kako će žena podnijeti  trudnoću ako je sve u redu, ovisi o tome kakav je tip osobe a ne o tome koliko ima godina.

Ne bi trebalo, dodaje Ana, razmišljati o trudnoći kroz prizmu “sad nije pravo vrijeme” ili “financije su problem” jer pravi  trenutak je uvijek, samo nekome se ostvari prije a nekome kasnije. 

Prema Eurostatu, prosjek starosti prvorotkinja u EU 2017. godine bio je 30,6 godina, dok je u Hrvatskoj malo niži - 29,6 godina. Godine 1990. taj je prosjek u Hrvatskoj bio samo 24,3 godine.

U 2017. najveći postotak prvorotkinja bio je u dobi od 30 do 34 godine (34 posto). U Hrvatskoj se, prema podacima HZJZ-a, već godinama bilježi sve manji broj porođaja u mlađim dobnim skupinama, što je povezano sa socijalno-ekonomskim prilikama, pa se mladi sve kasnije zapošljavaju i rješavaju svoje stambeno pitanje, što, logično, odgađa i planiranje obitelji.

- Pomicanje granice za rađanje u kasne tridesete i početak četrdesetih donosi niz očekivano neočekivanih mogućih komplikacija. Raste mogućnost spontanih pobačaja, ali i niza komplikacija koje nastaju zbog starije životne dobi trudnica kao što su povišeni tlak, gestacijski dijabetes, neregularnost štitnjače... Svakako se mora napomenuti i da starije trudnice često imaju jaču svijest o svom zdravstvenom stanju, vode veću brigu o trudnoći i imaju učestalije kontrole uz intenzivniju prenatalnu skrb (DNA test, kombinirani probir, invazivne pretrage … amniocenteza) što rezultira povoljnim ishodom - pojasnila je ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti