Obavijesti

Lifestyle

Što kad se na godišnjem dogodi ona najgora bol - zubobolja?

Što kad se na godišnjem dogodi ona najgora bol - zubobolja?

Prva pomoć kod zubobolje uključuje ispiranje usta i hladni oblog, a ako vam je ispao zub obavezno ga treba staviti u posudu s mlijekom, vodom ili pod jezik. A aspirin samo pojačava bol...

VIDEO

- Svaka bol zahtijeva odlazak doktoru dentalne medicine, no nerijetko se događa da ga ne posjetimo, a bol se smanji pa smatramo da je sve završeno - objašnjava stomatologinja Vesna Barac Furtinger

No bol će se ponovo pojaviti, ali jačeg intenziteta. U toj situaciji moguća je i pojava otekline te problemi sa otvaranjem usta ili opća iscrpljenost uslijed nespavanja zbog boli. Što je bol intenzivnija mogućnost samopomoći je manja - naglašava Furtinger.

Bol jačeg intenziteta

- Najčešći uzrok boli je karijes, posljedica djelovanja kiseline koju izlučuju bakterije koje oblažu zubnu caklinu, te je neprekidnim djelovanjem i uništavaju i na taj način otvaraju osjetljivi dentin, koji onda reagira na slatko, odnosno začinjenu hranu. Uglavnom na isti način reagiraju zubi oslabljeni caklinskim erozijama i pojačanim recesijama gingive - govori dr. Barac Furtinger.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I gubitak starog ispuna treba gledati kao karijes i identično tretirati. Kao samopomoć do prvog stomatologa valja dobro isprati usta kako bi se uklonila hrana. U takav zub nikako ne smijemo stavljati poznate pripravke iz kućne apoteke jer ćemo oštetiti okolnu sluznicu.

Zubobolja

Isperite usta mlakom vodom. Nastaje li oteklina, stavite hladan oblog na lice, ni u kom slučaju ne topao.

Upotrebom zubnog konca uklonite ostatke hrane. Nikako ne stavljajte aspirin na zub ili okolnu sluznicu, te posjetite stomatologa što je prije moguće. 

Povreda tkiva

Bilo da ste ozlijedili meka tkiva ili jezik, čistom odjećom pritisnite mjesto koje krvari. Pojavljuje li se otok, na tom mjestu na njega položite hladan oblog. Ne prestane li krvarenje u roku sat vremena krvarenje, otiđite u bolnicu. 

Strano tijelo

Ako vam je strano tijelo utisnuto među zubima, pokušajte pažljivo ukloniti predmet upotrebom zubnog konca. Ukoliko ne uspijete na taj način, posjetite svog stomatologa. Nikako nemojte pokušati ukloniti predmet šiljatim ili oštrim predmetima. 

Izbijeni zub stavite u mlijeko ili pod jezik

Trauma kod trajnog zuba može biti u rasponu od klimavosti do potpunog izbijanja zuba. Zub prvo malo isperete ispod laganog mlaza vode ako je prljav ali ne stružite prljavštinu četkicom. Zatim ga stavite u posudu s mlijekom, vodom ili pod jezik (važno je da se ne isuši) i hitno krenite svom stomatologu.

Ne zaboravite uzeti zub sobom, najbolje unutar 30 minuta. Kod slomljenog zuba pažljivo operite okolinu povrijeđenog mjesta, zaustavite krvarenje čistom odjećom i prislonite hladi oblog. Pojurite stomatologu. 

Zubi koji pulsiraju neće reagirati na standardne tablete protiv bolova

U bilo kojoj hitnoj situaciji možete stavljati hladne obloge koji će stanje učiniti podnošljivijim. Zubi koji pulsiraju neće reagirati na standardne tablete protiv bolova, zato ne kvarite želudac. Ne mrvite aspirin u zub. Ne pomaže, kiseo je i pojačava bol, dok rakija pogoduje raspoloženju, nikako zubima, naglašava dr. Furtinger.

Javlja se noću: Upala praćena pojavom gnoja

Zubi koji su oslabljeni mogu puknuti i pri najtrivijalnijem zagrizu, što izaziva zubobolju, naročito ako je pri pucanju došlo do otvaranja zubne pulpe (živca) koji je izrazito osjetljiv na bilo kakav podražaj, upozorava Barac Furtinger. Kod liječenih zuba ili dugotrajno neliječenih može se pojaviti upala praćena pojavom gnoja, a bol je praćena osjećajem pulsiranja.

Kako se takva bol najčešće javlja noću, najviše odgovara sjedeći položaj, jer ležeći pojačava bol, a bez posjeta stomatologu, uklanjanje uzroka te antibiotske terapije nema poboljšanja.

Tražite pomoć lokalnih stomatologa

Ne uzimajte sami antibiotike, barem nazovite stomatologa i opišite mu što vas boli.

Zapamtite da iako ste na ljetovanju, vaša zdravstvena knjižica vrijedi, a Hrvatska je dobro pokrivena stomatolozima koji će vam pružiti  prvu pomoć do povratka kući. Pripazite na radno vrijeme, manja mjesta nemaju noćnu službu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju