Obavijesti

Lifestyle

S godinama odlazi dobar vid - spriječite slabljenje očiju

S godinama odlazi dobar vid - spriječite slabljenje očiju
2

Gledanje ekrane, pušenje, povećan tlak... - sve to ostavlja traga i na vidu, a štetu treba spriječiti na vrijeme. Najbolja pomoć su karotenoidi koji čuvaju oči

VIDEO

Svaki drugi čovjek iznad 50-e mora nositi naočale, a problemi s vidom zbog dugotrajnog rada za računalom i gledanja u razne ekrane sve su češći i kod mlade populacije. Slabljenje vida postaje još veći problem uz pojavu bolesti poput dijabetesa i povišenog krvnog tlaka, a to može rezultirati makularnom degeneracijom, pa i sljepoćom.

Ključno je reagirati na vrijeme i zaštititi oči te izbjegavati loše životne navike poput pušenja, prekomjernog konzumiranja alkohola te nepravilna prehrana koje također mogu dovesti do propadanja takozvane žute očne pjege ili makule. Žuta pjega vrlo je važna za oštrinu vida i nažalost stanice koje propadnu ne mogu se više obnoviti. 

Može li se spriječiti slabljenje vida

Simptom koji je najčešće prisutan je zamućenje vida i kada ga primijetimo, proces je vjerojatno već započeo. Preporuka je posjetiti liječnika oftalmologa jednom godišnje kako bi na vrijeme prepoznali mogući problem. Za makularnu degeneraciju nema čarobnog lijeka, ali ipak postoji nešto što možemo učiniti i sami za svoj vid. Prvo i osnovno bi trebalo promijeniti eventualne loše navike i u prehranu uključiti čim više voća i povrća. Na policama ljekarni možemo pronaći i dodatke prehrani posebno formulirane za zdrave oči koje doprinose održavanju normalnog vida.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Karotenoidi za oči

U skupinu najbitnijih spojeva za zdravlje očiju zasigurno spadaju karotenoidi. To su prirodni spojevi – žuti, narančasti i crveni pigmenti od kojih su neki prirodno prisutni u žutoj pjegi, a ne možemo ih sami sintetizirati te ih moramo unositi. Posebno su zastupljeni u povrću, a najpoznatiji su beta-karoten, potom lutein i zeaksantin koji su iznimno važni za zdravlje očiju. Posljednjih par godina se puno pažnje i veliki potencijal za zdravlje očiju pridaje astaksantinu zbog njegove vrlo velike antioksidativne moći.

Ljekovita očanica i borovnica

Osim karotenoida postoje i biljke koje su kroz vrlo dugi period primjene dokazale svoje blagotvorno djelovanje na zdravlje očiju. Među najpoznatijima je biljka čiji sam naziv već dovoljno govori o njezinim svojstvima – ljekovita očanica. Upotrebljava se i u obliku dodatka prehrani ili kao oblog, a olakšava napor kod dugotrajnog čitanja, lošeg osvjetljenja, pomaže kod smanjivanja upalnih procesa i slično. Druga, također poznata biljka za zdrave oči je borovnica koja štiti stanice od propadanja. 

Ocusal kapsule u ljekarnama

Ocusal kapsule sadrže posebno osmišljenu kombinaciju prirodnih ekstrakata borovnice, ljekovite očanice te za oči vrlo korisnih karotenoida između ostalih i astaksantin! Također sadrže esencijalan Vitamin riboflavin te čak 120 % preporučenog dnevnog unosa cinka koji dokazano doprinose održavanju normalnog vida. Ocusal se prodaje u ljekarnama.

Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE!

Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...