Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S godinama mozak teže blokira smetnje, a slabi i koncentracija

Profesori na fakultetu u Sjevernoj Karolini u SAD-u nedavno su uspjeli dokazati zašto osobe starije od 55 godina počnu zaboravljati vještine koje su davno savladali

Ispitali su grupu odraslih između 55 i 75 godina, te grupu između 18 i 34 godine. Obje skupine stavili su u stresnu situaciju i nakon nekog vremena pokazali im dvije fotografije. Tražili su da pokažu koja je crna, a koja bijela. Rezultati snimki mozga pokazali su kako kod starijih osoba mozak ne koristi dio koji blokira nepotrebne smetnje iz okoline.

RIJEŠEN PROBLEM? U lijeku za slabe kosti otkriven je potencijalni lijek za ćelavost

Za razliku od njih, snimke druge grupe pokazale su da mlađi bez posljedica za mozak prihvaćaju stres i rješavaju problem koji im je zadan.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju dodatno su stavljali pod stres tako što su im slike pokazali na desetinu sekunde te im “prijetili” elektrošokovima ako krivo odaberu. Zbog načina na koji se naš mozak mijenja tijekom godina, nakon 55. rođendana sve se teže koncentriramo, naročito pod stresom i pritiskom. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

- Kad se mlada osoba trudi riješiti zadatak, onda mozak automatski počne ignorirati nepotrebne podatke. Kod starijih je to malo teže. Čim se više koncentriraju tim im se mozak više usredotočuje na smetnje - rekla je jedna od autorica istraživanja.

Ovakvo otkriće, ističu znanstvenici, može imati veliki utjecaj na daljnje istraživanje Alzheimerove bolesti. Dijelovi mozga koji su povezani s primjećivanjem ili ignoriranjem smetnji iz okoline isti su kao i oni koji podliježu promjenama koje izazivaju Alzheimerovu bolest. Foto: Dreamstime

Ako želite da vam mozak čim dulje bude vitalan i pravilno funkcionira, morate obratiti pozornost na prehranu i tjelesnu aktivnost. Pritom su znanstvenici dokazali kako je za mozak najbolji upravo ples. Pamćenjem koreografije istovremeno vježbate mozak, a plesom tijelo.

VIDI OVO: 15 bizarnih činjenica o spermi.

Healthy grilled vegetables buddha bowl with chicken and quinoa, spinach, egg, zucchini, asparagus, Brussels sprouts and green peas ZDRAVLJE NA STOLU Zdravi obiteljski meni: Tjedni jelovnik za prevenciju pretilosti

Uz to se pokazalo kako je upravo mediteranska prehrana najbolja za mozak. Riba, maslinovo ulje, povrće i niska razina soli u prehrani kao i manje porcije, sve to uzrok je boljoj funkciji mozga. Upozoravaju kako uvijek treba izbjegavati mliječne proizvode, crveno meso i obrađenu hranu. Uz to, čaša vina na dan poboljšava kvalitetu života.

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta i 5 načina kako da opekline od Sunca nestanu što prije.

 

Komentari (39)
  • Pa to je općepoznata star , a pametnjakovići hoće narodu produljiti radni vijek. Moš mislit dobrih rezultata u starčadi na poslu . Kad se uhvate za kvaku vrata na firmi neće znati da li su pošli ili došli .

    4. 6. 2018,   07:52
  • normalno..kako starimo sve se mjenja ..u zabludi su oni koji misle da ne..:)

    4. 6. 2018,   07:50
  • OMEGA-NEURO-loosovo ulje je u njemu, omega 3-6-9 masti su građevne tvari mozga+energetsko pogonsko gorivo, savršeno za mozak+B-KOMPLEX koji djeluje odlično na cijeli autnomni živčani sustav!

    4. 6. 2018,   09:51