Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sa ili bez dlačica? Lady Gaga ovaj put s krznom na Met Gali

Kada je riječ o uklanjanju dlačica s tijela, već neko vrijeme je 'popularno' biti potpuno gladak, ali izgleda da to mnogim ženama nije uopće interesantno. Donosimo prednosti i nedostatke uklanjanja dlačica

Unatoč popularnom trendu neke žene zdušno zagovaraju zadržavanje svojih dlačica. Uklanjali dlačice ili ne, obje strane imaju svoje prednosti i nedostatke.

Povijest uklanjanja dlačica s tijela se dugo povezivala s 'čistoćom' žene. I naravno, to je mišljenje bilo strogo rezervirano za žene. Danas, od žena se očekuje da osim kose i obrva u principu nemaju nigdje dlačica, eventualno lijepo uređene na području bikinija.

Ali sve više žena, pa čak i poznatih, odlučilo je potpuno ignorirati taj trend. Lady Gaga, Madonna, Rihanna i još mnoge žene u filmskoj i glazbenoj industriji su odlučile iskoristiti svoje društveni utjecaj kako bi pokazale da su prirodne i da malo dlačica ispod pazuha ili na nogama im ni najmanje ne smeta.

Uklanjanje dlačica s tijela uklanja tjelesnu prirodnu obranu od infekcija, potiče iritaciju, a smanjuje i osjetljivost na temperaturu. Na drugu stranu, pomaže održati čistoću lica kod muškaraca, smanjuje nakupljanje bakterija i ublažava posljedice znojenja. 

Prednosti uklanjanja dlačica:

1. Brada i suha koža

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Muškarci koji imaju suhu kožu puštanjem brade mogu pojačati iritaciju suhe kože te im se mogu pojaviti bijele pahuljice koje će zbog kontrasta u boji s bradom biti još vidljivije.

- Uklanjanje dlačica ima više prednosti nego mana. Kod muškarca koji se radi posla, ili nečeg drugog, moraju stalno brijati postoji opasnost od oštećenja kože, urastanja dlačica i infekcija. Urastaju male dlačice na vratu - objašnjava dermatolog Dinko Kaliterna iz poliklinike Poliderma. 

- Bolje je odlučiti se na lasersko skidanje dlačica jer nakon njega dlačice koje i izrastu će biti mekše, a kod muškaraca će se puno rjeđe pojavljivati problem uraslih dlačica, iritacije kože i crvenila - dodaje.

ZABORAVITE NA CRVENILO I SVRBEŽ Muče vas urasle dlake? Pazite kako se brijete i ne nosite usko

2. Bolja apsorpcija kreme

Neki ljudi više vole obrijane noge jer se osjećaju glatko i seksi. Piling ili hidratizacija kože je puno jednostavnije raditi na glatkoj koži, bez dlačica, jer se puno lakše uklanjaju mrtve stanice kože te se krema bolje upija. 

3. Higijena

Neugodni miris znoja uzrokovan je bakterijama - koje se nakupljaju u području ispod pazuha. Uklanjanje dlačica s područja pazuha posljedično smanjuje nastanak i širenje bakterija. 

- Na dlačicama se skupljaju znoj i bakterije. Učinkovito je lasersko uklanjanje dlačica, dobro je estetski i higijenski. Dlačice se nakon lasera razrijede i nisu više tako debele kao što su bile prije - rekao je doktor Kaliterna.

4. Nakupljanje bakterija

Na dlačicama ispod pazuha i na spolnom području se stvaraju naslage bakterija koje lako mogu potaknuti razvoj infekcije, objašnjava doktor Kaliterna.

Nedostatci uklanjanja dlačica:

1. Iritacija kože

Koža koju se konstantno brije je sklona iritaciji, uraslim dlačicama i mogućim infekcijama. Svaki put kad se čovjek brije s britvicom s kože skida tanki sloj kože čija svrha je prvenstveno štiti čovjeka.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

2. Odstranjivanje dlačica na području bikini zone može povećati rizik od infekcija

Uklanjanje dlačica na području bikini zone je moderan trend, ali koliko je to ustvari zdravstveno preporučljivo? Pa i ne baš.

Prema provedenim istraživanjima potpuno glatka bikini zona može rezultirati nepovoljnim zdravstvenim posljedicama, uključujući iritacijom kože, iritacijom vulve i vagine ili infekcijom, pa čak i širenje olakšano spolno prenosivih bolesti piše britanski Business Insider

Foto: Dreamstime

3. Povećani rizik od iritacije kože

Dlačice sprječavaju pojavu čireva, epidermalnih abrazija (plitke rane na koži), genitalnih bradavica, upala folikula dlake i izraslina. Također pomažu u održavanju temperature budući da dlačice reguliraju tjelesnu temperaturu oslobađajući ulje koje omogućava hlađenje kože.

4. Nedostatak dlačica ispod pazuha povećava trenje

Ako se bavite s puno tjelesnih aktivnosti pojačano se i znojite, a uklanjanjem dlačica ispod pazuha pojačava se trenje koje se pojavljuje zahvaljujući ponavljajućim pokretima. To može dovesti do iritacije i neželjenih osipa.

SAVRŠENI PAROVI: Ovi horoskopski znakovi si najbolje odgovaraju u krevetu

Komentari (4)
  • Ja inače volim samo prirodno, nokte, trepavice, kosa,....sve prirodno volim, sve osim dlačica.. :D a što se tiče muškaraca... muškarci i brada, e to mi tako neuredno izgleda, a muškarci i čupanje obrva, Bože pomozi tim muškarcima, strava i užas:)))

    6. 5. 2019,   22:11
  • Meni je svejedno. Samo da je cisto i uredno pa makar i da moram razgrnuti dlacice. 😊

    7. 5. 2019,   07:23
  • Samo bez!To je pravo😃...

    6. 5. 2019,   21:42