Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

S dvije maternice nije znala da je trudna, pala u komu i rodila

Nakon teške glavobolje Britanka Ebony Stevenson primljena je u bolnicu gdje je otkriveno da je trudna. Imala je dvostruku maternicu, slučaj koji se javlja u jedne na 3000 žena, s kojim su se susreli i u Klaićevoj bolnici

VIDEO

Praktički je nemoguće ne primijetiti trudnoću i osjetiti njezine simptome. Uostalom, zato se trudnoća i zove drugo stanje. No tinejdžerice znaju te simptome namjerno zanemariti, ili pak, ako ih primijete, šutjeti o njima, govori nam dr. Mislav Luka Domljan, ginekolog iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Britanski su mediji ovih dana objavili nevjerojatnu priču o tinejdžerici Ebony Stevenson (18) kojoj je 02. prosinca prošle godine pozlilo te je imala nekoliko napadaja i tešku glavobolju.

Pokretanje videa...

08:01

Njezina majka pozvala je hitnu koja je djevojku odvezla u bolnicu, a doktori su brzo shvatili da Ebony ima preeklampsiju (poremećaj u trudnoći koji uzrokuje suženje krvnih žila i može biti opasan po život) te da je u terminu za porod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pritom se ispostavilo da Ebony nije imala pojma da je trudna, kao ni njezina majka koju je ta činjenica šokirala. 

Doktori su odmah stavili Ebony u induciranu komu i porodili dijete, pa je tako na svijet došla malena Elodie teška 3.380 grama za koju nitko, pa ni njezina mlađahna majka, nije znao da postoji i raste u majčinoj utrobi.

Ispostavilo se da Ebony ima dvostruku maternicu, što ima jedna na 3.000 žena. U jednoj maternici beba je rasla i razvijala se, a Ebony kaže da je tijekom mjeseci prije neočekivanog porođaja imala krvarenja za koja je vjerovala da su menstrualna.

Krvariti se može i u trudnoći, no uvijek se na kraju vidi da su takva krvarenja drugačija od onih redovitih menstrualnih. Imali smo ovdje u bolnici slučajeve gdje djevojke od 16 ili 17 godina dođu i kažu da čudno krvare, a onda se ispostavi da je riječ o trudnoći u 25. tjednu koju je djevojka skrivala.

Na kraju dobijemo priznanje da je djevojka znala za trudnoću i šutjela, a roditelji u pratnji se šokiraju, pa moramo i s njima sjesti i razgovarati – kaže dr. Domljan te dodaje da su i oni u Klaićevoj do sada imali tri slučaja djevojaka s dvostrukom maternicom. Tada se pacijenticu obavezno šalje na magnetnu rezonancu kako bi se utvrdilo što je potrebno dalje napraviti.

Također, dr. Domljan vjeruje da je mlada Engleskinja sigurno osjećala i simptome preeklampsije, poput visokog tlaka i zujanja u ušima. Kako bilo, mlada Ebony je nakon buđenja iz inducirane kome, u kojoj je bila nekoliko dana, saznala ne samo da je bila trudna, nego i da je u međuvremenu postala majka.

Nisam čak ni mislila da želim djecu, barem ne sljedećih deset godina. No saznanje da sam rodila djevojčicu bilo je na kraju prekrasno, nadrealno - rekla je mlada mama za britanske medije dodajući se da se ne sjeća ničega od trenutka kada joj je pozlilo, pa sve do buđenja iz kome.

No zato se njezina majka i novopečena baka Sheree (39) prisjetila trenutaka kada je Ebony rekla da joj nije dobro. Sheree je, kaže, odmah pozvala hitnu, a djelatnici hitne su vrlo brzo nakon što su pogledali Ebony pitali je li djevojka trudna.

- Ponavljala sam da nema nikakve šanse da mi je kćerka trudna, a dok sam to govorila odjednom je na mjestu njezinog trbuha iskočila velika kvrga. Tada mi je postalo jasno da možda nisam u pravu – prisjetila se Sheree koja je presretna što je sve završilo dobro za Ebony, ali i zato što je neočekivano postala baka malene djevojčice.

STRASTI NE MIRUJU NI 39 GODINA NAKON SMRTI: 'Za smrt poznatog pjevača i dalje krive ovu ženu'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise